Djokovic Novak - Federer Roger 1, Pinnacle Sports 1.81
6:4, 5:7, 6:4, 6:4
Przebijak, Novak Djokovic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EDIT: 20:35 Zagrałem jeszcze za drobniejsze kwoty:
Djokovic 3:0, Pinnacle Sports 5.34
Djokovic pierwszy set -1.5 gemów, Unibet 2.70
VS.
Będzie to bardzo obszerna analiza albo lanie wody jak to niektórzy nazywają lecz w tym meczu liczy się dosłownie wszystko. Zacznę od bezpośrednich pojedynków łącznie z kreczami oraz walkowerami. Panowie grali ze sobą aż 42 razy i panuje remis 21:21. Sporo tych meczy było bardzo dawno temu ponieważ niektóre występy sięgają lat 2006-2007. Nie będę się skupiał na latach 2006-2014 tylko na bieżącym roku. W obecnym sezonie finaliści grali ze sobą 5 razy i 3:2 prowadzi Djokovic. Novak wgrywał w finale Indian Wells 6:3, 6:7, 6:2, w finale Rzymu 6:4, 6:3 oraz w finale Wimbledonu 7:6, 6:7, 6:4, 6:3. Federer natomiast wygrał w finale Dubaju 6:3, 7:5 oraz w Cincinnati 7:6, 6:3. No i bądź człowieku mądry kto tutaj wygra?
Djokovic w tym turnieju wygrywał tylko raz i miało to miejsce w 2011 roku lecz zaliczył dodatkowo 4 finały i ten będzie 5. W poprzednim roku przegrał w półfinale, z finalistą Nishikori w czterech setach. Federer w tamtym roku również zatrzymał się na półfinale gdzie przegrał z późniejszym triumfatorem-Cilicem 6:3, 6:4, 6:4. Szwajcar wygrywał tutaj aż 5 razy i zaliczył jeszcze jeden finał, lecz tą niesamowitą serię miał w latach 2004-2008. Djokovic w tym roku ma bilans 64/6 w tym na clayu 16/1, na hardzie 39/4 oraz na trawie 8/1. Federer natomiast 51/7 w tym 13/4 na mączce 27/2 na twardych kortach i 11/1 na trawie.
Novak w tym turnieju stracił 58 gemów (2 sety), a Roger 52 gemów i zero setów. Serb stracił swoje podanie 8 razy a Szwajcar tylko 3 razy. Novak wygrywa 64% piłek po swoim drugim podaniu a Roger 61%. Aby nie pisać ciągle Novak albo Roger będę pisał D-R. Liczba asów serwisowych D:45, F:68. Wygrywane piłki po drugim serwisie F: 82%, D:78%. Teraz będzie bardzo ciekawa statystyka ponieważ Federer prowadzi w turnieju jeśli chodzi o punkty z returnu po pierwszym serwisie i zdobył 115 punktów a Djoko 100,a returny z drugiego podania to Djoko jest na pierwszym miejscu bo ma 142 punkty a Roger 106. Kolejna statystyka...wygrywające piłki D: 182, F: 236, niewymuszone błędy D: 124, F: 102, przebiegnięty dystans D: 41146.6 M, F: 26417.55 M. Ogólnie w tych cyferkach i liczbach jest bardzo podobnie lecz rzuca się fakt i nie trzeba do tego tych wszystkich wyliczeń aby wiedzieć, że Federer tutaj przeszedł koncertowo, bez straty seta i zdemolował rywali niezależnie od klasy przeciwnika.
Myślałem, że po raz pierwszy urwie seta Rogerowi, Isner i były do tego okazje lecz nie udało się Amerykanowi. Z Gasquetem przed meczem Szwajcar H2H miał 14:2 i rozjechał Francuza totalnie bez litości 6:3, 6:3, 6:1. No i w półfinale Wawrinka....tutaj widzowie doznali kolejnego szoku ponieważ Stan miał być tym który się sprzeciwi wielkiemu mistrzowi lecz Fedex rozgromił i jego 6:4, 6:3, 6:1. Swoją drogą jak dodamy turniej w Cincinnati to arcymistrz tenisa ma 11 meczów z rzędu bez straty seta. Bez wątpienia on przeżywa kolejną młodość i chyba ta jest najbliższa do czasów kiedy przez dziesiątki tygodni był rakietą numer 1 globu. Te wyniki bardzo szokują i wielu niedowiarkom zamknęły mordy i mnie również ponieważ ja w niego za bardzo nie wierzyłem. Co może go więc zgubić? To,że nie miał tutaj naprawdę godnego przeciwnika, który był w odpowiedniej formie.
Gasquet, Isner czy Kolba? Tutaj nawet nie ma się co produkować nie ta liga. Większość typerów widziało niespodziankę albo jakąś walkę w meczu z Wawrinką który turniej zaczął miernie bo męczył się z Ramosem-Vinolasem, z Chungiem czy z Youngiem. Wielkim zaskoczeniem było to, że Wawrinka wygrał z Andersonem 6:4, 6:4, 6:0 w super stylu co wielu z nas zmyliło stawiając na młodszego ze Szwajcarów. Lecz Kevin nie miał totalnie sił po meczu z Paniczem i tak to się skończyło. Także hurra optymizm był nadmierny po meczu z Andersonem. Djokovic na dobrą sprawę dobrego rywala miał tylko na papierze, Cilica-obrońcę tytułu z poprzedniego roku. Lecz Serb pokonał Chorwata z palcem gdzieś 6:0, 6:1, 6:2 jak później okazało się, że Marin grał z urazem stawu skokowego jakiego nabawił się z Tsongą i nie mógł grać na normalnym poziomie. Jedak mimo wszystko jak człowiek popatrzy się na drabinkę turniejową to Federer miał groźniejszych przeciwników a poradził sobie koncertowo,a Novak stracił seta z Lopezem czy Bautistą Agutem.
