Zhukayev-Z.Svajda 2 @1.41
Zac Svajda jawi mi si tu jako faworyt. Amerykanin gra co raz lepiej, zaliczyl dobyr wystep w Waszyngtonie, gdzie preszedl kwalifikacje, wygral mecz turnieju glownego z Kecmanovicem i przegral w trzech setach z bardz odobrze grajacym tam Lehecka, ogolnei zwyzka formy, poniewaz pozniej wygrany jeszcze challenger w Lexington, a z kolei wczesniej na trawie w Newport.
Zhukayev tez gra lepiej, udalo mu sie zakwalifikowac do Wimbledonu i wygrac mecz, ale na kortach trawiastych z pewnoscia ma racje bytu majac tak mocne podanie. Jeszcze byl doc dobry wystep w meksykanskim challengerze w Cancun, chociaz to bylo juz bezposrednio przed startem kwalfikacji do USO i juz wiele dziwnych wynikow padalo.
Ogolnie uwazam, ze Svajda stanie na wysokosci zadania. Amerykanin na pewno duzo lepiej radzi sobie w grze kombinacyjnej i jednak US Open to dla niego znaczacy turniej. Svajda mial juz okazje nawet grac tu w 2 rundzie jako jeszcze mlodszy tenisista kiedy wygrywal mecz w turnieju glownym z dzika karta, a dwa seozny wstecz ma tez za oba udane kwalfikacje. Amerykanin jest tenisista o wiekszym potencjale, a ze to dla niego turniej docelowy, to mozna sie spodziewac dobrej gry.
Aiava-Mikulskyte 1 @1.55
Jezeli chodzi o kwalifikacje do damskiego turnieju to mam troche zagwozdke, bo przed kwalfikacjami wysetpy Destanee Aiavy byly po porstu slabe, gdy pojawila sie w Montrealu i Cincinnati. Niemniej jednak to bardzo dobra tenisista jest. W ubieglym sezonie weszla do turnieju glownego, pozniej losujac jednak Rybakine. Mozlwiosci sa, ciagnie mnie w ta strone, bo jedna kw poprzedniej rundzie ograla Sare Beljek, a tu juz dobre nazwisko, wiec zakladam, ze mimo tych zupelnie nieprzekonywujach wystepow w turniejach podprowadzajacych, to Aiava moze zagrac jednak dobrze, biorac na tapete wynik z poprzedniej rundy eliminacji.