Wg mnie powinno się oceniać czy analiza się sprawdziła co nie zawsze jest równoznaczne z typem, albo czy choć w 80% zaistniał scenariusz przedstawiony w analizie... Na nic super analiza, która nie miała żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Bukmacherka to krzyżowanie wielu nauk i emocji. Przykładowo ktoś przewidział, że zespół A będzie cisnął do samego końca żeby odrobić wynik w dwumeczu. Tak się stało, ale w 92 min zespół B strzelił bramkę. Analiza była bardzo dobra, ale typ nie wszedł. A teraz inny przykład: zrobiono super analizę z dokładnym prześledzeniem wyników drużyny A od 1950r. H2H rozbito na czynniki pierwsze łącznie z rodzajami murawy. Dokładnie sprawdzono wszystkie osłabienia, ale "zapomniano", że dla drużyny B to jest po prostu coś najważniejszego w ich życiu, coś na co czekali lata. W rezultacie przebieg meczu od początku był ze wskazaniem na drużynę B. Wg mnie taka analiza może formalnie była dobra ale tak naprawdę słaba... Uważny obserwator będzie mógł łatwo odnieść moje teoretyczne przykłady do praktyki...
Dla mnie nie ma większej radości jak to kiedy analiza się sprawdziła w taki sposób, że przebieg meczu był zbliżony do scenariusza lub scenariuszy jakie kreśliłem wcześniej. Nawet jak wtedy przegram to mam satysfakcję, a jak mecz był całkowicie inny do mojego scenariusza ale wygrałem fartem to nie jestem z siebie zadowolony... Dla mnie właśnie na tym polega frajda z bukmacherki... Muszę też dodać, że w ciągu tych ostatnich 7 lat na forum miałem dodatkową satysfakcję gdy osoby znacznie bardziej ode mnie doświadczone się myliły, do tego mnie ostro hejtowały przed meczem, że śmiem w ogóle zakwestionować ogólny trend na forum, a potem się okazywało, że miałem rację ( radość wtedy miałem potrójną: kasę, własną satysfakcję i to, że wymyśliłem to lepiej niż oni). Niestety wśród tych osób byli i moderatorzy, ale to było w czasach "dzikiego zachodu" na forum gdzie jak moderatorzy potrafili kogoś banować tylko za to, że ktoś grał przeciw drużynie której kibicowali, a codzienny hejt był na porządku dziennym. Całe szczęście wraz z nową administracją mamy wreszcie forum na którym można się kulturalnie wypowiadać. Sorry za te wspominki...
Wracając do analiz na pewno też warto docenić osoby, które naprawdę poświęciły sporo czasu na analizę i wszystko dokładnie posprawdzały.