>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Unibet - ku przestrodze

T 15

twinkle_

Użytkownik
Witam.

Ponieważ miałem dość nieprzyjemną sytuację z tym bukmacherem, zamieszczam opis sytuacji który być może pomoże komuś uniknąć tego w przyszłości.

Zawarłem zakład na posiadanie piłki w meczu Belgia-Szwecja, obstawiając remis.

Zakład został rozliczony jako przegrany. Protokół meczowy na stronie uefa.com jednoznacznie wskazuje, że obie drużyny miały posiadanie piłki po 50%.
Po mojej interwencji konsultant na live chat przesłał mi inną wersję protokołu, sporządzonego godzinę wcześniej, na podstawie której ponoć unibet rozliczył zakład jako przegrany kilkanaście minut po meczu (tam posiadanie piłki było 49%-51%). Początkowo stwierdził nawet że to przesłany mi protokół jest aktualny bo sporządzony minutę po tym który jest opublikowany na stronie uefa, co jest oczywistą nieprawdą bo przesłany mi protokół był sporządzony o godz. 22.54 natomiast zamieszczony na stronie uefa o godz. 23.53. Nie pomogło powoływanie się na oficjalną stronę uefa (a przy zakładzie jest informacja że zakład zostanie rozliczony na podstawie OPUBLIKOWANEGO wyniku na stronie uefa.com). Po odesłaniu pytania do działu sportowego otrzymałem cytat z regulaminu i podtrzymaniem poprzedniego rozliczenia zakładu jako przegranego.

2) Rozstrzygając zakład, nie są brane pod uwagę jakiekolwiek zmiany wynikające z i/lub spowodowane między innymi dyskwalifikacją, nałożeniem kar, protestami,rezultatami zmienionymi decyzją sędziów i/lub dalszymi zmianami w oficjalnym rezultacie, które mają miejsce po zakończeniu wydarzenia i opublikowaniu rezultatu, nawet jeśli był to rezultat wstępny. [...].

Wszystko wskazuje zatem na to, że nie ma dla nich znaczenia rezultat który rzeczywiście padł na boisku, ważniejsze jest że ktoś najpierw wprowadził jakieś dane które okazały się poźniej nieprawidłowe.

Ciekawy jestem bardzo czy bukmacher wypłaciłby wygraną za zakład np na strzelca bramki gdyby ten błędnie wpisany został w protokół meczowy, nie zdobywając gola. Jestem przekonany, że po korekcie zakład zostałby rozliczony jako przegrany.
Całe szczęście że wybór w sieci jest duży, bo moje zaufanie do Unibetu zniknęło chyba bezpowrotnie.

PS. Zakład był zawarty za grosze (5 zł przy kursie 15)

TommyTSW 53,1K

TommyTSW

Forum VIP
często gram na zakłady ze statystykami i wiem z doświadczenia że są sytuację że Uefa koryguje statystyki po meczu gdyż wprowadzane są na bieżąco w trakcie spotkania i może dochodzić do błędów.Nieraz przy stykowych sytuacjach na strzały potrafią godzinę lub więcej rozliczać zakłady właśnie z tego powodu, gdy podejrzewają że coś jest niejasne.
przecież oni sami dają info że zakłady są rozliczane ze statystyk uefa więc ja bym ich cisnął nawet o taką sumę i tą kasę powinni ci zwrócić, grają w kotka i myszkę bo liczą że odpuścisz.
(no chyba że sobie jakiś nowy zapisek zrobili, jakiś czas temu walnęli się tak na strzały i rozliczyli dobrze)

