Schalke - Valencia
Schalke
-Huntelaar wypadł ze składu i Magath potwierdził, że uraz kolana jest na tyle poważny, że nie będzie mógł wystąpić w rewanżu. W jego miejsce możemy spodziewać się Edu lub Gavrancicia.
- zawieszony za kartki jest
Schmitz. Na prawej obronie możemy spodziewać się Escudero lub Sarpei.
- Schalke nie mówi tego otwarcie, ale zanosi się na ostrożną grę i pilnowanie wyniku przywiezionego z Valencii.
- Duet defensywnych pomocników Kluge-Matip nie należy do najmocniejszej formacji drużyny. Do tego mało zwrotny Metzelder w obronie.
Valencia
-Poza kadrą meczową Miguel i Chori Dominguez, którzy są od pewnego czasu pomijani przez trenera Emery.
- dobra wiadomość to powrót Aduriza i Albeldy. Prawdopodobnie jednak zaczną na ławce.
- Valencia to kreatywna drużyna. Tino Costa, Ever Banega do spółki z Matą mogą zdominować środek pola.
- Co raz lepiej prezentuje się Jonas Goncalves, który jest dodatkową alternatywą dla linii ofensywnej.
===
Tottenham - AC Milan
Milan przez długi czas w tym sezonie ma mniejsze lub większe problemy z linią pomocy. Właśnie dlatego do klubu przybyli
Van Bommel i Emanuelson, którzy w Lidze Mistrzów grać jednak nie mogą. Dołączamy do tego zawieszonych/kontuzjowanych: Gattuso, Ambrosini, Pirlo.
Z pomocników zostają nam: Flamini, Merkel, Strasser, Seedorf i nie w pełni zdrowy Boateng, którego występ jest wątpliwy.
Jeśli nie Boateng to def pomocnika może zagrać Thiago Silva - taki wariant był już w tym sezonie stosowany, ale ze średnim skutkiem.
Tottenham może zyskać przewagę w środkowej strefie. Milan miał już takie mecze w tym sezonie, kiedy przychodziło im grac z drużyną posiadającą dobrych pomocników, że Rossoneri nie potrafili stwarzać sobie wielu sytuacji. Podobnie może być jutro - i tutaj duża rola czy gotowy do gry będzie Boateng - według mnie jutro to postać kluczowa dla ustawienia Milanu.
Do kadry Kogutów powraca Bale co jest godne odnotowania.
==
a jak z typami? Wstępnie to przekonałem się do Valencii. Awans po kursie 2,00 wygląda kusząco. Nie mniej jednak ta defensywna taktyka Schalke w pucharach przynosi efekty... Np. wygrana z Bayernem 1:0 w DFB Pokal. Może jednak lepiej odpuścić?
A na
WHL... tak jak wspominałem - istotne jest czy zagra Boateng czy Thiago Silva. Boateng jest liderem środka pola, a Thiago Silva drużyny do ataków raczej nie porwie.