Chelsea - Juventus
2 @3,30
Nareszcie! Dzisiaj wielki dzień dla kibiców i piłkarzy Juve.. już to kiedyś pisałem, dokładnie 4 lata temu tak zaczynałem swoich parę słów odnośnie meczu z Zenitem kiedy to Stara Dama po degradacji powróciła do elitarnych rozgrywek ->
http://forum.bukmacherskie.com/f44/grupa-h-22572-2.html#post676268 .
Dzisiaj niejako sytuacja jest nieco podobna, po 2 słabych sezonach kiedy to Juve kończyło ligę na 7 miejscu w ostatnim przyszedł przełom, mistrzostwo bez przegranego meczu i znowu
Liga Mistrzów. Teraz z perspektywy czasu można już napisać że plan budowania drużyny na szybko i powrót do czołówki po calciopoli wcale nie jest taki prosty. Secco, Balnc, kolejni trenerzy i bardzo słabe transfery były tego główną przyczyną. To już jednak przeszłość, nowy Juventus, nowe nazwiska i zupełnie inna jakość gry. Dla przeciętnego zjadacza chleba żyjącego w świecie różowych korków Ronaldów czy Messich, nazwiska graczy Starej Damy mogą wydawać się anonimowe ale myślę że do czasu
Los skojarzył całkiem ciekawą grupę, faworytami są właśnie Chelsea i Juve choć Szachtar to także mocna ekipa, no i zobaczymy czy faktycznie Nordsjaelland będzie robić za dostarczyciela punktów.
Prześledźmy po krótce personalia. W bramce Juve rzecz jasna Buffon, ostatnio omijają go urazy, forma bardzo wysoka, a klasy tego zawodnika nie trzeba przybliżać. W Chelsea Cech jest również pewnym punktem choć zdarzają mu się błędy, podobnie zresztą jak i w reprezentacji. Carrera jutro pewnie ustawi zespól ofensywnie na 3 obrońców Barzagli, Bonucci oraz Chiellini i poza tym drugim któremu zdarzają sie słabsze momenty to Barzagli i Chellini to klasowi obrońcy, potrafiący świetnie sie ustawić i zaasekurować. Najmocniejszą stroną Juventusu jest obecnie jednak zdecydowanie linia pomocy i MVP czy Marchisio, Vidal i Pirlo. Marchisio dojrzał niesowicie, pracuje w obronie i ataku, dla mnie najlepszy piłkarz Calcio, Vidal to jeden z najlepszych transferów w ostatnim okresie, świetnie wkomponował się w drużynę, zaś Pirlo po przeprowadzce z Milanu wyraźnie odżył, nadaje tempo akcjom zresztą każdy kto widział jak grał na euro wie o co chodzi. Dojdzie również najprawdopodobniej Asamoah, nabytek z Udine z tego okienka który świetnie się zaaklimatyzował. W debiucie gol a tylko w ostatnim meczy kiedy wszedł w drugiej połowie wypracował karnego oraz sam potem strzelił bramkę przechylają wygraną na korzyść swojej drużyny. Jeżeli chodzi o napastników to tutaj nie jest tak wesoło, brak zawodnika takiego pokroju jak Del Piero jeszcze długo będzie widoczny. Zagrają najpewniej filigranowy ale bardzo pozytywnie się prezentujący Giovinco któremy nie po drodze było z Juve ostatnio mimo że jest wychowankiem, oraz Vucinic którego kojarzymy w meczu reprezentacji z Czarnogórą. Jedynie tych dwóch zawodników wydaje sie być sensownym zestawieniem bo reszta bez formy lub jeszcze stanowi znak zapytania. Co do składu Chelsea to tutaj tak mocno nie będę się zagłębiał bo po prostu nie śledzę tak na bieżąco ich poczynań. Widziałem mecz o Superpuchar z Atletico i tutaj jakby nie patrzył wypadli beznadziejnie. Cole czy Luiz pewnymi punktami drużyny raczej nie są. Przed sezonem ściągnięto Hazard który swojego czasu był też łączony z Juve (jednak siła pieniądza) i moim zdaniem prezentuje się on od początku bardzo dobrze za linią ataku w środku pola. Podobną rolę pełni lub pełnił wcześniej Lampart który myślę najlepszy okres gra ma za sobą. Na pewno
Ramires z prawej strony bedzie stanowi spore zagrożenie, choć uważam że The Blues brakuje klasowych skrzydłowych. Nazwisko Bertranda wiele mi nie mówi, podobnie jak Mosesa choć w tym wypadku spotkałem się z wieloma ciepłymi opiniami. Jeżeli chodzi o napastnika czyli Torresa to ja osobiście dziwie się że taki klub trzyma go jeszcze u siebie.
Jeśli się nie pomyliłem to zespoły w historii grały ze sobą tylko dwa razy, 4 lata temu w 1/8
LM, wtedy to w Anglii Chelsea wygrała 1-0 po golu ze spalonego Drogby, natomiast w rewanżu padł remis 2-2 lecz Juve dwa razy obejmowało prowadzenie i przy 2-1 nie mieli już nic do stracenia. Tutaj nawet odgrzebałem moj post na temat tamtego meczu ->
http://forum.bukmacherskie.com/f44/chelsea-londyn-juventus-turyn-26045.html#post898068 . Potem Stara Dama grała jeszcze z angielskich klubów z City dwukrotnie remisując.
W lidze oba zespoły spisują się bardzo dobrze, Juventus po wygraniu Superpucharu w lidze ma komplet punktów po 3 kolejkach, jednak ostatnie spotkanie z Genuą to sporo szczęścia choć warto odnotować że kilku zawodników było oszczędzanych na dzisiaj. Chelsea zanotowała na starcie 3 wygrane i w ostatnim spotkaniu remis, jednak nie grali z żadnym z czołowych zespołów.
Jeżeli chodzi o graczy to oba zespoły w optymalnych składach, gra Juve to stara szkoła na dwóch napastników i podaje się że na 3 w obronie choć Lichtsteiner też jest nominalnie obrońca i na pewno take zestawienie różni się od coraz mocniej popularnej nowoczesnej piłki z 4 obrońcami, 2 defensywnymi pomocnikami i 1 napastnikiem. Gdybym miał obrazowo porównać gre Juve to jest to na pewno reprezentacja Włoch podczas ostatniego euro. Warto też dodać że trener Juventusu a niegdyś wspaniały pomocnik Conte jest zawieszony na 10 miesięcy, a zespół z ławki prowadzi wcześniejszy asystent Carrera.
Faworytem jest naturalnie Chelsea głównie ze względu na tą że są obrońcą trofeum i grają u siebie, jednak dokładnie wiem na co stać Juventus, od czasów Zidana czy Dawidsa nie było tak mocne linii pomocy i jeśli tylko zdominują gre w środku pola co jest mocno prawdopodobne typuje zwycięskie otwarcie, bo motywacja jest ogromna. Wszystko tutaj napisane jest oczywiście mało obiektywne ????
Chelsea: Cech - Ivanović, Cahill, Terry, Cole - Ramires, Mikel, Lampard - Hazard, Torres, Mata.
Juventus: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Giovinco, Vucinić.
sędzia: Pedro Proenca.