Trefl - Resovia
K.Sasak over 17,5pkt.
1.90
Fajny kurs na Kevina w meczu z Reską.
Obie drużyny są sąsiadami w tabeli, jednak dzieli je aż 7 pkt. różnicy. Rzeszów na 4 miejscu z bilansem 12:2, a Gdańsk 5 w tabeli z bilansem 8:6. Patrząc na bilans zwycięstw i przegranych, oraz na składy, można by powiedzieć że zdecydowanym faworytem są goście, jednak jest kilka aspektów które mogą zaburzyć ten tok myślenia.
Przede wszystkim Resovia za 3 dni rozegra bardzo ważny wyjazdowy mecz w
LM z Tours. W razie przegranej pożegnają się najprawdopodobniej z
LM, co byłoby wielką porażką dla tej drużyny. Stąd też myślę, że dziś nie będzie 100% mobilizacji, tym bardziej że mają sporą przewagę w tabeli nad gospodarzami.
Drugi aspekt to wyjazdowa forma gości. Owszem wygrali 5 z 6 meczy wyjazdowych, ale trzeba popatrzyć na to z kim oraz na styl tych zwycięstw. Przegrali z Jastrzębskim po dobrym meczu, ale to jedyny wyjazdowy przeciwnik z góry tabeli. Reszta to wygrane z dołem i to niekoniecznie przekonywujące wygrane. Męczarnie z Radomiem i wygrana dopiero w piątym secie, oddali sety Lubinowi i Częstochowie. Tylko z Suwałkami było gładkie 3:0.
Widać że nie jest to drużyna która łatwo gromi swoich przeciwników.
Natomiast trzecim ważnym aspektem jest to iż Trefl do tej pory rozegrał tylko 4 mecze na własnym parkiecie i aż 10 razy grał na wyjeździe.
W meczach u siebie wygrali gładko 3:0 z Olsztynem, Kędzierzynem i Cuprum, oraz przegrali 0:3 z Warszawą w setach do 24, 23 i 19.
Biorąc pod uwagę powyższe aspekty, sądzę że dzisiaj Trefl jest w stanie pokonać Resovię, a z pewnością nie przegra tego meczu bez walki. Osobiście oprócz overu Sasaka gram dziś singla na wygraną gospodarzy po znacznie zawyżonym kursie 3,20
Co do typu na Kevina, to pokrył on linie 17pkt w 7 z 14 spotkań. Czy to mało?, moim zdaniem nie, szczególnie patrząc na to że 10 z tych 14 spotkań zakończyło się w 3 setach, a w meczu z Radomiem odpoczywał. W 4 meczach które wyszły poza 3 sety, trzy razy spokojnie pokonywał linię 17 pkt, a jedynie w ostatnim meczu z Indykpolem tego nie dokonał, jednak był to jego słabszy występ.
Patrząc na mecze z topem ligi, to w wygranym meczu z Kędzierzynem w 3 setach zdobył 18pkt, w przegranym meczu z Projektem, również w 3 setach 18pkt, w przegranym 0:3 z Jastrzębiem 15pkt i w czterosetowym, przegranym meczu z Zawierciem 22pkt.
Kevin to absolutny top ligi wśród najlepiej punktujących zawodników. Zajmuje 4 miejsce z 244 punktami na 14 meczy, co daje średnią ponad 17pkt. Przy czym należy pamiętać że w meczu z Czarnymi zdobył tylko 1 pkt, gdyż odpoczywał, przez co średnia meczowa jest znacznie zaniżona. To niekwestionowany lider swojego zespołu i to przede wszystkim od jego skuteczności zależy gra drużyny.
Moim zdaniem dzisiejszy mecz wyjdzie poza 3 sety, co tym bardziej umacnia w przekonaniu co do słuszności mojego typu. Wg mnie linia na Kevina powinna oscylować w okolicach 19-20pkt, dlatego 17,5pkt biorę z pocałowaniem w rękę.