Dyscyplina:
Piłka nożna
Godzina: 16:00
Spotkanie: Raków Częstochowa - Arka Gdynia
Typ: Arka strzeli [1.75]
& ov 3.5 zoltej kartki [1.37]
Kurs: 2.40
Bukmacher:
Fortuna
Witam,
Wielka szkoda, że taki mecz odbędzie się bez udziału publiczności. Dzisiaj o godzinie 16 czeka nas finał Pucharu Polski, finał rozgrywek, które mogą okazać się przełomowe dla 1 ligowca. Sam puchar to wiadomo prestiż i europejskie puchary (nowy twór Conference League), ale gra to czy się o coś więcej. Zwycięzca dostanie ogromny bonus finansowy ponad 8mln!!!!!! Na tę pulę złoży się 5 mln od PZPN i 3,1 mln od
Ekstraklasa SA. Pragnę tu zaznaczyć, że druga drużyna dostanie “zaledwie” 760 tys. Pieniądze, są ogromne i zważywszy na sytuacje finansową klubu po przejęciu z rąk Midaków, wręcz zbawienne. Samo miasto ratowało klub przed upadkiem i od maja 2020 dofinansowało klub w kwocie ok 7 mln.
Zacznę od Rakowa. Drużyna to monolit, pierwszy medal w historii klubu i znakomity trener. Obrona to niezmiennie w bramce Holec, a przed nim Piątkowski i Niewulis oraz sprowadzony z Chorwacji Arsenic. Ten ostatni po transferze stał się podstawowym obrońcą. Boki pomocy to Tudor z Kunem, z przodu spodziewam się trójki Cebula, Ivi oraz Gutkovskis. Wielkie pytanie kto zagra w środku. I cały ten monolit moim zdaniem ma jeden słaby punkt tj. Środek pola. Nie mówię, że Arka ma wirtuozów gry, ale upatruje tutaj słabego punktu Rakowa. Uważam, że Deja I Hiszpański postarają się zdominować środek. Klasa zawodników oczywiście po stronie częstochowian, natomiast Arka ma serducho, żeby powalczyć i tak moim zdaniem będzie. Nie skończy się to spacerkiem i łatwym zwycięstwem.
Arka na mecz do Lublina przyjeżdża spod Mielca, do którego udała się po meczu w Sosnowcu (z powodów logistycznych nie wracali nad morze). Śledzę ostatnio co się dzieje wokoło klubu i musze przyznać, że udało się im stworzyć prawdziwą drużynę. Na początku podchodziłem trochę sceptycznie do trenera Marca, jednak widać prawdziwego przywódcę (jak na 1 ligowe warunki ofc
) Tak na serio to potrafi dotrzeć do zawodników i widać, że darzą go respektem. To pod jego skrzydłami Marcus wrócił do żywych i stał się legendą Arki, będąc jej najlepszym strzelcem. Przypomnę tylko, że Mareczek nie pojechał na jeden ze wcześniejszych obozów przygotowawczych Arki i miał zostać “maskotka” drużyny, co widzimy byłoby błędem, bo Brazylijczyk przechodzi druga młodość wchodząc w roli jokera. Przechodząc do składu Gdynian. Do tej pory w PP bronił Krzepisz, jednak uważam, że w tym spotkaniu zobaczymy Kajzera. Jest w gazie po ostatnich meczach, gdzie defensywa dawała mu powody, aby się wykazać. Co do ustawienia wahałem się jak wyjdziemy, półfinał był na 4 obrońców, jednak Arka ma lepsze rezultaty grając trójką z tyłu (wygrali 4 z 7 spotkań). Grając z linią czterech obrońców przegrała tylko raz, z Puszczą Niepołomice (0:4). Co ciekawe, w pucharowym starciu z tą samą drużyną ledwie 4 dni wcześniej… wygrała aż 5:2, ale występując w systemie 1-3-5-2. Zabezpieczanie tyłów będzie dziś priorytetem i wydaje mi się ze wersja z 4 z tyłu jest bardziej prawdopodobna. Danch cofnie się do Kasperkiewicza, Memica i Marcjanika. Przed nimi zobaczymy Deję, a na bokach Hiszpański (schodzący) i Zebrowski (wbiegający w wolne przestrzenie). Za rozegranie wezmą się dziś Letniowski z Alemanem. Nie wiem jak poważna kontuzja jest u Valcare, ale jest on też potencjalnie do gry w środku. Z przodu rozstrzelany (wreszcie) Rosołek.
Myślę, że Arka zostawi tu serce na boisku i z pół wątroby. Nie odstawi nogi na krok ani jedna, ani druga drużyna. W końcu to jeden mecz. Raczej nie sądzę, aby Arce udało się tu utrzymać czyste konto, a przy ewentualnej stracie bramki na pewno zrobią wszystko, aby odrobić stratę. Moim zdaniem są w stanie strzelić tu bramkę [1.75] i to jest mój
typ na dziś. Sędziuję pan Gil ze średnią 4,45 kartki na mecz więc do dubla dorzucam ov 3,5 kartki po [1.37]. Kursy na kartki już spadają, polecam pobierać.
Dodatkowo polecam:
Arka ov 2.5 żóltej kartki [1.82]
Podwójna szansa 0/0 [1,72]
Powodzonka
TAG