Bayer Leverkusen-CA Osasuna
Stwierdziłem, że napisze co nie co o mojej ulubionej, niemieckiej drużynie...Ogólnie moim zdaniem spotkanie nie należy do łatwych jeśli chodzi o wytypowanie wyniku. Dwie drużyny prezentują zupełnie inny styl gry i trudno powiedzieć co wyniknie z takiej mieszanki stylów. Twarda, niemiecka piłka, obfitująca w wiele bramek kontra bardziej techniczna, ale za to (chyba) przyjemniejsza dla oka piłka hiszpańska. Hiszpanie potrafią strzelać bramki, a dobra dyspozycja Roberto Soldado świadczy o wysokiej skuteczności zespołu. Jednak niejednokrotnie zdarzały się mecze, kiedy to po nudnym meczu padał wynik 0:0. Hmm..jakieś wnioski? W zasadzie nasuwa mi się jeden, zostawić w spokoju typ under/over. Zresztą słowa Michaela Skibbe świadczą, że nawet remis (na własnym stadionie!!!) byłby bardzo dobrym wynikiem. Można rozumieć to że ma się respekt dla swojego przeciwnika ale u siebie to trzeba wygrać i tyle..."I am sure a goalless draw would give us every chance of reaching the next round, but we obviously want to win our home game. Hopefully we can score one or two goals, and we desperately want to avoid conceding." Skibbe wychodzi z założenia niczym z włoskiego Catenaccio, gdyż po strzeleniu 1 lub 2 bramek skoncentrują się na obronie. Niby niegłupie... ale Osasuna świetnie gra w defensywie i jeśli Bayer już na początku bedzie chciał strzelić bramkę to nadzieje się na kontre gości i wtedy mecz przyjmie zupełnie inny obraz. Apropo Osasuny to ich trener José Angel Ziganda co ciekawe również wyraża się bardzo dobrze o zawodnikach Leverkusen: "Leverkusen have a side full of internationals and you can't just rely on a sound defensive performance against a big club like that because they will punish you. We must wait for our chances on the break and keep them busy in defence too. There is a lot riding on this match and it is a huge chance for our club. We want to make full use of that chance."... tą szansą będzie pewnie ewentualna kontra, o której pisałem już wcześniej. Niewątpliwie słowa trenerów przed meczem to w pewien sposób gra i jedno mogą mówić, a co innego myśleć i inaczej działać. Dla mnie ten mecze: NO BET... i jeszcze prawdopodobne składy:
Leverkusen: René Adler; Gonzalo Castro, Karim Haggui, Juan, Marko Babić; Paul Freier, Simon Rolfes, Bernd Schneider, Sergej Barbarez, Tranquillo Barnetta; Andriy Voronin.
Osasuna: Ricardo López; José Izquierdo, César Cruchaga, Javier Cuéllar, Enrique Corrales; Valdo, Raúl García, Miguel Flaño, Juanfran; Roberto Soldado, Savo Milošević.