Pogoń Szczecin - Wisła Kraków (piątek, 14.07. godz. 20:30)
Typ: ponad 2,5 bramki @1.84
Bukmacher:
fortuna
Zaczynamy kolejny sezon
ekstraklasy i zaraz dziś mecz na który czekam już od poznania terminarza rozgrywek. Mecz Portowców z Białą Gwiazdą jest dla mnie meczem kolejki wraz z meczem Górniak Zabrze z Legią Warszawa. Pozwólcie, że zacznę od drużyny gości.
Kiko Ramirez ma pewnie niemały ból głowy. Dyrektor sportowy zagwarantował mu kilka fajnych transferów, odeszło też kilka znanych nazwisk, teraz czas aby te klocki poukładał Kiko i walczył o pierwszą ósemkę. Zacznę może od transferów. Do klubu zawitali Halilović (kuzyn Alena), Kośtal (dobry podczas sparingów, do końca trwały rozmowy), Carlos Lopez (prosto z hiszpańskiej drużyny rezerw Villarreal), Cuesta, Velez, Arsenić (już pół roku temu Wisła chciała go sprowadzić) oraz Wojtkowski. Klub opuścili Zachara, Załuska, Mączyński, Drzazga, Spicić, Miśkiewicz czy też Alan Uryga, który był podstawowym niemal zawodnikiem. Chciałbym szczególnie zwrócić uwagę na Lopeza (Carlitos), świetny technicznie, szybki, grał w sparingach początkowo na skrzydle lecz Kiko przestawił go na 9. Jeżeli jesteśmy przy sparingach to Wiślacy rozegrali 5 sparingów, z czego bilans 3-0-2. Warto zwrócić uwagę przed meczem z Pogonią na ostatni sparing z Zagłębiem Sosnowiec. Miała być to próba generalna która zakończyła się porażką 1:4. Moim zdaniem był to duży cios w filozofię gry Kiko, ponieważ w ostatnich sparingach grał formacją 3-5-2, gdzie broniąc się przechodzili na 5-4-1. Zagłębie obnażyło wówczas Wisłę, strzelając 3 gole po skrzydłach. Miałem wrażenie że Arek z Ivanem nie do końca rozumieli się, nie wiedzieli kto ma kryć napastnika podczas szybkich akcji rywali. Bardzo trudno wskazać skład na mecz z Pogonią, każdy sparing był zaczynany w innych wariantach, jednak wydaję mi się że wyjdą w takim zestawieniu:
Cuesta - Arsenić, Głowacki, Ivan - Sadlok, Brlek, Velez, Stilić, Cywka(lub Mały)- Lopez, Boguski
Na koniec dodam że przyjmując taki wariant mamy na ławce Kosztala, Małego, Pietrzak, Bartosz, Tibora Halilovicâ, Brożka, Onrasek (dobry podczas sparingów, może mieć szansę wyjść w podst. 11). Widać, że każdy z tych zawodników może wejść i zrobić różnicę. Kontuzji doznał Pol LLonch i nie zagra z Pogonią. Mączyński odszedł, co niestety wymusi na trenerze zapchanie dziury prawdopodobnie Velezem na Pogoni (co jest złym pomysłem).
Maciej Skorża został wybrany na szkoleniowca jeszcze zanim skończył się sezon 16/17. Podczas obozu we Wronkach piłkarze poznali filozofię gry nowego trenera, co zapewne najbardziej przypasowało Zwolińskiemu gdzie pokazał że jest w dobrej dyspozycji. W przeciwieństwie do drużyny z południa kraju, bardzo mała wymiana zawodników co wskazuje na stabilność w kadrze. Ciekaw jestem czy braki Lewandowskiego, Matrasa oraz dwóch bramkarzy zostaną dobrze załatane. Do drużyny dołączył były bramkarz Wisły Załuska, również Hołota ( 747min w poprzednim sezonie!!) oraz Walunkiewicz.
Trener Skorża nie robił jakiś prób nowych formacji, gra swoje czyli: 1-4-2-3-1 gdzie szkielet tworzą: Załuska, Rudol, Fojut, Murawski, Drygas, Zwoliński. Na bokach zapewne zobaczymy Nunesa, Gyurcso (drobny uraz), Rapa oraz Matynie. Brakuje nam klasycznej 10 w tym zestawieniu, ale dobry okres przygotowawczy przepracował Dawid Kort i on może dostać szansę. Szczerzę powiem, że trudno o wytypowanie tych bocznych pomocników jak i obrońców. Ogólnie bilans meczy towarzyskich można uznać za udane (3-1-1). Ostatni sparing, myślę że bardzo ważny, nie dał odpowiedzi na pytanie w jakiej formie jest Pogoń. Przegrana z Chojniczanką 2-4 daje sporo do myślenia.
Wiemy już, że raczej nie zagra Frączczak oraz Delev, którzy są kontuzjowani. Wracając do sparingów, Pogoń wygrała 3 sparingi z drużynami z
ekstraklasy (Lubin, Cracovia oraz Piast) a nie potrafili sobie poradzić z drużynami z niższych szczebli (taka mała uwaga).
Konkluzja: Kursy odpowiednio 2.35 3.2 3.3 są ciekawe do grania, lecz bliższy jest mi remis. Jednak mając na uwadze, że Wisła przy wyjściu 3 obrońcami i szybkimi skrzydłami Pogoni, to może dojść do wymiany ciosów z bramkami. Drużyny nie muszą kalkulować, mogą dać z siebie wszystko więc wg mnie over 2,5 do grania.