Generalnie dla mnie ligi polskie są nie do gry. Można grać dla zabawy, ale kasy z tego wielkiej nie widzę. Oczywiście w trakcie sezonu zdarzy się kilka perełek, ale suma sumarum nie widzę możliwości zarobienia większej kasiorki na ligach polskich. Jednakże, ponieważ jestem bezpośrednio zainteresowany 1 ligą a to w związku z tym, że jako mieszkaniec Zagłębia Dąbrowskiego wiadomo komu kibicuję - i tu podkreślam kibicuję a nie jestem jakimś szowinistą - dlatego postaram się w miarę możliwości włączać w temat aby wspólnymi siłami spróbować coś jednak zarobić.
Ok. według mnie w tym sezonie liga ponownie będzie wyrównana, nie widzę jakiegoś zespołu mega mocnego i mega słabego. Do faworytów na chwilę obecną zaliczyłbym kilka ekip (kolejność alfabetyczna):
Chojnice - podoba mi się ich polityka kadrowa i generalnie mądre zarządzanie klubem, GKS Katowice - tutaj z automatu oczekiwania są wielkie więc Gieksa musi znajdować się wśród faworytów ligi, GKS Tychy - patrząc pod kątem transferów dokonanych przez Tyszan uważam, że klub ten należałoby wymienić wśród bardzo poważnych kandydatów do awansu - jednakże nie wiem czy to wszystko zaskoczy tak jak oni to sobie założyli. Widziałem ich w sparingu w Sosnowcu i na tle Zagłębia, które nie grało rewelacyjnie w sparingach, zespół tyski zaprezentował się bardzo przeciętnie, nie stworzył żadnej konkretnej sytuacji i tylko strzał pod koniec zza linii pola karnego uratował im remis. Generalnie oczekiwałem więcej od Tyszan. Zobaczymy jak ich zweryfikuje liga. Miedź Legnica - tam jest kasa, są oczekiwania więc powinni liczyć się w walce o awans, Podbeskidzie także uważam za ekipę, która poważnie powalczy. Chciałbym aby moje Zagłębie włączyło się w walkę o awans, ale na chwilę obecną nie widzę tego. Wymieniono niemalże całą 11 więc potrzeba czasu na zgranie, do tego słaby trener, słabe wyniki i gra w sparingach. Brak pomysłu na grę w ofensywie, nieumiejętność kreowania sytuacji. Słabo to widzę. Na czarnego konia ligi typuję Raków i być może Bytovię. Co do 1 kolejki to widzę to tak:
Ruch z taką grą jaką prezentował w sparach tow Mielcu raczej nic nie ugra, ale kurs 1,5 nie jest akceptowalny do gry jeśli chodzi o naszą 1 ligę. JUTRO:
Zagłębie - Olimpia tutaj poszukałbym X2 raz ze względu na to co pisałem o ZS, dwa ze względu na historię bo ZS nigdy z Olimpią nie wygrało. Grałbym to mocniej gdyby nie fakt, że Olimpia też miała w przerwie przeróbki w składzie i nie wiadomo jak to zafunkcjonuje. Chojnice są faworytem w meczu z Puszczą i powinni to ogarnąć. Podbeskidzie dnb też do gry i to jest wg mnie drugi po Chojnicach mocny bet. W niedzielę Tychy mają szansę dobrze wejść w sezon bo przecież Wigry rozsprzedały prawie cały skład i nie wiadomo co oni będą teraz prezentować. Powodzenia