Na poczatek moze kilka spostrzezen po dwoch treningach.
Miami wraca do kalendarza
F1 po wielu, wielu latach . Ostatni wyscig rozegrano tam w 1959 roku. Tor jest uliczny i troche przypomina mi ten w Arabii Saudyjskiej, nie z kształtu ale z bliskosci band , tarek i samej nawierzchni asfaltowej. Tor jest bardzo zdradliwy. Najechanie zbyt agresywnie na tarke powoduje, zaburzenie rytmu jazdy w najlepszym wypadku, czesto oznacza to utrate kontroli nad bolidem o czym przekonało sie wczoraj wielu kierowców a najbolesniej Sainz. Ten tor jest trudny technicznie , trzeba koncentracji i uwagi a przede wszystkim zaden z kierowcow tam nie jezdzil, wszyscy zaczynaja od zera.
Bylem ciekawy jak beda wystawione kursy na kwalifikacje i osobiscie jestem milo zaskoczony
Najbardziej interesuje mnie para Redbulla. Max z ogromnymi problemami z bolidem, praktycznie tu nie jezdził. Checco wyglada tu bardzo dobrze, on zreszta ostatnio na tego typu torach radzi sobie bardzo dobrze. W Arabii Saudyjskiej zaskoczył nie tylko Maxa ale i obu kierowców Ferrari i mysle ze jest w stanie to powtórzyc w tosunku do zespolowego partnera wiec stawiam dziz na Meksykanina w parze z Maxem
Verstappen - Perez 2
kurs 3,95
fortuna
kurs na wygrana Pereza to 12 , i mysle ze wart ryzyka, bo tutaj o błąd bardzo łatwo.
Mercedes przywozł to mnóstwo poprawek i beda eksperymentowali. Ale juz widac ze problemy z podskakujacym autem są tu duzo mniejsze zeby nie powiedziec ze problem zanika. Zobaczymy jak to sie przełozy na osiągi bolidu. W drugim treningu ładnie zaprezentował sie Russell, gdzie był najlepszy i dzis moze zaskoczyc. Choc mam wrazenie ze Czerwoni i Byki maja jeszcze rezerwy, jednak z pewnoscia Merc odrabia lekcje z poczatku sezonu i bedzie grożny.
Gdybym miał obstawic wygrana kogos jeszcze w kwalifikacjach to nie szedł bym w niskie kursy bo ten tor moze zaskoczyc
Obiecujace kursy widze na Sainza to kurs 12, Hamiltona kurs 16 i Russela kurs 8.
Z pewnoscia sa one warte ryzyka