Jutro ostatnia kolejka sezonu w Chinach, szkoda, bo jest to jedna z moich ulubionych lig egzotycznych i trzeba będzie pocieszać się Australią i za chwilę Białorusią i Szwecją. Całe szczęście, że są jeszcze dwuetapowe baraże i w niedziele finał FA Cup pomiędzy Shanghai Port a nowym mistrzem Shandong Taishan. Na jutro kilka moich przemyśleń:
Changchun Yatai vs Shandong Taishan: BTTS @1.85
Guangzhou City vs Hebei: BTTS @1.65
Shenzhen vs Beijing Guoan: BTTS @1.72
AKO @5.25 Forbet
Shanghai Port vs Guangzhou FC: Shanghai Port powyżej 4.5 rzutów rożnych + powyżej 29.5 punktów kartkowych w meczu @1.91
Shenzhen vs Beijing Guoan: powyżej 8.5 rzutów rożnych + powyżej 19.5 punktów kartkowych @1.69
AKO @3.22 Forbet
Jeżeli chodzi o BTTSy wybrałem spotkania, które nie mają większej wagi. Hebei jak i niebieska część Kantonu szczęśliwie znalazły się w grupie mistrzowskiej i tak naprawdę się nie wysilały po wznowieniu sezonu. Nie mniej jednak w końcu spotkają rywala na swoim poziomie i powtórzenie wyniku z pierwszego starcia 1:1 jak najbardziej możliwe.
Shandong Taishan zapewne zrobi kilka zmian, aby odpocząć przed finałem pucharu i to szansa dla beniaminka. Wydaje się, że Junior Negrao wystąpi w końcu od pierwszych minut i jego klub zdobędzie gola, a dla mistrzowie w drugiej połowie wprowadzą swoich najlepszych graczy, co da nam BTTSa.
Na wesołe starcie liczę też w pojedynku Shenzhen z Beijing Guoan. Oba kluby zdecydowanie poniżej swoich umiejętności, zawiodły w tym sezonie. Czeka te projekty spora rewolucja, ale przynajmniej można się godnie pożegnać. Dwie czerwone kartki w pierwszym spotkaniu, jedna za faul na ostatnim zawodniku, a drugi za uderzenie piłką w przeciwnika podpowiada mi, że nie będzie to zwykły ligowy mecz. Piłkarze pamiętają takie rzeczy, dlatego jestem zdania, że możemy spodziewać się tutaj goli, rogów i kartek.
Spotkanie o wicemistrzostwo zapowiada się bardzo ciekawie. Czerwona część Kantonu zrobiła wynik ponad stan. Przecież są praktycznie bankrutami, odeszli wszyscy zagraniczni i naturalizowani gracze, nie mieli pierwszego trenera, został z przymusu były piłkarz tego klubu treningów normalnych też nie było a i tak jest okazja zająć drugą pozycję na koniec. Sytuacja w tabeli generuje kornery dla Shanghai Port i w tym kierunku też pójdę, dodatkowo dokładam kartki, których powinna być masa. Oscar i spółka nieco odpoczywali w ostatnim starciu i od pierwszych minut możemy na nich liczyć w jutrzejszym starciu o wicemistrzostwo. Stawiam na interesujące widowisko.