Bank ma prawo poinformowac urzad skarbowy, wszystko co idzie z nielegalnych zrodel lub w wzbudza podejrzenia banku. Bank ma prawo wezwac ciebie do wyjasnien , z kad? z czego? i jeszcze kilka innych pytan , jezeli nie potrafisz udokuemntowac z kad masz srodki na koncie lub pochodza z nie legalnego zrodla, sprawa zajmie sie Policja/Urzad S.
Moj przyklad: A mowimy tutaj o Wielkiej Brytani u jednego z Bukmacherow wygralem ponad 11 tysiecy funtow i wyobraz sobie ze dzwonili z Banku do miejsca w ktorym pracuje, ktos z Mangerow po informowal mnie ze z Banku dzwonili i prosza abym wtsawil sie do oddzialu tego i tamtego.
Pytam siebie ale po co? , co oni chca... zadzwonilem sam i rzeczywiscie mam przyjsc do Banku(placowki) a ze to w samym centrum to mialem nie daleko.
Co sie okazuje , jak przelewalem pieniadze od bukmachera to byly takie sumy rzedu od 100£ do 500£ i to trwalo moze z 5 miesiecy , wiecej ,ale co ciekawe , przelewalem przez portfel internetowy czyli PayPall cos takiego jak
Skrill, gdy przelalem te pieniadze to uzbieralo sie 11 tys funtow a ze przeleawlem je z PayPall to oni nie wiedzieli za co i z kad ta kasa , wiec to wzbudzilo podejrzenia Banku a tymbardziej ze duzych ruchow na koncie nie mam, jak normalny czlowiek chodze do pracy i stadardowo zarabiam miesiecznie i widza ile zarabiam to zostalem zwerbowany do wyjasnienia tej naglej sporej gotowki(ich zdaniem).
Czyli musialem isc do Loyds Bank i Managerka , weszla na moje konto i wypytywala sie z kad mam te pieniadze, co bylo troche smiesze dla mnie bo to nie sa zadne wielkie pieniadze , fakt ze chyba jest cos takiego ze wrazie zarobku na gieldzie powyzej 12 tysiecy ,musisz sie rozliczyc z Revenue ale z Bukmacherami niewiem jak jest. Mowie jej ze to sa pieniadze od Bukmachera, ktore wygralem u takiego siakiego heh. Ze Paypall nie udostepnia danych to oni nie wiedzli z kad jest kasa, co innego jakbym przelewal na karte to odrazu by wieldzieli od jakiego bukmachera i nie bylbym wzywany do wyjasnien.
Dlatego , sadze ze to bedzie sie tyczyc rowniez Polski, jezeli jestes szarakiem i na twoim koncie nie ma duzych ruchow albo zarabisza w zwyklej pracy 2 K na reke a nagle wygrywasz 15 tys w ciagu kilku miesiecy i bank sprawdzi ze przychodzi to nie znanego zrodal to napewno bedziesz wezwany do wyjasnien. Co innego jezeli wygrasz u legalnego Bukmachera w Polsce i przelejsze na konto bankowe to napewno nie bedziesz wezwany.
Ty piszesz jeszcze o 10 tysiacach Euro co w Polskich realiach jest moim zdaniem bardzo duzo.
Przypomniala mi sie inna sytuacja , mailem kolege ktory jezdzil na Jume do Nimiec to byly lata 2000-2005 i wyobraz sobie ze on Kupil sobie mieszkanie na osiedlu Gorczynskim w Gorzowie Wlkp , wiem tylko tyle ze Urzad Skarbowy go ganial z kad mial pieniadze na zakup mnieszkania, chlopak 21/2 letni, jesze pamietam jak mi sie zalil ze dzwonia ciagle do niego i listy wysylaja , ma sie gdzies wstawiac i udokumentowac z kad mial srodki. W tedy te mieszkania(nowe) chodzliy po 160 K , jak sie sprawa zakonczyla to nie wiem, wiem ze chyba on cos mowil ze grozili mu odebraniem tego mieszkania jezeli nie udokumentuje z kad ma srodki, w koncu on wyjechal do Szkocji i urwal mi sie kontak z nim.
Jezeli juz w latach 2005 ganiali ludzi , to nie chce mi sie wierzyc ze teraz Bank odpusci komus 5k Euro lub mniej , jezeli sa podejrzenia ze srodki pochodza z nie legalnych zrodel.