Dzisiaj sytuacja pogodowa niestabilna. A szkoda bo oferta całkiem niezła. Liczę, że jak zawsze w Zakopanem mimo złych warunków coś się uda przeprowadzić. W związku z tym spodziewam się kilku niespodzianek więc celuje w single po kursach wyższych niż 2,00, które mają szanse powodzenia nawet bez loterii, a loteria pogodowa to prawdopodobieństwo dodatkowo zwiększa:
P.Prevc - Lindvik 2@ 2,38 @ STS
To jest skocznia Mariusa Lindvika, który w wywiadach wspominał, że to jego ulubiona skocznia ze wszystkich pośród PŚ. Wyniki to potwierdzają:
Sezon 17/18, pierwszy
konkurs rangi PŚ poza Norwegią dla Norwega i od razu 8 miesjce. Pamiętam ten
konkurs. To miejsce to był lekki zawód bo Norweg w treningach regularnie plasował się w okolicy top3. Kolejne
konkursy w tym sezonie okolice 20-35 i nie przebił tego wyniku jeszcze przez 23 kolejnych konkursów.
Sezon 19/20: 6 miejsce. A weekend przez miejsca 17,10, a weekend po 22,18, więc znowu widać że skocznie leży.
Sezon 20/21: Wygrana, 3 i 4 miejsce. Występy w okolicy tych konkursów na innych skoczniach to okolice: nawet 30-40 miejsc.
W zesżłym sezonie Znowu wygrana.
No i teraz Norweg po słabym starcie sezonu wyraźnie się rozkręca. 6 w Innsbrucku, 19 w Bischo gdzie też miał skoki na okolice top 10. Tutaj jest w stanie po raz kolejny zanotować progres względem ostatnich występów, a kurs jest na to znakomity.
W trakcie tego weekendu na razie nie błyszczał, choć miał pojedyncze dobre próby. Np. we wczorajszej serii próbnej był 8, a w 1 serii drużynowej był 3 w swojej grupie, co już dobrze rokuje, że powoli łapie czucie. Zestawiam go w parze z Prevcem, który w piątek się tu męczył i nie wypadał najlepiej. Wczoraj dobre warunki w obu skokach i też skoczył swoje dobre skoki to zajął fajne miejsce. ALe myślę, że to nie ta stabilność i wczorajszego maxa nie przebije więc 12-15 miejsce to max na co go stać. Za to widzę duży potencjał gorszego skoki i miejsce 20-25 mnie nie zaskoczy. Lindvika wierze, że tu stać nawet na top6, ale bezpiecziej gram go z Prevcem, tak że jak jednak odda gorszą próbę jak wczoraj w 2 serii to żeby i tak była szansa na pokrycie typu.
Forfang - Fettner 2 @ 2,13 @ STS
Forfang od jakiegoś czasu regularnie przeplata dobre
konkursy słabymi. Wczoraj poszło mu znakomicie, w związku z tym kursy przeciwko niemu są dzisiaj wyjątkowo okazyjne. Kojarzę, że Norweg nie przepada za profilem Polskich skoczni i narzeka, że fajna atmosfera, ale skoczni nie lubi. To dla mnie idealna okazja, żeby grać przeciwko niemu.
Fajnie wygląda w parze z Fettnerem, gdzie to według bukmachera Forfang jest faworytem. Uważam inaczej. Fettner jest dużo wyżej w PŚ, w klas. dopiero co zakończonego
TCS i ogólnie obiektywnie patrząc jest teraz po prostu lepszy. W mało którym konkursie w tym sezonie przegrał z Norwegiem. Liczę, że dzisiaj będzie nie inaczej. Wczoraj miał problemy za progiem, przez co wypadł gorzej, ale w piątek w kwalach był siódmy. Przewiduje Fettnera w okoliach miejsc 8-15, a Forfanga za TOP15, łącznie z możliwym całkowitym zawaleniem skoku.
