Dyscyplina: Piłka nożna /Liga Mistrzów
Godzina: 21:30
Spotkanie: Szachcior Soligorsk vs Ludogorets
Typ: Szachcior Soligorsk powyżej 1,5 gola
Kurs: 3.75
Bukmacher: BETFAN
Analiza:
Nie ukrywam, że w tej parze zdecydowanie kibicuje Górnikom, którzy reprezentują jedną z moich ulubionych egzotycznych lig, a więc Wyszejszaja Liha. Szkoda, że mecz nie zostanie rozegrany na własnym obiekcie, gdzie na trybunach obecna jest kapela i perkusja dodaje kolorytu, ale tak to jest, gdy kraj zamknięty jest na loty
międzynarodowe. Spotkanie to zostanie rozegrane bardzo daleko od Soligorska, a więc w Belgradzie i to już niejako jest handicap dla gości. Nie ma co ukrywać, że w Razgradzie jest więcej pieniędzy niż na Białorusi i zasłużenie zdominowali swoją ligę. Jedynym mankamentem, do którego można się przyczepić to fakt, że w Ludogorcu większość piłkarzy jest już wiekowych i tym samym w intensywnym okresie nie zawsze dają radę. Nie mniej jednak sezon się dla nich jeszcze nie rozpoczął i można rzec, że jest to przygotowanie do ligowych rozgrywek.
Taktyka na pierwsze spotkanie Szachciora była prosta, zachowanie 0:0 i spróbowanie skontrowanie przeciwnika. Jest bardzo szybki Dembo Darboe, który za chwilę za pewnie opuści
Białoruś za kilka milionów, który przerasta Wyszejszaja Liha o minimum głowę. Niestety to się nie udało i w ostatnich minutach strata bramki bardzo bolała. Ja wbrew bukmacherom celuje w dwa trafienia underdoga. Przede wszystkim Szachcior zagra w ataku pozycyjnym, co jest dla niego bardzo dobrą wiadomością. Podopieczni Romana Grygorchuka o wiele lepiej czują się z piłką przy nodze., co udowadniają na krajowym podwórku. Jasne, nie mierzmy klasę takiego Ludogorca ze Słuckiem, czy z jakimś zespołem z Mińska, jednak jestem zdania, że przyjezdni oddadzą piłkę Górnikom.
Opanowanie środka pola będzie bardzo ważne, dlatego od pierwszych minut spodziewam się występu małej legendy białoruskich boisk, a więc Igora Stasevicha. To on będzie miał za zadanie rozprowadzać piłkę, a i trzeba przyznać, że dobrze ułożoną nóżkę także ma. Jego współpraca z Dembo Darboe będzie istotna dla mojego ryzykownego typu. Warto wspomnieć fakt, ze władze Wyszejszaja Liha przełożyły ligowe zmagania mistrza z Gomel oraz FC Mińsk, aby skoncentrować się na celu, jakim jest awans do kolejnej rundy. Bukmacherzy na takie zdarzenie wystawili kurs @6.14 i myślę, że za drobnicę można próbować. Jestem zdania, że formalni gospodarze przynajmniej dwukrotnie pokonają bramkarza rywali. Aż takiej przepaści pomiędzy dwoma drużynami nie oglądałem tydzień temu i nie widzę teraz, szczególnie, gdy Ludogorets traci atut własnego boiska i zmieni się posiadanie piłki na rzecz klubu z Białorusi.