T 15

twinkle_

Użytkownik
Cisnę, i nie zamierzam odpuszczać nawet tych paru zł, bo kiedyś się zdarzy podobny zakład za grubszą sumę i będzie naprawdę problem. Pisałem już na anglojęzyczny support, dostałem ten sam cytat z regulaminu i informację że przekazują problem dalej. Na info o rozliczaniu wg uefa też się powoływałem.
Oni uważają że ponieważ uefa zaraz po meczu opublikowała raport to ten raport jest wiążący. I nie interesuje ich, że na boisku padł inny wynik i zostało to skorygowane.
Fragment korespondencji:
do info-pl
Jeżeli regulamin jest nieprecyzyjny, należy zmienić regulamin. Nie jestem zainteresowany rekompensatą &quot;zamiast&quot; poprawnego rozliczenia mojego zakładu. Interesuje mnie wypłacenie wygranej za zdarzenie, którego rezultat przewidziałem i to że ktoś początkowo wprowadził gdzieś błędne dane nie powinno mieć najmniejszego znaczenia. Rezultat który padł na boisku powinien mieć decydujące znaczenie, a zmiana w protokole nie była spowodowana żadnym zdarzeniem losowym, dyskwalifikacją czy czymś podobnym.

Dziękuję za kontakt z Unibet!
Uprzejmie informuję, że w tym przypadku nadrzędne znaczenie ma nasz regulamin i punkt, który został Przesłany przez naszego kolegę.
&quot;Rozstrzygając zakład, nie są brane pod uwagę jakiekolwiek zmiany wynikające z i/lub spowodowane między innymi dyskwalifikacją, nałożeniem kar, protestami, rezultatami zmienionymi decyzją sędziów i/lub dalszymi zmianami w oficjalnym rezultacie, które mają miejsce po zakończeniu wydarzenia i opublikowaniu rezultatu, nawet jeśli był to rezultat wstępny. W przypadku zakładów dotyczących konkursów, które trwają dłużej, niż 1 rundę/etap (np. zakładów sezonowych), pod uwagę brane będą wyłącznie zmiany dotyczące zakładów, których rezultat nie został jeszcze rozstrzygnięty. Kroki takie muszą być ogłoszone przez stowarzyszenie nadzorujące zanim ostatnia zaplanowana runda/etap będą wzięte pod uwagę. Wszelkie zmiany wprowadzone po tym terminie lub dotyczące zakładów, które zostały już rozstrzygnięte na podstawie wydarzeń, jakie miały miejsce podczas wydarzenia/konkursu, nie zostaną rozstrzygnięte wzięte pod uwagę.&quot;
Po rozliczeniu zakładu, nie mamy mozliwości zmiany tego rolziczenia, jeśli nawet nastąpią korekty statystyk.
Bardzo mi przykro z powodu tej sytuacji, dlatego czekamy na odpowiedź Działu Sportu, czy będziemy w stanie przyznać rekomensatę w tym zakresie. Jak tylko otrzymamy jakieś informacje, skontaktujemy się z Panem mailowo.

Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby bukmacher (nie tylko ten) nie skorygował zakładu który przez przypadek rozliczył jako wygrany - po korekcie wyniku zawsze był mail z informacją że wynik został skorygowany i przepraszają ale zakład rozliczają poprawnie jako przegrany. Ale jak widać działa to tylko w jedną stronę, na korzyść buka.

TommyTSW 53,1K

TommyTSW

Forum VIP
trochę to śmieszne co oni piszą, równie dobrze mogą mieć jakąś awarię systemu na stronie Uefa podadzą chore staty, czy w ogóle nie będą liczyli będzie wszędzie 0-0 i tak rozliczą ? tam statystyki nie są korygowane po przez zmiany decyzji sędziego a po prostu oni w trakcie spotkania liczą w swoim zakresie potem ew robią poprawki zgodnie z oficjalnym raportem sędziowskim jeśli jest taka konieczność.Miałem też kiedyś sytuację że podczas trwania po 10 min cofnęli strzał na bramkę czyli muszą mieć aktualne cynki od sędziów ale jak coś się dzieje pod koniec to naturalnie nie poprawią momentalnie tylko np chwilę po meczu, nikt tam nad nimi nie siedzi ze strzelbą.

