>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Zadanie z matmy

Status
Zamknięty.
gorillaz 0

gorillaz

Użytkownik
lol...zadanie na podstawowke...zaraz napisze;d
edit:
4-1/x = 3/4 - 1/6 /razy x
4x-1 = 3/4x - 1/6x
4x-3/4x+1/6x = 1 /razy 12
48x-9x+2x = 12
41x = 12
hahah takie proste a jednak chyba cos pomotałem...;/

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Nie wiem czy dobrze rozpisałem:
4 - 1/x = 3/4 - 1/6
teraz najlepiej niewiadome na jedną, a X na drugą stronę:
- 1/x = 9/12 - 2/16 - 48/12 (wspólny mianownik)
- 1/x= - 41/12 | x (czyli razy)(-1)
x= 41/12
x- 3 i 5/12
Uwaga: nie wiem czy dobrze.

P 0

pavlinho

Gość
Tak z ciekawości (do autora tematu): która klasa?
U nas w liceum to byłoby na wejściu :]
Na wejściu zaczyna się od logiki, ułamków, potęg. Równania są dopiero w listopadzie. :]
P.S. Takie zadania robiłem w 1 klasie gimnazjum jeżeli dobrze pamiętam :]

ted 12,8K

ted

Forum VIP
takie tematy jak ten to pole do popisu dla umiejetnosci matematycznych pavlinho czy Jackka ????

do autora tematu: wez sie chłopie za nauke i odstaw na bok PC bo jesli tego nie potrafisz wyliczyc to zycze ci powodzenia w zadaniach z 2 lub 3 niewiadomymi + parametrami ????

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Chodziło mi w sensie, że powinno się to po prostu znać i tyle, a nie że tak jest ułożony program :] Proponuję zmienić temat, na zbiorczy - czyli pomoce w rozwiązywaniu różnych zadań, z różnych przedmiotów ????

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
Na wejściu zaczyna się od logiki, ułamków, potęg. Równania są dopiero w listopadzie. :]
P.S. Takie zadania robiłem w 1 klasie gimnazjum jeżeli dobrze pamiętam :]
u nas na wejsciu zaczyna się od granic, pozniej pochodne, całki a później równania różniczkowe

P 0

pavlinho

Gość
takie tematy jak ten to pole do popisu dla umiejetnosci matematycznych pavlinho czy Jackka ????

do autora tematu: wez sie chłopie za nauke i odstaw na bok PC bo jesli tego nie potrafisz wyliczyc to zycze ci powodzenia w zadaniach z 2 lub 3 niewiadomymi + parametrami ????
Ty ted podobno kończyłeś klasę plastyczną co nie? :&gt;
u nas na wejsciu zaczyna się od granic, pozniej pochodne, całki a później równania różniczkowe
Czyżby Politechnika? ;)

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Nie jestem zwolennikiem rozwiązywania zadań szkolnych za pomocą internetu. Lepiej weź kolego książki i się tego naucz, bo na sprawdzianie nie będziesz miał laptopa przy sobie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom