3 typy na tą kolejkę, biorąc pod uwagę wszystko co się działo w zeszłym tygodniu.
Pogoń - Śląsk 1 2,15
Śląsk z Lechią w defensywie prezentował się katastrofalnie, przesunięcie na stopera Zivulica w miejsce Golli to był samobój konkretny mimo zapewnień trenera że się tam potrafi odnaleźć, proszę spojrzeć na pierwszą bramkę Lechii. Musonda na lewej flance równie słaby. Jedyny człowiek na swoim miejscu Israel Puerto, lider tej formacji na ten moment dostał kartkę i do Szczecina nie jedzie. Tak więc para stoperów wygląda następująco Zivulić - Celeban. Tak więc jeśli Zivlucia cofają na stopera to w środku musi grać Łabojko, który wygląda fatalnie przynajmniej w tych kliku meczach co miałem możliwość oglądać. Pogoń wygrana w epickim stylu, ale nie o to chodzi, bowiem gram tutaj przeciwko Śląskowi. Jak wiadomo w Szczecinie mają problem z kreowaniem sytuacji. Po odejściu Buksy wszystkie oczy skierowane na Maniasa z Grecji, ale jeśli Lechia z ogromnymi ubytkami kadrowymi w tamtym meczu (Stokowiec zrobił tylko 1 zmianę, ławka zapchana juniorami) mogła spokojnie wygrać i tylko przez swoje koszmarne końcówki spotkań oddała punkty to o Pogoń jestem spokojny zwłaszcza, że z czołówką ligi grają wyjątkowo dobrze i kasują sporo punktów oddając je później zespołom pokroju Korony Kielce. Jeszcze wracając do Śląska, to to ogólnie jest jakiś problem z ludzkim myśleniem, być może z cwaniactwem. Nie pierwszy raz w ich meczach widzę sytuację, gdy rywal na pozycjach defensywnych przeważnie młodzi niedoświadczeni dostają szybko kartki i ci zamiast naparzać każdą możliwą akcję strefą, gdzie młodziak już nie może zareagować jadą na odwrót. No za przeproszeniem bezmózgi i to nie pierwszy raz widzę. Inteligencja czysto piłkarska w naszej lidze to chyba jakiś ewenement jest.
Raków - Legia 2 1,87
Różnica klas można powiedzieć. Legia w końcu wygląda na zespół, który powinien wrócić do czasów gdzie kasowali wszędzie 3 punkty, a w u siebie rozwalali przypadkowe zespoły. Rozpoczęcie mieli dosyć ciężkie i trochę fartowne z tą nabitą ręką i karnym (przykładowo we Wrocławiu mimo konsultacji nie dali karnego dla Śląska jak był perfidnie nabity Kobryń). Raków miał dobry początek w Poznaniu, fajnie rozgrywali piłkę, ale od momentu jak stracili bramkę wszystko poszło w łeb. Nie wiem co powoduje w Częstochowie że numerem 1 jest Szumski, którego max jest 1 lidze grać, i mają za swoje. Jutro wypada z gry Petrasek a jaka to jest postać w Rakowie nie trzeba nikomu wspominać. Na 2 mecze ponadto jest zawieszony Marek Papszun. Jestem strasznie ciekaw jak skrzydłowi Legii Karbownik/Novikoas i z drugiej mańki Wszłek/Vesović będą napędzać akcje przy systemie gry Rakowa 352 bądź 5311. Kadra w Legii nabita jak kabonos, można przebierać praktycznie w każdej pozycji. Wydaję się, że ponowne granie Legii tydzień w tydzień nabiera sensu.
ŁKS - Płock DNB 2 2,00
Jak na moje oko to ŁKS jest strasznie karykaturalnym zespołem w ekstrakalsie. Rządzi tam jako najbardziej doświadczony do niedawna jeszcze kapitan Łukasz Piątek, szczerze mówiąc myślałem że jego kariera a raczej koniec będzie gdzieś na granicy 1/2 ligi gdzieś w rodzinnych stronach tu proszę, jeszcze musi się trudzić gra e-klasie. Co jak widać na meczach ani jemu nie wychodzi na dobre ani całej drużynie. Kadra najsłabsza i to ze dwa razy bym rzekł od pozostałych drużyn. Hurtowe ściąganie Hiszpanów raczej drugiego Ramireza szybko się nie powtórzy. W obecnym przypadku, gdzie przyjedzie Płock to Furman to pan piłkarz przy środku pola Łodzian. Z resztą Płock w każdej formacji bije na głowę doświadczeniem i jeśli chcą jeszcze powalczyć o ósemkę to taki mecz to totalny mus by zdobyć 3 punkty. Można rzec, że bez kompletu punktów w Łodzi mogą sobie dać spokój z czymkolwiek więcej. A wg zapewnień prezesa, mają bardzo fajne profity jeśli zrobią top8. Ciężko ich ocenić po meczu z Pogonią, to były dwa mecze, jeden do 2-0 drugi od. Jednak porównując Pogoń do ŁKS to się robi przepaść. U łodzian dwóch zawieszonych za kartki, Grzesik i Sobociński co skutkuje inną formacją w defensywie, ogólnie tam jest inny zestaw zawodników do grania, Dąbrowski, Vidmajer, jakiś Hiszpan na stoperze. Próbują czego się da po wynikach w Łodzi 1-4 od Arki i 2-4 od Wisły. Chociaż z tego co widzę, to najwięcej minut w całym sezonie miał właśnie w/w Grzesik, Ramirez i Sobociński.
Razem @8,06 z bonusem 1,14 w
fortunie. Takie kombo walę na sobotę.
Gram jeszcze ako rzutów rożnych w meczach: Pogoń-Śląsk, Lubin - Wisła, Cracovia - Lech.
6 fajnych zespołów z dobrymi skrzydłowymi.