Jak już wspominałem wcześniej nie będzie tutaj jakiejś zasady, że jeden typ na jeden dzień albo coś takiego. Jak będzie coś dobrego do zagrania i jednocześnie do wstawienia w otwartej strefie to się tutaj pojawi.
Wigry Suwałki - GKS Katowice
Typ: Wigry Suwałki
Kurs: 2.35
Buk: Pinnacle
Dlaczego taki typ na dzisiaj ? W ostatniej kolejce podobną podróż odbyła nie doświadczona drużyna Rozwoju. Oczywiście GKS nauczony już, żeby podróżować troszkę wcześniej, aniżeli w dniu meczu są na miejscu od wczoraj.
Będzie to trzeci pojedynek Wigier z Katowicami w przeciągu dwóch tygodni. Ostatni pojedynek jak już wspomniałem z Rozwojem wygrany bardzo spokojnie na własnym terenie 4:0. Natomiast poprzednie spotkanie na stadionie GKSu już nie było tak udane i porażka 2:0. W tamtym meczu wszystko zostało ustawione po 30 minutach gry, gdy drugą bramkę strzelili Katowiczanie. Wtedy Wigry mimo prób nie zdołali się przebić pod bramkę rywali i nie zdobyli nawet bramki kontaktowej.
Puchar Polski jednak zespół gospodarzy traktuje bardzo, bardzo poważnie. Skład taki sam jest jaki był asygnowany na spotkanie z Rozwojem. Nikt nie jest oszczędzany i po prostu chcą za wszelką cenę wygrać. Mobilizacja jest za równo wśród zawodników i trenerów jak i u kibiców. Teren do gry dla wszystkich drużyn jest trudny (tylko 3 drużyny wygrały tutaj w poprzednim sezonie), a tym bardziej po trudach podróży. Także jeśli chodzi o podejście Katowiczan to można mieć lekkie wątpliwości, ponieważ po wpadce w lidze z Zagłębiem na pewno będą się chcieli pokazać. Z drugiej strony wolne mają dostać najbardziej eksploatowani piłkarze tj. Grzegorz Goncerz, Rafał Dobroliński czy Filip Burkhardt.
Według mnie warto tutaj postawić na wygraną Wigier. Są w formie, w dodatku wzmocnieni przed sezonem o młodych zawodników z Legii, mają swój cel, szczególnie w Pucharze Polski i na swoim terenie tego nie przegrają.
Wigry: Zoch – Bartkowski, Wichtowski, Jarzębowski, Bogusz Rafalskis, Kalinkowski, Żebrowski, Tarnowski, Moneta, Makaradze
GKS: Kuchta – Frańczak, Kamiński, Jurkowski, Pietrzak – Bętkowski, Duda, Leimonas, Trochim, Wołkowicz – Ciechański
Jak widać przypuszczalne składy, to można zauważyć, że w Wigrach ani jednej zmiany, natomiast w drużynie Gieksy trochę ich znajdziemy. Mimo wszystko w drużynie gospodarze możliwe, że od początku zobaczymy kogoś z trójki : Ruszkul, Atanacković, Adamek.
Jeśli ktoś obawia się o wygraną Wigier to zawsze może spróbować zagrać dubla. To znaczy
DC na 1X i dołączyć do tego
Lechię Gdańsk, która dzisiaj na wyjeździe gra z Puszczą Niepołomice. Znamy sytuację klubu z Gdańska i wydaje mi się, że nie pozwolą sobie na jakiekolwiek problemy w starciu z Puszczą. Znam klub gospodarzy dość dobrze, znam też niektórych piłkarzy i wiem, że jest atmosfera jak się uda to się uda, ale jak przegramy to nic się nie stanie. W Lechii wydaje mi się, że porażka nie w chodzi w grę i każdy inny wynik niż wygrana będzie gwoździem do trumny dla trenerów i niektórych zawodników.