Wraca najlepsza liga świata, moje analizy na inauguracje sezonu. Wszystkie kursy brane z
Forbet.
PIĄTEK
18:00
Zagłębie Lubin - Lech Poznań
W mojej opinii jedno z najciekawszych pojedynków w pierwszej kolejce. W obu drużynach zaszły istotne zmiany w stosunku do poprzedniego sezonu, uważam że lepszych wzmocnień dokonała drużyna z Poznania. Wszyscy kibice Lecha są zapewne ciekawi co zaprezentuje nowy napastnik, który zastąpił Gytkjaera czyli Mikael Ishak, który w zeszłym sezonie bronił barw Nurnberg w 2 bundeslidze. Faktem jest, że Lech radzi sobie dość przeciętnie przeciwko Miedziowym, w ostatnich 5 meczach 3 razy wygrywało Zagłębie a 2 razy padał remis. Stawiam, że dzisiaj Lech przerwie swoją złą passę, jest początek sezonu ewentualne zwycięstwo dobrze wpłynie na morale. Z racji że rozgrywki dopiero się zaczynają a drużyny nie są ze sobą jeszcze w pełni zgrane toteż nie spodziewam się tutaj gradu bramek, w h2h linia 4,5 jest bardzo rzadko przekraczana.
Lech lub remis & poniżej 4,5 bramki w spotkaniu @1.58
SOBOTA
15:00
Cracovia - Pogoń Szczecin
Cracovia zaczyna sezon z 5 ujemnymi punktami. Znając trenera Probierza drużyna będzie przez niego w pełni zmotywowana, Cracovia jeśli chce ponownie walczyć o czołowe miejsca musi zacząć punktować od samego początku. Ekipa z Krakowa dokonała ciekawych wzmocnień takich jak Rivaldinho czyli Marcos Alvarez. Skład Portowców również został wzmocniony m.in Michałem Kucharczykiem czy skrzydłowym Gorgonem z Rijeki. Jeśli spojrzymy na h2h to zobaczymy, że w 5 ostatnich meczach w Krakowie Pogoń strzelała w 4 meczach przynajmniej 1 gola. Stawiam, że podtrzymają tą statystykę i strzelą Cracovii przynajmniej 1 bramkę
Pogoń strzeli gola @1.50
17:30
Śląsk Wrocław - Piast Gliwice
Śląsk dokonał jednego bardzo ważnego wzmocnienia - do Wrocławia wrócił Waldemar Sobota, ofensywny gracz który powinien wprowadzić dużo jakości na skrzydłach Śląska.W drużynie Piasta również parę wzmocnień m.in Lipski z Lechii. W poprzednim sezonie największym atutem obu zespołów była gra na własnym stadionie. Piast u siebie był w czołówce najlepiej punktujących zespołów, Śląsk u siebie również był mocny przegrywając tylko 2 na 19 domowych meczów. Kursy wyrównane, bukmacherzy dają obu zespołom prawie identyczne szanse na zwycięstwo. Spodziewam się tutaj remisu lub zwycięstwa Śląska.
Śląsk lub remis @1.48
20:00
Raków Częstochowa - Legia Warszawa
Niestety miałem tą nieprzyjemność oglądać starcie Legii z Linfield w eliminacjach Ligi Mistrzów. Drużyna nie jest jeszcze zgrana i grała bardzo słabo z przeciwnikiem o składzie wartym kilkadziesiąt razy mniej niż Legia. Nie spodziewam się tutaj dużej ilości bramek, Legia nie będzie forsować tempa, myślę że rywalizacja o
LM jest teraz ważniejsza i na tym powinni się skupiać.
Poniżej 3,5 bramki w spotkaniu @1.41
NIEDZIELA
12:30
Wisła Płock - Stal Mielec
Stal Mielec wreszcie wróciła do
Ekstraklasy i na pewno zrobią wszystko żeby w niej pozostać. Kursy zdecydowanie na korzyść Nafciarzy więc widzę tutaj value w graniu w stronę Stali. Wygrali pierwszą ligę, strzelali dużo bramek oraz mieli najlepszą defensywę tracąc 31 bramek w 34 meczach. Kadra Płocka została wzmocniona młodzieżą oraz Tuszyńskim z Piasta, z zespołu odszedł najważniejszy gracz czyli Furman, do Stali dołączył m.in Forsell który rewelacyjnie zaprezentował się wiosną w Koronie Kielce. Stawiam tutaj w stronę Stali po takim kursie uważam że warto.