T 15

twinkle_

Użytkownik
To nie tyle jest może śmieszne, co chore, a nawet zalatuje oszustwem. Oficjalna strona podaje oficjalny wynik, a oni tego nie uznają (na dodatek sami powołują się na tą stronę przy zakładzie), bo ktoś coś chwilowo na stronę wrzucił. To że nie mogą poprawić zakładu to moim zdaniem bzdura, bo nie raz miałem poprawiane. Zarówno na korzyść jak niekorzyść. A nawet gdyby technicznie nie mieli takiej opcji, to można dodać ręcznie odpowiednią kwotę do konta. Okazuje się że nawet buk uznawany powszechnie za renomowanego potrafi robić takie numery.

A 861

amigo007

Użytkownik
Tu chyba chodzi o całościowe rozliczenie tego zakładu dla wszystkich graczy. Liczy się to pierwsze opublikowanie wyników przez UEFA. Na tej podstawie wszystkim graczą unibet tak właśnie rozliczyli ten zakład. Ci co skorzystali na 1-szym rozliczeniu już dostali kasę. Więc teraz buk, nie może chyba dla ciebie jednego rozliczyć na korzyść. Bo tamten rynek jest zamknięty, i inni dostali już pieniądze. Stąd zabezpieczenie w regulaminie, że liczy się pierwsze rozstrzygnięcie. Bo teraz jakby zmienili dla ciebie, musieli by zmieniać dla innych. Większość co wygrała, pewnie już wypłaciła. Więc buk co najwyżej zminusował by im konta, a innym musiał by wypłacić. W tej sytuacji byli by mocno stratni. Pamiętaj, że unibet działa w kilkunastu krajach. Więc koszt dla nich mógłby być bardzo duży. Wiem że może się to wydawać nie fair. Ale mają to w regulaminie. Który zaakceptowałeś. Liczy się pierwsze rozstrzygnięcie zakładu z oficjalnych stron. Na tej podstawie oni zamykają cały rynek. A późniejsze korekty wyniku się nie liczą, bo oni już powypłacali innym. Jak chcesz walcz jeszcze z nimi. Ewentualnie dowiedz się co to za rekompensata. Jeśli to jakiś dobry bonus, może warto się zgodzić.

T 15

twinkle_

Użytkownik
Gdyby to była pierwsza sytuacja z którą się spotykam odnośnie poprawiania rozliczenia zakładów, pewnie też bym tak pomyślał. Ale za każdym razem kiedy jakikolwiek buk poprawiał mi zakłady (i nie tylko mi) to też musiało dotyczyć globalnych rozliczeń. Miałem taką sytuację niedawno że inny buk zrobił mi ujemny bilans konta po poprawieniu rozliczenia zakładu. I żeby kontynuować tam grę musiałem pokryć różnicę i nie było problemu. Więc wtedy też musiało to zostać rozliczone dla wszystkich, jedni &quot;stracili&quot;, drudzy &quot;zyskali&quot;. Nie ma więc problemu jeżeli chodzi o korekty finansowe zakładów. Chodzi po prostu o zwykłą uczciwość - padł rezultat który przewidziałem, więc oczekuję wygranej. A nie zasłaniania się jakimiś zapisami regulaminu na podstawie którego można tak naprawdę naciągnąć wszystko przy odrobinie złej woli. Mi chodzi o zasadę a nie o głupie 5 zł.
Poza tym - nigdzie w regulaminie nie ma zapisu że liczy się PIERWSZE rozstrzygnięcie z oficjalnych stron. Przy zakładzie jest informacja że liczą się OFICJALNE wyniki opublikowane na stronie. Teoretycznie mogło dojść do sytuacji że wisiał inny raport, potem powiesili jeszcze inny (i dopiero ten został zauważony przez osobę odpowiedzialną za rozliczanie zakładów) a potem powiesili trzeci. Czas zmiany tych raportów mógł być liczony w minutach. Raportów ze spotkań bywa i po kilka, różniących się od siebie. Mógł ktoś umieszczając raport na stronie kliknąć w zły załącznik i po paru minutach to skorygować. To co - liczy się pierwsze rozstrzygnięcie zauważone przez pracownika unibetu, a nie oficjalne wyniki? Paranoja.
A argument że koszt dla buka mógłby być bardzo duży nie przekonuje mnie zupełnie, buk na marżach i tak wychodzi na swoje, jednym zabierze, od drugich weźmie. A nawet gdyby miał stracić - no sorry, jeżeli ja i pewnie inni przewidzieliśmy wynik, to już jest problem buka nie mój (nasz).