Kos - Hoerl 2 @ 2,01 @ STS
Hoerl nie załapał się do drużyny co zawsze skutkuje pozytywną chęcią odgryzienia się w niedziele. W piątek skakał całkiem dobrze. Miał jeden słabszy skok, ale w pozostałych dwóch był w okolicy top10. W ostatnim konkursie w Bischo również zakończył wysoko bo w czołowej 6 konkursu. Skocznie w Zako raczej lubi. Zatem spodziewam się pozytywnej reakcji i walki o miejsca 6-10.
Z drugiej strony Kos, który miewa tu niezłe skoki, ale słabo skoczyć też potrafi. Indywidualnie wczoraj był dopiero 15 i podobnej lokaty spodziewam się na dziś. Myślę, że jak Hoerl odda swój normalny skok z piątkowych prób to na Kosa to wystarczy.
Eisenbichler - Aigner 2 @ 2,68 @ STS
Mocny kurs na Austriaka. Pewnie przez pryzmat wczorajszych dalekich lotów Markusa. Ale ten zawdzięcza te próby w dużej mierze dobrym warunkom. Zresztą wystarczy spojrzeć na tabele. Mimo dalekich lotów (140m) w drugiej serii indywidualnie był dopiero 11 ze znaczną stratą do 10. Skoro jego max przy farcie do warunków to ta ok. 11 pozycja. To trzeba wziąć pod uwagę, że jak nie trafi warunków i wydarzy się gorszy skok (co ma miejsce bardzo często w tym sezonie) to spadnie pewnie 15-20 lokat. Aigner może tu nie powtórzy skoków do top10 jakie oddawał w Bischofschofen. Ale top 20 jest już realne. Gdybym miał oceniać procentowo to bym w tej parze dał 50:50. Jednak przy takiej różnicy kursowej i loterii warto spróbować dwójeczkę.
Hoerl - Raimund 1 @ 1,85 @ Fortuna
O Hoerlu już pisałem wyżej. Jakby jednak Kos skoczył swoje lepsze próby i Hoerl by sobie z tą parą miał nie poradzić. To po odrobinie gorszym kursie jest opcja z Raimundem, który tu nie miał pozytywnych przebłysków. Zgasł po
TCS i max co tutaj go stać to miejsca 15-25. Zatem o ile Hoerl nie trafi wyraźnie gorszych warunków to w tej parze powinien sobie poradzić. A kursy wyrównane, wiec też to jest dobra okazja do dubelka.
Schmid - Wąsek 1 @ 1,85 @ Fortuna
Skoro mowa o dubelku, to do niego idealny kandydat. Schmid w piątek skakał tu bardzo obiecująco i również będzie miał podobną motywacje co Hoerl. Jest na fali wznoszącej, dobrze wypadł w Bischo i teraz kontynuuje dobre skoki. Miejsca 16-25 jak najbardziej w zasięgu. Wąsek za to kompletnie się rozregulował, co podkreśla przybity w wywiadach. Bardzo słaby piątek. Wczoraj na
konkurs zmotywował się na tyle by nie zawalić, ale indywidualnie to była 20 lokata a nie skakało po 2-3 Austriaków, Niemców, Norwegów i Słoweńców. Więc dziś takie skoki mogą nie dąć 2 serii.
Zajc 1-10 @ 3,50 @ Fortuna
Timi wczoraj mocno zawalił, a on ma taką prawidłowość, że jak jeden dzień jest źle to drugi jest dobrze i na odwrót. Dość często w tym sezonie był w top5 kwali by potem być 20-ty któryś. Innym razem w sobotę nie wchodził do 2 serii, a w niedziele skakał w okolicy TOP6. Tutaj w piątek pokazał się z bardzo dobrej strony. Sumując średnią wszystkich 3 skoków zajął 6 miejsce.
A po 6 miejscu w piątek przyszła tragiczna drużynówka i dopiero 20 lokata. Dzisiaj liczę na coś pomiędzy pt i sb i zakręcenie się w okolicy 8-12 miejsca. Jak starczy na 10-tkę to kurs jest znakomity.. Liczę, że loteria nie przeszkodzi a może pomoże. Jak dostanie lepszy wiaterek od reszty to może to nawet wykorzystać na top6.
No ale jak ktoś chce ostrożniej to 1-15 po kursie 1,85 też jest dobrą opcją.
