>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Zakup komputera (zestaw)

sergiu 123

sergiu

Użytkownik
Od 2001 roku nie wymienieniałęm nic w kompie, ostatnie prace na nim jednak są już tak uciążliwe i denerwujące że postanowilem zakupić nowy sprzęt. Głównie chce tu zainwestować w samą skrzynkę bo monitor i całą resztę akurat mam dobrej jakości.

Byłem wczoraj w sklepie komputerowym i dostałem kartę z zestawami komputerowymi, na sprzęt mam dostępny budżet do 2 tysięcy. Z listy podanych na karcie sklepu wybrałem jeden w opinii znajomych bardzo dobry zestaw jak za taką cenę. Jednak przypomniałem sobie o tym forum i chciał bym poznać waszą opinie i propozycję gdy by ktoś miał jakiś pomysł na konfiguracje zestawu komputerowego. O to zestaw jaki wybrałem:

Procesor: AMD X4 FX - 4100 (4 X 3,6 GHz, cache 12MB)
Płyta główna: 780T
Pamięć: 4GB Dual DDR3 PC1333
Dysk twardy: 500GB 7200 SATA III
Karta graficzna: ATI HD 7750 1GB
Nagrywarka DVD: 22x
Karta dźwiękowa: 5,1
Czytnik kart pamięci: ALL in 1
Karta siecowa, obudowa: ATX
Zasilacz: 520W
Klawiatura: Multimedialna
Mysz: Optyczna

Cena: 1850 PLN

Tutaj też inne zestawy:
http://i1058.photobucket.com/albums/t417/karolpdk/1a4da5f7-d062-4fba-801e-e45c6a1b4bed.jpg

Na innym forum polecili mi oto taki zestaw:

Poszła też taka opinia:

AMD X4 FX - 4100 to słaby procesor, niby ma 4 rdzenie ale wydajnościowo nie powala ,nie wiadomo też co tam w tym sklepie wsadzili jako &quot;zasilacz&quot; i co to za obudowa.
Prawda to ?

Czekam na Wasze sugestie i podpowiedzi.

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
Zestaw który wybrałeś jest bardzo slaby,zestaw z forum nieco lepszy ze względu na i3.Złożyłbym Ci coś dobrego ale po co skoro są TAKIE wątki.Smiało wybeiraj zestaw za 2000zł,mam znajomych na tym forum.Sam kiedyś składałem dla nich zestawy i w 99% przypadkach są to zestawy bdb.Polecam zestaw za 2000zł,również ten za 1700 jest bdb ale lepiej już doinwestowac w ten za 2000zł.
RADA Z MOJEJ STRONY!!!NIE SUGERUJ SIE POLECANYMI ZESTAWAMI W SKLEPACH NA MIEŚCIE BO W 90% LUDZIE TAM PRACUJĄCY TO NIEKOMPETENTNI KRETYNI KTÓRZY SĄ W STANIE WCISNĄĆ TOBIE BYLE GÓWNO ;)

V 256

vernix

Użytkownik
RADA Z MOJEJ STRONY!!!NIE SUGERUJ SIE POLECANYMI ZESTAWAMI W SKLEPACH NA MIEŚCIE BO W 90% LUDZIE TAM PRACUJĄCY TO NIEKOMPETENTNI KRETYNI KTÓRZY SĄ W STANIE WCISNĄĆ TOBIE BYLE GÓWNO ;)
Dokładnie. W żadnym wypadku nie kupuj gotowych składaków w sklepach i na Allegro. Wciskają w nie sam badziew i odpadki nieznanych firm.

sergiu 123

sergiu

Użytkownik
Złożyłbym Ci coś dobrego ale po co skoro są TAKIE wątki.
Ta jednostka centralna w cenie 1700 złotych całkiem przyjemnie wygląda na tej stronie. Sądzisz że moge sobie to spisać i iść jutro do sklepu i takie cudo im zapodać do złożenia ?

Z Twojej wypowiedzi wnioskuje też że sugerujesz że zestaw za 1690zł jest lepszy od tego za 1850zł, dobrze zrozumiałem ? Intel bardziej wydajniejszy ? Hm...

Wiem że w sklepach te zestawy zlożone to badziew, dlatego chce sobie sam skonfigurować system, mam nadzieje że tu mnie nie oszukają i nie wcisną jakiegoś badziewia zamiast części którą zamawiałem.

Ogólnie nic na hura bo to nie jest mała kasa żeby wydać ją od tak, no chyba że dzisiaj jakiś fajny dzień u buka będzie. ????

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
Tak,zestaw za 1700 jest bardzo dobry,ale tam są chyba dwie opcje z intelem i z AMD.Bierz ten z intelem.Ja bym Ci radził zamówić ten zestaw ze sklepu do którego są odnośniki przy każdej z części.Ja zamawiałem osobno części,złożyłem sobie sam.Ale mogą Ci też złożyć a złożenie kosztuje chyba 1zł albo jest darmowe musisz sprawdzić.Polecam ten sklep.

sergiu 123

sergiu

Użytkownik
Szczerze wolał bym to zrobić przez ten sklep u mnie w mieście, przecież jakim dam spis części to chyba nie wsadzą tam innej a powiedzą że jest taka jaka sobie życzyłem ?

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
Nie chodzi o to,w twoim sklepie prawdopodobnie zapłacisz więcej za poszczególne części.Najpierw idz do sklepu pokaż im co chcesz kupić i porównaj calość z tym sklepem który Ci poleciłem.A reszta już zależy od Ciebie.

sergiu 123

sergiu

Użytkownik
W tym zestawie za 1700 jest podany procesor Intel Pentium Dual CoreG840 czyli znacznie słabszy od tego podanego w zestawie sklepu (Intel Core i3 2120). Jak podmienię tylko procesor z tych konfiguracji to system będzie z sobą współpracował ?

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
To może przy okazji ktoś poleci jakiegoś laptopa ?
Chciałbym się zmieścić w 1.5k, bo komputerów używam do internetu szeroko rozumianego, więc hgw co nie jest mi potrzebne...

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
W tym zestawie za 1700 jest podany procesor Intel Pentium Dual CoreG840 czyli znacznie słabszy od tego podanego w zestawie sklepu (Intel Core i3 2120). Jak podmienię tylko procesor z tych konfiguracji to system będzie z sobą współpracował ?
Tak,oba procesory to ta sam podstawka 1155.Bierz tego i3.I zmień płyte na .Teraz wszystko już masz dopasowane.

sergiu 123

sergiu

Użytkownik
Tak,oba procesory to ta sam podstawka 1155.Bierz tego i3.I zmień płyte na .Teraz wszystko już masz dopasowane.
Zmieniłem tą płytkę tak jak mówiłeś za cały zestaw zapłaciłem dokładnie 2040 złotych. W czwartek mam przyjść po odbiór. ;)

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
No ładnie,szkoda że masz te plomby bo za dużo nie zobaczyłem ;)Oni Ci założyli te plomby a z doświadczenia wiem że po 5 miesiącach już Ci sie ten standardowy cooler od procka zasywi i co wtedy masz iść do nich z kompem żeby ci plombe zdjeli? ;) BTW miło że mogłem pomóc niech Ci służy jak najdłużej ;)

Do góry Bottom