Zastanawiam się czy po ciasteczkach ( cookie) ktos z security mógł dojść ze jesteś kimś znającym sie na granu" i stąd ten limit na betroom?
Oczywiście, że może i będzie robić to coraz sprawniej. użytkownik
sven@ o tym wspominał w innym temacie, to się nazywa "internet finger prints" internetowe odcisku palców
Badacze utworzyli rozszerzenie, aby dowiedzieć się, jakie informacje gromadzą strony w celu utworzenia „odcisku palca” przeglądarki.
plblog.kaspersky.com
Jak unikać gromadzenia odcisków
Aby skrypty na stronach internetowych nie pobierały naszych przeglądarkowych odcisków palców, można zastosować jedno z dwóch podejść: zablokować je lub dać im niekompletne lub niepoprawne informacje. Metod tych używa oprogramowanie chroniące prywatność, a jeśli chodzi o przeglądarkę,
Safari niedawno zaczęła udostępniać tylko podstawowe, nieosobiste informacje, dzięki czemu chroni swoich użytkowników przed śledzeniem poprzez odcisk palca.
Część organizacji przygotowała rozszerzenia dla przeglądarek; na przykład EFF utworzyła Privacy Badger, czyli wtyczkę zapewniającą prywatność. Blokuje ona skrypty, chociaż nie wszystkie — pomija te, które żądają danych potrzebnych do poprawnego wyświetlania strony lub działania jej pewnych funkcji (ale to również może przyczynić się do utworzenia odcisku palca).
Tego samego podejścia używamy w naszym rozszerzeniu przeglądarki Kaspersky Protection, które uniemożliwia przeglądarkom gromadzenie zbyt wielu informacji użytkowników, dzięki czemu nie mogą one tworzyć odcisku. Kaspersky Protection jest częścią naszych najważniejszych
rozwiązań ochronnych dla użytkowników domowych. Nie zapomnij go
włączyć.
https://bezpieczny.blog/co-to-jest-odcisk-palca-przegladarki/
Wiem, że głównie chodzi o wiedzę nt. reklam, ale... to internet i mnóstwo danych oraz programów, które je analizują i wychwytują powtarzające się schematy. Nie jestem informatykiem i nie znam się na tym, ale warto na ten temat poczytać.
edit: jakiś czas temu wszedł obowiązek informowania o pobieraniu coocies przez strony internetowe a dopiero później wprowadzili obowiązek o możliwości odrzucania tego... to taka luźna uwaga nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.