Jakby jednak warunki tak bardzo nie mieszały, co też jest możliwe bo Wielka Krokiew jest dość dobrze osłonięta a przelicznik działa dobrze (widać to po 2 skoku Kubackiego z wczoraj gdzie skoczył wydawałoby się krótko, a dało to 2 lokatę dzięki bonifikacie). To jest również kilka typów po niskich kursach do tribli. W loterii tak zazwyczaj nie gram, jednak te pary wyglądają tak dobrze, że nie można nie spróbować:
Takie AKO wygląda rewelacyjnie. Jak tylko wiatr nie namiesza to jeden z fajniejszych kuponów w tym sezonie:
-
Wellinger skacze tu swoje, regularnie miejsca 3-7 w zasięgu. O
Forfangu już pisałem. Kurs na Wellingera promocja.
-
Kraft to obecnie 3 półki wyżej niż
Pero Prevc. I mimo, że wczoraj mocno zawalił drugą próbę i było widać niepewność na jego twarzy, to przegrał z Prevcem ledwie punkt. Za to Prevc i trafiał warunki i był mega zadowolony ze swoich prób. Myślę, że dzisiaj będzie różnica minimum 15punktów na serię między tymi dwoma na korzyść Austriaka
-
Eisenbichler latał jak szalony a i tak przegrał 9pkt z
Żyła, wiec dziś jak odda gorszy skok (coś jak w piątek w okolice miejsc 20-30) to tym bardziej Żyła sobie z nim lekko poradzi.
__________________________________________-
-Jakby Kraft miał znowu coś zepsuć i sobie z Prevcem nie poradzić, to
Stoch jak skoczy to co wczoraj to z
Prevcem już na pewno wygra. Wczoraj wygrał z nim 9 punktów a druga próba nie należała do najlepszych.
-Dalej mamy
Hayboecka, który wczoraj indywidualnie był 10-ty i to jest miejsce realne do powtórki dzisiaj. O
Forfangu rozpisywałem się wyżej, jego nie widzę w tej 10tce.
-Jakby taki kurs powyższego dubla nie był satysfakcjonujący to można dołożyć kolejną ciekawą parę z
Fortuny:
Lanisek - Tschofenig 1 @ 1,50 : Wiem, że Austriak tu wymiata, ale mam wątpliwości czy to jest ta regularność by po 4 miejscu wczoraj i 7 uśrednionym przedwczoraj, dzisiaj powtorzyć te wyniki lub zanotować progres. Laniska za to z pewnością stać tutaj na podium. Poza Oberstdorfem (10ty) i Ruką (4ty) - Lanisek nie schodzi z podium od Wisły!
Zakopane należy do jego jednych z ulubionych skoczni, o czym pisałem w tym wpisie:
Tutaj podajemy typy na piątek - 13. Stycznia Typy podajemy według wzoru:Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Australia,
A-League Godzina: 22:00 Spotkanie: Adelaide - Sydney Typ: Over 2.5 Kurs: 1.80 Bukmacher: Nazwa bukmachera Analiza: Prosimy kopiować powyższy schemat podawania typów i bezwzględnie się...
forum.bukmacherskie.com
Zatem i dzisiaj widzę go na podium, więc z mocnym Tschofenigiem powinien sobie poradzić.
Fortuna
Zajc top6 @ 7,00 @
Fortuna
Lindvik top6 @ 6,00 @
Fortuna
Hoerl top10 @ 3,75 @
Fortuna
Schmid top15 @ 2,85 @
Fortuna
Granerud - Lanisek 2 @ 2,85 @
Fortuna
Granerud - Wellinger 2 @ 5,10 @
Fortuna
Stoch najlepszy z Polaków @ 7,00 @
Fortuna
Skuteczność typów za drobne "4fun": 1/8
I fajny plus. Strategia polegała na tym, że przy względnym braku loterii (i taki scenariusz się sprawdził) wejdzie większość głównych typów. Weszło nawet więcej niż liczyłem. W przypadku loterii i niefarta do warunków i mniejszej skuteczności typów głównych, w ramach rekompensaty wpadnie coś z typów wysokokursowych za drobne.