To jest trochę zakręcone, lecz prawdziwe. Jednak jak i drugi mają ogromną chrapkę an ten tytuł. Federer ze względu na swój wiek (34 lata) może już nigdy nie dojść do finału wielkiego szlema mimo, że trzyma się bardzo dobrze. Moim zdaniem tutaj ma większe szanse niż na Wimbledonie w tym roku gdzie przegrał. A z drugiej strony Djokovic który stracił już niespodziewanie w tym roku tytuł French Open na rzecz Wawrinki i jest również bardzo głodny tego sukcesu bo tylko raz tutaj wygrał a tyle razy był w finale. Podczas Wimbledonu 2014 wypowiedziałem te słowa:
Król Federer! Według mnie on już nie wygra nigdy!!! żadnego wielkoszlemowego tytułu
i trzymam się tego aż do dzisiaj. Federer nie wygrał Wimbledonu 2014, 2015 i teraz moim zdaniem też nie wygra. Nie piszę tego ponieważ nie chcę zmienić swojego zdania z 2014 roku lecz tutaj widzę zwycięstwo Novaka. To brzmi bardzo komicznie i kolokwialnie ale Federer miał tutaj za łatwo i to może go zgubić. Były momenty jak Wawrinka grał z nim agresywnie i Roger się gubił.
I na koniec cytat Serba " To bez wątpienia jest osiągnięcie. Czy przegram, czy wygram w finale to i tak będzie wspaniały rok. Najlepszy od 2011. Przyjechałem tutaj z marzeniem i misją. Awansować do finału i walczyć o trofeum. Jestem w tym miejscu i to już jest wspaniały rezultat. Chcę jednak w niedzielę trzymać puchar za zwycięstwo w rękach".
Oraz słowa Federera: ""Novak ma niesamowity sezon. Jest bardzo regularny, radzi sobie bardzo dobrze na różnych nawierzchniach. Jest też mocny psychicznie. Wszystkie nasze tegoroczne spotkania były dobre i wyrównane. To będzie duże wyzwanie, ale jestem na nie gotowy".
Dla wielu ten typ jest loterią lecz dla mnie jest to wygrana młodszego z nich po super kursie.
Typy na US Open 2015:
1. Gabashvili Teimuraz - Andujar-Alba Pablo 1, Pinnacle Sports 1.61. Wynik? 7:6, 0:6, 4:6, 6:4, 0:0 krecz Andujar
2 .Smith John Patrick - Youzhny Mikhail 2, Pinnacle Sports 1.74. Wynik? 1:6, 6:3, 5:7. 6:7
3. Kyrgios Nick - Murray Andy, 1 handicap +2.5 setów, Pinnacle Sports 2.25. Wynik? 5:7, 3:6, 6:4, 1:6
4. Krajinovic Filip - Ferrer David 0:3, Pinnacle Sports 2.20. Wynik? 5:7, 5:7, 6:7
5. Schwartzman Diego Sebastian - Nadal Rafael 0:3, Pinnacle Sports 1.41. Wynik? 6:7, 3:6, 5:7
6. Isner John - Youzhny Mikhail, Over 35.5 asów serwisowych,
Unibet 1.95. Wynik? 24
7. Darcis Steve - Federer Roger, Under 27.5 gemów, Pinnacle Sports 1.67. Wynik? 1:6, 2:6, 1:6
8. Paire Benoit - Robredo Tommy 1, Bet365 2.30. Wynik? 7:6,6:1,6:1
9. Cilic Marin - Chardy Jeremy 1, Bet365 1.50. Wynik? 6:3, 2:6, 7:6, 6:1
10. Isner John - Federer Roger, 1 handicap +2.5 setów, Pinnacle Sports 1.99 . Wynik? 6:7, 6:7, 5:7
11. Tsonga Jo-Wilfried - Cilic Marin. Over 37.5 asów serwisowych,
Unibet 1.95. Wynik? 44
12. Djokovic Novak - Lopez Feliciano, Over 18.5 asów serwisowych,
Unibet 1.80. Wynik? 23
13. Wawrinka Stan - Anderson Kevin 1, Pinnacle Sports 1.68. Wynik? 6:4, 6:4, 6:0
14. Gasquet Richard - Federer Roger, 1 handicap +1.5 seta,
Unibet 4.20. Wynik? 3:6, 3:6, 1:6
15. Stan Wawrinka - Federer Roger, 1 handicap +2.5 setów, Pinnacle Sports 1.53. Wynik? 3:6, 4:6, 1:6
16. Djokovic Novak - Cilic Marin, Over 23.5 asów serwisowych,
Unibet 1.87. Wynik? 7
17. Djokovic Novak - Federer Roger 1, Pinnacle Sports 1.81. Wynik? 6:4, 5:7, 6:4, 6:4
US Open 2015 uważam za zamknięte ???? dla mnie to był bardzo udany turniej