>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Zadanie z Fizyki

golkeepersuczi 52

golkeepersuczi

Użytkownik
Z góry przepraszam modów za ten temat , ale to zadanie jest mi pilnie potrzebne a nikt nie umie tego zrobić.
Jeśli by ktoś umiał bardzo proszę o zrobienie .
Jest to naprawdę bardzo ważne , a w necie nie ma tego .
Wojtek miał skosić trawnik o powierzchni 200m^ kosiarką elektryczną zasilaną napięciem 220 V , której nóż miał długość 50 cm. Na tabliczce znamionowej odczytał między innymi : 1540 W .
1 ) Wyjaśnij co to jest tabliczka znamionowa
2 ) Wyjaśnij sens fizyczny jednostki 1 kWh.
3 ) Podaj wartość napięcia w polskiej sieci miejskiej .
4 ) Oblicz minimalną drogę jaką musi przejść Wojtek aby skosić cały trawnik .
5 ) Oblicz natężenie prądu elektrycznego przepływającego przez silnik kosiarki pracującej cały czas z maksymalną mocą .
6 ) Oblicz pracę wykonaną przez prąd podczas ciągłego koszenia trawy przez 2 godziny . Wynik podaj w kJ .
7) Oblicz miesięczny koszt pracy kosiarki pracującej cztery razy w miesiącu po dwie godziny . Koszt 1 kWh wynosi 0.30 zł
8 ) Oblicz opór silnika kosiarki pracującej z maksymalną mocą
9 ) Oblicz straty energii występujące w silniku tej kosiarki w czasie dwugodzinnego koszenia jeżeli sprawność jej silnika wynosi 80 % .
10 ) Wyjaśnij , dlaczego podczas pracy silników elektrycznych występują stary energii .
BARDZO PROSZĘ

V 256

vernix

Użytkownik
1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Tabliczka_znamionowa

2. Sens fizyczny? Hmm... Większość urządzeń elektrycznych zużywa ilości energii idące w setki lub tysiące wat/h a więc aby łatwiej można było się odnaleźć i łatwiej liczyć na niższych liczbach powszechnie stosuje się jednostkę kWh zamiast Wh.

3. 230V

4. 200m2 = 20m x 10m
10m / 0.5m (długość ostrza) = 20
20 x 20m = 400m - tyle musi przejść

5. 1540W / 220V = 7A

8. 4 x 2h x 1.540 kWh x 0.30zł = 3.696 ~ 3.70zł

Resztę sam sobie oblicz, bo zadania są na poziomie gimnazjum. Dla ułatwienia wpisz w google: wzory fizyczne i masz wszystko na tacy.
Ja studiuję kierunek humanistyczny, styczności z fizyką nie mam od prawie 3 lat a jednak trochę się pamięta ;)

Do góry Bottom