Stal strzeli gola @1.42
Stal lub remis @1.80
15:00
Warta Poznań - Lechia Gdańsk
Warta u siebie (czyli w Grodzisku Wielkopolskim) na przywitanie z Ekstraklasą powalczy z Lechią Gdańsk. Drużyna z Pomorza może odczuwać niedosyt po zeszłym sezonie bo po podium zabrakło im 5 punktów. Warta znalazła się w
Ekstraklasie po wygraniu play-offów z Bruk-Betem i Radomiakiem. W mojej opinii Warta jest najsłabszym z beniaminków i to oni mają największe szanse na spadek w tym sezonie. Lechia jest doświadczonym zespołem który znów będzie starać się walczyć o czołówkę tabeli. Ruchy transferowe w wykonaniu Gdańszczan są jak do tej pory bardzo spokojnie, do zespołu przyszedł tylko jeden gracz - Kopacz, obrońca z Zagłębia Lubin. Myślę, że Lechia zacznie sezon od 3 punktów a Warta od początku będzie walczyć w samym dole tabeli.
Lechia Gdańsk lub remis & powyżej 1,5 bramki w spotkaniu @1.57
Lechia Gdańsk wygra @1.91
17:30
Górnik Zabrze - Podbeskidzie
Kolejny mecz z beniaminkiem w roli głównej. Podbeskidzie po spadku z
Ekstraklasy po paru latach powraca po bardzo mądrym prowadzeniu zespołu. Gdyby nie był to mecz w Zabrzu na stadionie Górnika to rozważałbym granie w stronę Podbeskidzia, które spokojnie powinno powalczyć o środek tabeli jednak z racji na to, że gospodarzem jest Górnik to gram na gospodarzy. Górnik w zeszłym sezonie był bardzo silny u siebie, większość punktów zdobywali przed własną publicznością, myślę że nowy sezon zaczną od zapunktowania przeciw drugiej najlepszej drużynie ubiegłego sezonu pierwszej ligi.
Górnik lub remis & powyżej 1,5 bramki w spotkaniu @1.60
PONIEDZIAŁEK
18:00
Jagiellonia Białystok - Wisła Kraków
Pierwszą kolejkę zakończy pojedynek między Jagiellonią a Wisłą Kraków. Wisła kilka dni temu ośmieszyła się w pucharze polski przegrywając 2:1 z KSZO Ostrowiec. Głównie z tego względu będę grać w stronę gospodarzy. Kolejnym argumentem przemawiającym za Jagiellonią jest h2h, ostatnie 10 meczów w Białymstoku przeciwko Wiśle to 7 zwycięstw Jagiellonii, 1 remis i 2 zwycięstwa Wisły, ewidentnie Wiślakom gra na Podlasiu nie leży. Jagiellonia wzmocniła skład za sprawą m.in bardzo dobrego bramkarza który w zeszłym sezonie bronił barw Arki Gdynia czyli Steinborsa czy Augustyna z Lechii Gdańsk. Wisła Kraków również dokonała solidnych wzmocnień, które są bardzo obiecujące jednak uważam że z racji że są to obcokrajowcy debiutujący w
Ekstraklasie to Wisła będzie potrzebować czasu aby zacząć grać na miarę swojego potencjału, tutaj w pierwszej kolejce skłaniam się bardziej w stronę zwycięstwa gospodarzy. Jagiellonia lub remis po kursie 1.34 jest dobrym zakładem do kuponu ako.
Jagiellonia lub remis @1.34
Jagiellonia lub remis & powyżej 1,5 bramki w spotkaniu @1.66
Jagiellonia powyżej 1,5 bramki @2.00
9 3