Witam Wszystkich przed sezonem 2021
Starałem się śledzic testy, nowinki, to co działo sie w poszczególnych zespołach i z niecierpliwoscia oczekuje nowego sezonu.
Mam nadzieje ze nie bedzie to sezon dominacji Merca
No a sa ku temu podstawy ( przynajmniej na poczatku)
Co tam pozmieniali? Kluczowa zmiana w stosunku do poprzedniego sezonu jes krótsza podłoga boidów, co oczywiscie trzeba było zgrac z odpowiednim poziomem docisku i aerodynamiką. Komu to sie udało lepiej , komu gorzej okaze sie w trakcie sezonu. Testy w tym roku były krótsze niz zwykle i co po nich wiemy ? No jak zwykle niewiele. Jedni zarzucaja innym ukrywanie tempa, maskowanie itd, jak to przed sezonem. Wszystko okaze sie w kwalifikacjach
Ale każdy ma jakies spostrzeżenia, widać ze sa ekipy , które dobrze przepracowały zime i dostroiły bolid. Faworytem bukmacherow na Bahrajn jest Redbull i biorac pod uwagę stabilne , bezawaryjne auto, testy dobrze przepracowane , aero, które jak zawsze dopracował Adrian Newey oraz nowa solidna jednostke napedowa Hondy. I widać ze bolid prowadzi się jak po sznurku to sa podstawy do tego by sadzic ze tym bolidem Max moze powalczyc o mistrza.
Z kolei Mercedes ma problem z tyłem bolidu, jest bardzo niestabilny, to ze obaj kierowcy bądź wypadali z toru bądź kręcili bączki nie jest przypadkiem, dodając do tego mocno wietrzny tor jakim jest Bahrajn to wg mnie Merc w tym pierwszym wyścigu będzie mieć kłopot( jak będzie dalej , zobaczymy) i nie wydaje mi się ze będą tu specjalnie mocni.
To tyle o tych ekipach , reszte w miare rozwoju stytuacji.
Z innych zespołów podobają mi się bolidy McLarena i Alpha Tauri ( i nie mam na myśli malowania bolidu
) Do Mclarena włożono slilnik Merca, aero zawsze tam było na poziomie a teraz maja swietnego kierowcę w osobie Daniela Ricciardo,
Alpha może być czarnym koniem sezonu , ich bolid swietnie przystosował się do nowych rozwiazan i mylse ze Gasly będzie w nim jeszcze szybszy
Piszac po krotce to wszystko chcialem najpierw obstawić z mniejsze stawki 1 trening.
Mysle ze w nim kierowcy Redbulla będą lepiej sobie radzic niż konkurenci z Merca, którym jeszcze samochod tańczy po torze.
1 trening
Verstappen – Hamilton 1 kurs 1,75
Bottas - Perez 2 kurs 2,05
Oba STS
Tak wybiegajac w wyscig postawił bym na zwyciestwo Verstappena po kursie 2,48 i Gasly miejsca 1-6 kurs 2,75 ale może o tym bliżej wyścigu
To na razie tyle ode mnie na poczatek