Oto moje propozycje odnośnie powracającej Ligi Europy, myślę że każdy znajdzie coś dla siebie w zależności jakiego kursu poszukuje
ŚRODA (05.08)
SZACHTAR - WOLFSBURG
Zacznijmy od przeanalizowania sytuacji ligowej, Szachtar zmagania na Ukrainie zakończył dwa tygodnie temu, zgodnie z oczekiwaniami zdobyli mistrzostwo dominując ligę, przewaga nad drugim Dynamem Kijów czyli również dość klasowym zespołem wyniosła aż 23 punkty.
Bundesliga grać skończyła ponad miesiąc temu, Wolfsburg zakończył na 7 pozycji a więc zagrają oni w kwalifikacjach żeby w przyszłym roku ponownie pojawić się w Lidze Europy. Teraz przyjrzyjmy się poczynaniom obu zespołów w pucharach. Szachtar pojawił się w Lidze Europy dzięki zajęciu 3 miejsca w swojej grupie w Lidze Mistrzów. Kibice mogli czuć niedosyt bo rzutem na taśmę awans do play-offów Ligi Mistrzów wyrwała im Atalanta. W 1/16 Ligi Europy drużyna z Donbasu mierzyła się z klasowym rywalem - Benficą. Mecz na Ukrainie zakończył się wynikiem 2:1 dla Szachtaru, w rewanżu po emocjonującym meczu padł wynik 3:3. Wolfsburg awansował do play-offów Ligi Europy zajmując drugie miejsce w grupie z Gentem (
Belgia), St. Etienne (
Francja), Oleksandriya (Ukraina). W fazie pucharowej
Niemcy gładko rozprawili się z Malmo (2:1 i 3:0). Przed przerwą pandemiczną rozegrano pierwszy pojedynek Wolfsburg - Szachtar. Ukraińcy wygrali 1:2. Kurs na awans Szacharu wynosi 1.21, jak widać bukmacherzy nie przewidują tutaj niespodzianki, ja myślę podobnie. Szachar jest bardzo mocną ekipą z europejskimi aspiracjami. Co roku widujemy ich w pucharach i co roku prezentują się dobrze, myślę że ambicje drużyny z Donbasu sięgają dalej niż tylko 1/8 Ligi Europy. Dodatkowo są oni w rytmie meczowym, dwutygodniowa przerwa wydaje się być dla nich idealna, nie wypadli z rytmu a mieli również czas na zregenerowanie po sezonie. Stawiam że piłkarze Szachtaru przypieczętują awans nie dając Wolfsburgowi cienia nadziei na awans.
Szachar awansuje @1.21 Fortuna
Szachtar lub remis @1.40 Fortuna
INTER - GETAFE
W przypadku tych drużyn nie został rozegrany mecz przed przerwą pandemiczną więc oba zespoły zagrają tylko jeden pojedynek na neutralnym terenie w Gelsenkirchen (
Niemcy). Faworytem są tutaj Włosi, którzy przed kilkoma dniami zostali wicemistrzami
Serie A. Mecze Interu po przerwie pandemicznej można uznać za bardzo udane, rozegrali 14 spotkań, 8 wygrali 5 zremisowali a porażkę ponieśli zaledwie 1 raz z Bologną. Odwrotnie prezentowała się sytuacja Getafe, przed przerwą pandemiczną grali rewelacyjnie zajmując miejsca w samej czołówce tabeli, jednak sezonu który zakończył się 2 tygodnie temu skończyli na 8 pozycji a tym samym wypadli poza europejskie puchary (przypominam że przed przerwą walczyli o Ligę Mistrzów). Tak prezentuje się bilans Getafe po przerwie pandemicznej - 11 rozegranych spotkań, 1 zwycięstwo, 5 porażek i 5 remisów. Jak widać przerwa źle im zrobiła. Można tutaj dyskutować czy Inter nie będzie zmęczony, dopiero skończyli ligę a Getafe ma już ponad 2 tygodnie przerwy. Ja jednak uważam, że Inter zagra w pełni zaangażowany, obecny termin Ligi Europy sprawia, że zespoły powinny grać w pełni zaangażowane, nie grają już ligi także trenerzy nie muszą oszczędzać najlepszych piłkarzy na rozgrywki krajowe. 1/8 Ligi Europy w przypadku takiego małego klubu jak Getafe to już jest wyjątkowy sukces, Inter mierzy wyżej, za rok zagrają w Lidze Mistrzów a teraz mogą jeszcze powalczyć o wygranie Ligi Europy. Stawiam tutaj na zwycięstwo Interu. Spodziewam się tutaj ataku Włochów i kontroli spotkania od pierwszych minut.
