Zgodnie z przyjętymi zasadami w zakresie rozgrywek 3. Ligi:
1. Kluby, które zajmą miejsca 15-18 w tabeli danej grupy 3. Ligi, spadną do rozgrywek 4. Ligi, przy czym liczba drużyn spadających z danej grupy może ulec zwiększeniu w zależności od przynależności terytorialnej klubów spadających z 2. Ligi.
Na ten moment Czarni Połaniec na 3 kolejki przed zakończeniem ligi mają 10 punktów przewagi nad Pogonią - Sokołem Lubaczów. Więc utrzymanie pewne.
Ale pozostaje jeszcze kwestia spadku lub barażu Wisły Puławy z 2 ligi.
Jeżeli spadnie Wisła Puławy to prawdopodobnie spada kolejny zespół tj. na dzień dzisiejszy Wiślanie Skawina, którzy mają na koncie 36 punktów. W takim układzie Czarni Połaniec mają o co grać.
To kwestia regulaminu.
Dziwi mnie tylko, że na kilku stronach do spadku są oznaczone drużyny z miejsc 16-18.
Druga kwestia to taka czy Podhale ma parcie na awans. Jakoś z trojki KSZO, Siarka, Podhale to chyba tylko Siarka gra tak jakby chciała grać dodatkowe mecze. Bo to co odwala KSZO (przegrana z Unią Tarnów) to chyba świadczy tylko o tym, że dobrze im tu gdzie są.
Ale to tylko moje myśli nieczesane.
Pewnie to nie argument raczej ciekawostka. W sezonie 2018/2019 r. 8 czerwca do Rzeszowa na mecz ze Stalą Rzeszów przyjechało Podhale Nowy Targ z ich ówczesnym super strzelcem Arturem Pląskowski. Podhalu do awansu wystarczał remis. Przegrali decydujący mecz 2-1 nie przekraczając przez 80% spotkania połowy boiska. To była totalna dominacja Stali.
Piszę to dlatego ponieważ odniosłem wrażenie, że ta drużyna nie była chyba ani zainteresowana, ani nie miała i moim zdaniem teraz także nie ma argumentów, żeby awansować na wyższy szczebel rozgrywek i skutecznie rywalizować. Tym bardziej, że sezon 2018/2019 był ostatnim, w którym Podhale biło się o awans do ostatniej kolejki.
Jeżeli nie będzie jakiegoś ciekawego komentarza z argumentami do czasu rozpoczęcia meczu ja zagram x2 za 2,45.
Pozdrawiam.