Leszno - Częstochowa
Typ Częstochowa
Kurs 2.15
Buk
Unibet no i można wrozyc analizować a tor swoje frajersko przegrany mecz głupio tracone pozycję i zawalony początek jednak frajersko czy nie przegrana to przegrana i mega boli. Na osłodę pozostał piękny dzień w speedwayu i pęknie się to oglądało
Czekaliśmy jak zawsze i długo i z niecierpliwością. Ale to już dziś więc zaczynamy:
Myślałem o tym meczu długo i rozgrywałem go sobie pod kątem typowania. W między czasie do moich rozważań dochodziły kontuzje i inne istotne rzeczy. Jednak gdybym miał bawić się kursami to raczej koło 1.7 faworyzowałbym Częstochowę. Jednak kurs jest bardziej atrakcyjny i to jego na inaugurację wybieram do gry.
Leszno to mały kandydat do spadku, ale osobiście w niego nie wierze, mecz o utrzymanie mamy za tydzień pomiędzy Zieloną Górą a Grudziądzem. Leszno spokojnie według mnie obroni się meczami u siebie z w/w drużynami. Jednak uważam, że wyżej nie podskoczą i skład mają dość średnio ulepiony. bo obserwując przedsezonowe jazdy to nie widzę u nich lidera, który weźmie wynik na swoje barki. Oczywiście jest nim Kołodziej, ale dzwon był naprawdę konkretny i bardzo się dziwię po tym co oglądałem i czytałem, że dziś Janusz w ogóle jedzie. Także zaczynając od niego oczywiście jest to na domowych śmieciach kandydat na lidera jednak według nie ma nic gorszego niż kontuzja przed sezonem niż w jego trakcie. Został on praktycznie bez jazd a jak wygląda jazda zawodnika bez treningu po kontuzji mogliśmy zobaczyć w postaci Jeleniewskiego w meczu Gnieznem, gdzie jechał sztywno a w ostatnich treningach po meczu prezentował się już o wiele lepiej. Grzegorz Zengota błysnął na memoriale Smoczyka jednak obsada była bardzo luźna a weryfikacja według mnie przyszła na Złoty Kask gdzie półka wyżej już go w jakimś stopniu zweryfikowała, nie spodziewam się drugiego takiego sezonu jak rok temu tzw sezonu konia. Smektała mam podobne odczucia jak u Znegiego. Kapitalny memoriał ze słabszą obsadą średni występ na ZK. I znów to samo u Andrzeja memoriał bardzo dobry ale ZK pokonał tylko tragicznego w tym dniu Janowskiego. Oczywiście to tylko pre sezonowe turnieje, jednak ZK już jakąś stawkę miał i to była pierwsza jazda o coś bo eliminację do
GP.
Stawkę uzupełnia Rew, który może być w tym sezonie czarnym koniem Leszna oraz juniorzy. To oni jako u21 mają największa przewagę w tym meczu i zdaję sobie sprawę z wagi biegu nr 2 oraz różnicy w innych biegach z juniorem tak wierze ze Kajtek powalczy z silniejszą parą na papierze bo dochodzą słuchy ze Antoni Mencel wygląda przed sezonem bardzo słabo.
Do Leszna przyjedzą jeden z najmniej utytułowanych klubów w Ekstraligowej stawce (nie mogłem się powstrzymać z tą dygresją
) i jak co roku bardzo głodny sukcesów bo dwa brązowe medale w całej historii to bardzo mało jak na skład w jakim występują od lat. I tutaj również uważam, że te kosmetyczne zmiany transferowe są na minus bo wiele z nich po prostu w tej Czewie robi złą robotę ale to temat na inny post. Co wyróżnia Częstochowę na tle Leszna?
Liderzy jakby nie popatrzeć Madsen czy Michelsen są w stanie wziąć na braki ciężar meczowy być ewentualną rezerwą taktyczną i nosić na plecach pewniaka do wygrania biegu. Oboje zawodzili nie raz, ale dziś widząc skład Leszna twierdzę, że będą grali pierwsze skrzypce. Miałem okazję przed sezonem oglądać również Worynę, i tutaj też na podstawie własnych obserwacji twierdzę, ze ten sezon będzie dla niego o wiele lepszy niż ubiegły. Jako uzupełnienie zostaje Maksym jak to Maksym wywalone na świat na media na klub na wszystko i może błędnie może nie ale to jedyny zawodnik u którego najmniej biorę pod uwagę przedsezonowe występy. Drabik ma swój świat i w nim żyję i może dziś w Lesznie zawalić a może sprawić niespodziankę. I nie chce zabrzmieć że może będzie padać a może będzie słońce po prostu jest to zawodnik który chyba sam nie wie czego może się po sobie spodziewać. Tylko przy słabszym Drabiku dalej zostają powyższe mocne nazwiska nawet w przypadku jego katastrofy.
Na u 24 Mads Hansen, który zaimponował mi występem w Danii wiadomo że to tylko
Dania ale wyklecił tam 14 pkt zdobywając najwięcej punktów w całym meczu. I śmiem twierdzić, że to dużo bardziej obiecujący zawodnik niż Keynan.
Zostają juniorzy, którzy zapewne będą kulą u nogi w meczach z silniejszymi rywalami, ale z Lesznem Kajtek musi powalczyć chociaż z Antonim bo uważam że to podobny poziom tym bardziej istotny dla tego meczu jest ich dwukrotny pojedynek.
Własnym doświadczeniem przeczuciem oraz analizą również na swoich warunkach idę dziś w kierunku Częstochowy, która od kilku lat jest zespołem na top 4 i takie mecze musi wygrywać mając dwóch duńskich liderów.