Inter awansuje @1.40 Fortuna
Inter powyżej 4,5 rzutów rożnych @1.45 Forbet
Inter wygra @1.70 Betclic
MANCHESTER UNITED - LASK
Ta para podobnie jak Szachtar zdążyła rozegrać pierwsze spotkanie między sobą przed przerwą pandemiczną. Wtedy w Austrii Manchester United gładko rozjechał gospodarzy wygrywając 5:0. Jedna rzecz jest pewna - United ma awans. Gdyby był to środek sezonu można by było rozważać granie na LASK, tak wysoka wygrana sprawiałaby że United może poeksperymentować ze składem, dać odpocząć kluczowym graczom na ligę, jednak w tym przypadku
Liga Europy jest ostatnimi rozgrywkami jakie obu zespołom w tym sezonie pozostały. United w roku kalendarzowym 2020 jest rewelacyjne - 29 rozegranych spotkań, 17 wygranych, 7 remisów i 5 porażek. Po przerwie pandemicznej statystyki prezentują się jeszcze lepiej, 11 rozegranych spotkań, 7 wygranych,2 remisy i 1 porażka (
Puchar Anglii). Dodatkowo są oni w rytmie meczowym i grają na własnym stadionie. Rozgrywki w Austrii zakończyły się miesiąc temu, LASK kończył sezon 3 porażkami z rzędu w których zdobyli tylko jednego gola tracąc 7. Ostatecznie zajęli 4 miejsce w lidze a więc zagrają w kwalifikacjach do Ligi Europy. United obok Interu jest według mnie jednym z faworytów do wygrania tegorocznej Ligi Europy. Stawiam tutaj na kolejne ich zwycięstwo.
United wygra @1.26 Fortuna
United powyżej 1,5 gola @1.33 Forbet
United wygra 1 połowę @1.67 Forbet
United ha -1,5 gola @1.72 Forbet
CZWARTEK (06.08)
SEWILLA - ROMA
Sewilla wygrała najwięcej razy Ligę Europy w historii tych rozgrywek, Roma grała tylko 1 raz w finale (1991 rok gdy rozgrywki nazywane były jeszcze Pucharem UEFA czyli odległe czasy). Hiszpanie mają za sobą udany sezon, 4 miejsce w
LaLiga a więc ujrzymy ich w przyszłej edycji Ligi Mistrzów. Dodatkowo mogą się oni pochwalić 3 najlepszą defensywą w lidze (34 stracone bramki w 38 meczach). Defensywa w przypadku Romy nie wygląda już tak spektakularnie, w ostatnich 10 meczach zachowali czyste konto tylko przeciw Brescii. Ogólnie rozgrywki ligowe zakończyli na 5 pozycji (awans do Ligi Europy). Według mnie (i bukmacherów) faworytem do wygrania tego pojedynku jest Sewilla. Zespoły nie rozegrały między sobą pierwszego spotkania przed pandemią a więc zmierzą się na neutralnym terenie w Duisburgu. Stawiam tutaj na awans Hiszpanów, którzy pewnie chętnie by znów unieśli puchar za zwycięstwo Ligi Europy.
Poniżej 3,5 bramki @1.30 STS
Sewilla awansuje @1.60 Fortuna
BASEL- FRANKFURT
Wyżej
T
tofik015 ładnie opisał to spotkanie i się w pełni z nim zgadzam a więc dorzucę tylko od siebie:
Frankfurt lub remis @1.55 Fortuna