Ajax - Dnipro
typ: 1 @ 1.95 Bet365
Typ ze względu na braki w zespole Dnipro w linii obrony. Ajax w ostatnim czasie prezentuje się bardzo dobrze. Po słabszych wynikach przyszedł okres dobrej a co najważniejsze skutecznej gry. Po przejściu Legii w
LE i oprócz przegranej na Ukrainie drużyna wygrała z PSV, Excelsior oraz Heerenveen. Zwycięstwo nad tymi pierwszymi to ogromna rekomendacja w CV zespołu w tym sezonie. W ostatniej kolejce 1:4 z Heerenveen i oczekiwanie na domowy rewanż z Dnipro.
W Dnipro brak: Fedetskiy, Rotan, Zozulya, a Czygrynski czy Gueye którzy grają w lidze nie są zgłoszeni do rozgrywek.
Niby drużyna nie przegrała swojego spotkania w Grecji z Olympiakosem, ale oglądając około 20 minut meczu odniosłem wrażenie, że Dnipro jest zespołem które nie walczy o następne bramki tylko zadowala się tym co ma. Z Ajaxem to nie przejdzie. Już blisko był Olympiakos aby w końcówce przechylić szalę na własną stronę. Bili głową w mur, ale to tylko i wyłącznie ich wina. Ajax w tej dyspozycji nie zmarnuje tych okazji.
Mój typ nie jest na awans. Nie zdziwi mnie dogrywka w tym meczu. Zwycięstwo 1:0 w regulaminowym czasie jest jak najbardziej realne choć nie wykluczam innego, zwycięskiego dla Ajaxu rezultatu. Mój typ:
1:0, 2:0.
Tutaj taka ciekawostka:
Trivia and links
• Of the sides left in the competition, Dnipro have committed the most fouls this season: 158 in total. They are also the most fouled side, with 152 infringements against them.
uefa.com
...Dnipro zobaczyło aż 34 żółte kartki, dlatego, dla odważnych
typ: Czerwona kartka @ 3.80 Betsson
Dziwią mnie spadki na gości w tym pojedynku. Żółte Łodzie osłabione brakiem kilku ważnych zawodników którzy podczas całego sezonu odgrywają istotną rolę. Są to Jaume Costa, Bruno Soriano, Cheryshev oraz Víctor Ruiz. Nie będzie już dublera dla Gomeza lub na odwrót. Dos Santosy i Vietto to moim zdaniem za mało na drużynę, która nie przegrała jeszcze u siebie spotkania w tym sezonie. Cheryshev był zawsze gwarancją dobrych zagrań otwierających drogę do bramki. Brak tego zawodnika będzie odczuwalny. Również patrząc na defensywę gdzie brakuje pozostałej trójki, jest to moim zdaniem ogromny minus dla zespołu. Bacca, Gameiro, Vitolo, Deulofeu - każdy jest w stanie zrobić o wiele większe zamieszanie w przodzie wiedząc że w tyłach jest bezpieczeństwo. Brak Krychowiaka nie powinien negatywnie wpłynąć na grę, wszak jest zastępstwo w postaci Mbii i Iborry.
Wspomniany Vitolo powinien pojawić się od pierwszych minut. Były z nim lekkie problemy ale uczestniczył w pełnym treningu z drużyną a to oznacza że jest do dyspozycji trenera.
Dodatkowo Sevilla gra w następnej kolejce z Villarrealem na wyjeździe i będzie to znakomita okazja do tego, aby przed tym spotkaniem uzyskać ważną przewagę psychologiczną zatapiając doszczętnie przed własną publicznością Żółtą Łódź Podwodną. Mój typ:
2:1, 3:1, 3:2
* Dla typujących mecz Dynamo Kijów z Evertonem - podobno murawa jest w kiepskim stanie. Grają na niej obie drużyny więc dla nikogo nie będzie to plusem. Oba zespoły preferują raczej szybką grę ale po ziemi. W tym przypadku nie zawsze musi to wychodzić. Docelowo, nawet mimo braku Mirallasa, celowałbym w over 2.5 + bts lecz wstrzymuje się od tego z uwagi na powyższe doniesienia.
** Obserwować skład Dynama Moskwa. W ostatnim meczu ligowym Buttner zagrał na lewej obronie, Zhirkov przeszedł na pomoc i od razu mecz był underowy. Jestem ciekaw jakie składy wystąpią tym razem i jak zakończy się to spotkanie. Warto jednak wziąć pod uwagę to co pisałem ostatnio przy okazji meczu we Włoszech i to co napisałem na początku wypowiedzi.