Dziś o 21 swoje mecze rozpoczyna grupa D, czyli grupa w której zobaczymy
Meksyk,
Włochy,
USA oraz Kanadę. Oczywiście niekwestionowanym faworytem
USA, które ma bardzo mocny skład i będę mocno zaskoczony jeśli ktoś z rywali grupowych zdoła im utrzeć nosa.
Na początek pojedynek
Meksyk - Włochy. Zacznę od gości którzy w swoich szeregach mają kilku przedstawicieli z
MLB, jak choćby Drew Buttera, Jeff Bianchi, Nick Punto, Anthony Rizzo oraz Jason Grilli. Jest też kilku panów z minors, oraz mieszanka graczy z ligi włoskiej czy też po jednym przedstawicielu z Meksyku i Wenezueli. Według mnie Włosi mogą mieć spory problem z pitchingiem, Grilli to RP także wątpię by mianowali go na startera, poza nim większość nieznajomych graczy, duża część to miotacze z włoskiej ligi a więc nie spodziewam się po nich fajerwerków. Jedynym ciekawym nazwiskiem wydaje się być Venditte który gra w minors NYY i jego ogólny bilans to 14-12 oraz ERA na poziomie 2.30 co jest bardzo przyzwoitym wynikiem. Widzę że dziś starterem jest niejaki John Mariotti, który pogrywa w drużynie Quebec Capitales.
Drużyna Meksyku ma w swoich szeregach kilku gwiazdorów jak Adrian Gonzales, Yovani Gallardo czy też Sergio Romo, ale również jest miejsce dla graczy, którzy może wybitni nie są, ale regularnie występują w swoich klubach w
MLB. Starterem na dziś jest Rodrigo Lopez i szczerze powiedziawszy jest to dla mnie lekkie zaskoczenie ponieważ Lopez jest bardzo przeciętnym miotaczem, do tego już dość wiekowym, 37 lat na karku, statystyki Lopeza z
MLB oraz Minors są mówiąc wprost słabe.
W takiej sytuacji wydaje mi się że wszystko zmierza tu w stronę overa, linia 7.5 wystawiona przez większość buków, nie powinna być problemem tym bardziej że tak jak już pisałem, drużyna Włoch nie sądzę by dysponowała dobrym pitchingiem, ale za to at bat mogą trochę napsuć krwi Meksykanom. Z drugiej strony Lopez'a na pewno baterzy Włoscy nie powinni się obawiać, stąd tez liczę na kilka runów z ich strony. Wynik w sumie jest sprawą otwartą, zobaczymy kto lepiej wejdzie w mecz.
over 7.5 / 1.95 Pinnacle