sumada90
Forum VIP
Dwaars Door Vlaanderen
Dla wielu przetarcie przed kluczowym Roonde van Vlaanderen, który startuje w niedziele. Niektórzy specjalnie przyjeżdżają na przetarcie przed weekendem jak Valverde, niektórzy jak Avermaet dają sobie wolne, żeby nabrać sił.
Profil trasy
Alberto Bettiol - Alejandro Valverde 1,86 Etoto 51-31
Szczerze mówiąc, to Bal mnie zaskoczył, że tutaj się pojawia. Jak sam jednak mówi z samego szacunku dla Roonde van Vlaanderen trzeba tam wystartować. Z tego powodu zjawia się jutro na starcie, żeby poczuć bruki. Od lat jego kampania z północnymi klasykami rozpoczynała się dopiero od Amstel Gold lub Walońskiej Strzały. Tam jest fenomenem, który te wyścigi seryjnie wygrywa. Przejrzałem ostatnie 10 lat i te dwa wyścigi jechał tylko w 2014 roku ze średnimi wynikami. Forma nie jest tak świetna, jak to zazwyczaj o tej porze bywało w poprzednich latach. W Katalonii w górach odstawał od najlepszych. Tutaj jednak te podjazdy które są przejedzie bez problemu. Z szybkością jednak też nie jest tak świetnie, co pokazało Mediolan-San Remo. Typ przeciwko przede wszystkim dlatego, że od lat nie jeździł po brukach. Po drugie: to jest przygotowanie do Roonde - sam też mówi, że ważne jest wystartować, niekoniecznie wygrać. Zdaje sobie chyba sprawę, że bruki to nie jego bajka.
Bettiol mi się podoba w ostatnim czasie. Dobra jazda w Tirreno-Adriatico, gdzie był widoczny. Na E3 był czwarty. W ostatnich latach jeździ regularnie bruki - wielkich osiągnięć jeszcze nie ma ale sporo ma solidnych wyników. Ja go jeszcze w tak dobrej formie chyba nie widziałem. Szybkościowo moim zdaniem w tym momencie ma duże szanse, żeby objechać Alejandro. Jest aktywny, Drapac pod nieobecność Vanmarcke'a powinien pojechać na niego. Myślę, że jutro będzie go na trasie widać.