>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Zadanie

legionista696 1

legionista696

Użytkownik
Sorry że zakładam taki temat, ale mam(moj brat ma) do zrobienia zadanie z matmy:

Znajdź liczbę która przy dzieleniu przez 3,4,5,6 zostaje reszta 1 a przy dzieleniu przez 7 jest liczbą całkowitą.

Wiem że wynik to liczba 301 tylko prosze jakby ktoś wiedział jakie obliczenia zrobić to jestem wdzięczny.

lolo081 0

lolo081

Użytkownik
rozwiązenie w trochę nie formalny sposób raczej empirycznie niż matematycznie
mianowicie na początku zauważamy, że jak liczba dzieli sie przez 3 i 4 to automatycznie sie dzieli przez 6 teraz aby liczby sie dzieliły prze 3,4,5 wystarczy je pomnożyć przez siebie otrzymujemy 60 no i zaczynamy kombinować. Szukaną liczbę oznaczamy przez y no i mamy: 7y=60x+1 po podzieleniu przez 7 otrzymujemy y=(60x+1)/7 będa nas interesowały tylko i wyłacznie x i y całkowite, no to otwieramy sobie np excela i lecimy kilkanaście liczb zaczynając od 1 i wpisujemy wzór (60x+1)/7 otrzymujemy, że najmniejsza liczba spełniając to równanie to 5 inne liczby też są ale szukamy najmniejeszej
prościej bo &#39;ustaleniu&#39; wzoru funkcji wystarczy obliczyc kilka jej początkowych wartości no i najmniejsza spełniająca równanie jest rozwiązaniem
wiem że to może zbyt skomplikowane jak na podstawówkę czy gimnazjum ale jakieś rozwiązanie w miare poprawne masz
zawsze mogę się mylić co do sposobu

Do góry Bottom