egreg 942

egreg

Użytkownik
Okazuje się że nawet buk uznawany powszechnie za renomowanego potrafi robić takie numery...
Ha ha nie przesadzaj , ja tu nie widzę żadnego szwindla , regulamin jest jasny , tak więc trzeba go czytać, jak Ci nie pasuje, nie trzeba było grać w tym buku.
Wyobraź sobie sytuację odwrotną , że masz wygrany zakład przed tą poprawką ze strony UEFA , a po poprawce okazuje się że masz przegrany... jakbyś wtedy zareagował ? Pewnie byś powoływał się na ten sam regulamin bo on byłby wtedy dla Ciebie korzystny...Gdyby ten punkt regulaminu byłby odwrotny to znowu jedni by psioczyli , inni odwrotnie.
Jeśli już mówimy o szwindlu , to co najwyżej ze strony UEFA , bo przecież taka statystyka jest robiona na bieżąco , to co mogło zmienić się po meczu ? nic...
Akurat jeśli chodzi o posiadanie piłki to wszystko wskazuje na to że i tak to co jest podawane odbiega dosyć mocno od rzeczywistości...tak więc to raczej loteria .
Co do zasady że liczy się tylko to, co zostało podane pierwsze po zawodach i wszelkie zmiany nie są uwzględniane w rozliczeniu zakładu, to jest jak najbardziej uczciwa i rozsądna, powinna być tylko stosowana konsekwentnie.

T 15

twinkle_

Użytkownik
Wyobraź sobie sytuację odwrotną , że masz wygrany zakład przed tą poprawką ze strony UEFA , a po poprawce okazuje się że masz przegrany... jakbyś wtedy zareagował ? Pewnie byś powoływał się na ten sam regulamin bo on byłby wtedy dla Ciebie korzystny...Gdyby ten punkt regulaminu byłby odwrotny to znowu jedni by psioczyli , inni odwrotnie.
Jakbyś czytał/a dokładniej co pisałem powyżej, to nietrudno zauważyć że miewałem sytuacje kiedy buk rozliczał zakłady na moją niekorzyść po weryfikacji wyników i nie przyszło mi do głowy robić z tego powodu problemów. Więc daruj sobie rozważania co bym robił gdyby. Po raz pierwszy zdarzyło mi się natomiast że buk nie skorygował wyniku zgodnie z oficjalnymi danymi i dlatego o tym piszę.

Akurat jeśli chodzi o posiadanie piłki to wszystko wskazuje na to że i tak to co jest podawane odbiega dosyć mocno od rzeczywistości...tak więc to raczej loteria .
A co to ma za znaczenie? Zakład istnieje, jest przy nim informacja o rozliczaniu wg oficjalnych wyników na stronie.

egreg 942

egreg

Użytkownik
Po raz pierwszy zdarzyło mi się natomiast że buk nie skorygował wyniku zgodnie z oficjalnymi danymi i dlatego o tym piszę
Tak tylko że został zmieniony oficjalnie już podany wynik na stronie UEFA , więc tu jest dosyć wyjątkowy przypadek . Unibet sprawdził oficjalny podany przez UEFA wynik i według takiego rozliczył zakłady , a to że później się zmienił to nie ma dla nich żadnego znaczenia , bo równie dobrze następnego dnia mógł się zmienić.
I to jest w pełni zrozumiałe i naturalne , trudno dopatrzyć się z ich strony jakiegokolwiek szwindlu.
Ale próbuj z nimi się kłócić , zalej ich argumentami , albo przykładami że są niekonsekwentni, może przyznają Ci rację i wygraną , czego Ci życzę ... powodzenia !

T 15

twinkle_

Użytkownik
Dziś dostałem powiadomienie od anglojęzycznego supportu, że wygraną z zakładu dopisują na moje konto. Trochę to trwało, ale opłaciło się trochę ponaciskać.

Do góry Bottom