Wisła Kraków vs. Motor Lublin
Biała Gwiazda w bardzo dobrym stylu awansowała do finału Pucharu Polski i kibice przez chwilę mogli zapomnieć o blamażu w Głogowie, na którym byłem i był to prawdopodobnie najgorszy mecz tej drużyny w rundzie, a może nawet w sezonie. W drugiej połowie zostali wręcz zdominowani przez głogowian, a mimo to strzelili dwa gole, co jest jakimś plusem. Możliwe, że byli myślami już przy starciu z Piastem Gliwice w PP i kto wie czy tak nie było, bo z drużyną z
ekstraklasy zagrali niebo lepiej i zasłużyli na ten awans. Ponad 30 000 kibiców niewątpliwie miało duże znaczenie i w niedzielę też pomogą, choć raczej w znacznie mniejszej obsadzie. Jeśli Wisła znów zgubi punkty to PP będzie miał wręcz symboliczne znaczenie, bo jednak głównym celem jest awans, a porażka sprawi, że prawdopodobnie wypadną poza strefę barażową, a bezpośredni awans oddali się na dobre. Wiślacy w lidze grają ewidentnie gorzej niż w pucharze i mam obawy czy znów nie zgubią punktów, a potrafili to robić już kilkukrotnie na swoim boisku. Ich problemem jest mental, ale kiedy jak nie teraz robić wyniki. Awans w dobrym stylu na pewno ich podbudował i doda sił w walce o powrót do
ekstraklasy. Kadrowo wyglądają znacznie lepiej od Motoru, który ostatnio nieco obniżył loty, ale oni akurat zajmują miejsce zgodnie z oczekiwaniami, a ewentualna wygrana w Krakowie da im wejście do strefy barażowej, a taki wynik na koniec sezonu niewątpliwie byłby sukcesem. W drużynie z Lublina jest kilka znanych nazwisk, ale bazują głównie na zgraniu i zespołowości. Wisła z kolei ma kilka indywidualności, lecz zbyt rzadko one odpalają, a mam tu głównie na myśli hiszpański zaciąg. Jesienią na Lubelszczyźnie wyraźnie lepsza była Wisła i rywale na pewno będą żądni rewanżu. Gospodarze z kolei muszą wyrwać sobie trzy punkty, więc zapowiada się bardzo ciekawy mecz i być może dość ostry. Stawka jest dość duża i gości może zadowoli remis, ale na pewno nie gospodarzy. Liczę na dominację Wisły, ale jak to z nią bywa, spodziewam się także bicia głową w mur, co za tym idzie sporą liczbę rzutów rożnych. Arbitrem spotkania będzie Marcin Szczerbowicz, który wszedł na poziom
ekstraklasy, ale też często sędziuje I ligę. Jego średnia kartek na mecz z obu rozgrywek to ponad 4 żółte na mecz. Przypomnijmy jednak, że jesienią pomiędzy tymi zespołami pokazano aż sześć żółtych kartek i trzy czerwone, mimo dość wyraźnego zwycięstwa Wisły. Dziś stawiam klasycznie w rzuty rożne gospodarzy, a dodatkowo kartki i gola gości, ze względu na częste błędy obrony oraz bramkarza Wisły.
Wisła Kraków powyżej 5,5 rzutów rożnych @1,52 (
betclic)
(5)
powyżej 4,5 żółtych kartek @1,55 (
betclic)
Motor Lublin strzeli gola @1,51 (
betclic)
Moje typy/analizy z innych dyscyplin znajdziesz także TUTAJ!