Jagiellonia Białystok - Bruk-Bet Termalica
Typ: Jagiellonia wygra
Kurs: 2,21 (eFortuna)
Drużyna trenera Mamrota podejmuje zespół trenera Mariusza Lewandowskiego Bruk-Bet Termalica Nieciecza. Według mnie jest to najciekawszy mecz dzisiejszego dnia z kilku powodów:
1) Jagiellonia sprawia wrażenie drużyny dobrze przygotowanej, mającej pomysł na grę co ostatnimi czasami nie było zasadą. Byłem ciekawy jak będą wyglądać pod wodzą trenera Mamrota i po 2 kolejkach mogę powiedzieć, że wreszcie ich gra mi się podoba. Abstrahując już od meczu z Rakowem, gdzie jednak trzeba było wykorzystać zmiany w 1 składzie trenera Papszuna, to mecz z Lechią był dla mnie odpowiedzią, że Jaga będzie walczyć o wysokie cele w tym sezonie.
2) Bruk-Bet zanotował do tej pory 2 remisy. Szczególnie ostatni remis na własnym obiekcie w Wisłą Kraków może robić wrażenie (zwłaszcza, że Wisła rozbiła Zagłębie Lubin) to wydaję mi się, że w tym dniu to Wisła była cienka niż Bruk-Bet taki mocny. W sumie mogli to spotkanie wygrać, ale mieli pecha w ostatnich minutach Słonie trafiając w słupek.
3) Ciekawy jestem jak sobie poradzi Mesanović i spółka z obroną Pazdan-Augustyn-Puerto. W meczu 1 kolejki Bruk-Bet oddał 10 strzałów z czego 3 celne. Przeciwko Wiśle osiągnęli pod tym względem o wiele lepszy wynik - 15 strz./7 celnych. Wiele osób podnieca się nieco Radwańskim, faktycznie, może kilka piłek udało mu się dobrze zagrać, ale spoglądając na jego statystyki to nie powalają bezstronnego widza: 9 piłek straconych, celność podań 81%, wygrane pojedynki 46% oraz 3 strzały z czego 1 celny (statystyki z meczu z Wisłą). '
Moim zdaniem Jaga z systemem 3-5-2 zdetronizują środek pola Bruk-Betu, a boki Słoni nie będą często wychodzić do ofensywy, a skupią się bardziej na defensywie.
Trener Mamrot wprowadził do składu kilka nowych twarzy m.in. Struskiego oraz Trubeha. Ten pierwszy miał 3 miejsce w drużynie Jagi pod względem InStat-Index. Nie widać, aby odstawali za co trzeba chwalić ich oraz wiarę w nich trenera Mamrota.
Nie wiem jak Wy, ale czekam na Daniego Quintanę. Pewnie w pewnym momencie wejdzie do składu i zastąpi Trubehe jednak rywalizacja w składzie Jagi na dłuższą metę może im wyjść na dobre.