>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

UFC 175: Weidman vs Machida

Status
Zamknięty.
marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
z dedykacją dla salonowca ;)

Data: 5 lipca 2014
Miejsce: MGM Grand Garden Arena
Transmisja: PPV
Walka wieczoru:
Pojedynek o pas mistrza UFC w wadze średniej
185 lbs: Chris Weidman (11-0) vs. Lyoto Machida (21-4)
Główna karta:
Pojedynek o pas mistrzyni UFC w wadze koguciej
135 lbs: Ronda Rousey (9-0) vs. Alexis Davis (16-5)
265 lbs: Stevan Struve (25-6) vs. Matt Mittrione (7-3)
185 lbs: Uriah Hall (8-4) vs. Thiago Santos (9-2)
135 lbs: Marcus Brimage (6-2) vs. Russell Doane (13-3)
Walki w FOX Sports 1:
135 lbs: Urijah Faber (30-7) vs. Alex Caceres (10-5)
170 lbs: Ildemar Alcantara (20-6) vs. Kenny Robertson (13-3)
185 lbs: Chris Camozzi (19-7) vs. Bruno Santos (13-1)
145 lbs: Rob Font (10-1) vs. George Roop (22-1)
Walki w UFC Fight Pass:
185 lbs: Guilherme Vasconcelos (3-1) vs. Luke Zachrich (13-3)
185 lbs: Kevin Casey (8-3) vs. Bubba Bush (8-2)​

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
Ronda Rousey vs Alexis Davis
Na drodze niepokonanej Rondy staje #2 w dywizji kobiecej Alexis Davis. Kanadyjka ma czarny pas bjj i jj, mistrzyni Kanady w grapplingu.
O Rondzie chyba nie trzeba opowiadać. Ostatnia walka z McMann utarła nosa tym, którzy myśleli że Ronda to tylko balacha i nic więcej. TKO nad rywalką korci mnie do próby wytypowania zakończenia tego pojedynku. Kurs 1.5 na poddanie niezbyt mnie zadowala, ale 6.5 na KO/TKO to już coś. Mowa oczywiście o sposobie wygranej przez Rousey bo inny scenariusz nie wchodzi w grę.
Typ na win by TKO/KO or DQ na pewno ryzykowny, ale warty próby. Jeśli ktoś chce pewniaka to na pewno warto zastanowić się nad overem 1,5 rundy po 1,8. Ronda sama otwarcie przyznaje że Alexis jest największym wyzwaniem w jej dotychczasowej karierze w UFC. Trudno zatem przypuszczać, że Ronda rzuci się do szaleńczego ataku od samego początku. A i Davis na pewno ma na tyle oleju w głowie by przynajmniej pierwszą rundę przeczekać i punktować.
Reasumując, moje propozycje na tę walkę to:
Rousey by KO/TKO/DQ
6.5
over 1.5 rundy
1.8
kursy z Unibet

Otrzymane punkty reputacji: +1
napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
Prawdopodobnie najtrudniejsza do wytypowania walka w tym roku, dwóch wyrównanych zawodników, dwóch zasługujących na pas. Zaskoczył mnie ten kurs. Osobiście rozkładam szanse na dokładnie 50%-50%, więc dziwi mnie nadmierne faworyzowanie Weidmana.
Chris Weidman jest typowym zapaśnikiem, z przyzwoitym boksem i parterem. To co u niego kluczowe to sprowadzenia, notuje średnio 4 sprowadzenia na 15 minut. Co do stójki, dużo ciosów wyprowadza, ale zaledwie 42% z nich jest celnych, sam ma przeciętną defensywę. Jego główną wadą jest szybkość, a największą to że potrafi doskonale zneutralizować atuty rywala. Ma bardzo dobry sztab, który dobrze taktycznie podchodzi do walk. Anderson Silva został przez Weidmana rozpracowany perfekcyjnie. Mimo to, stójka Weidmana nie jest wybitna. Jego standardowy styl walki to typowe zapasy, sprowadzić i obijać z góry. Tą taktykę potrafi jednak skutecznie dopasować pod rywala.

Lyoto Machida jest jednym z tych zawodników, których nie trawie. Walki bez większego ryzyka, zapasy defensywne, z parteru mimo czarnego pasa BJJ nie korzysta, głównie dlatego że nie daje się sprowadzać do parteru. Jego główną zaletą jest znakomita walka z kontry w stójce, bardzo dobre defensywne zapasy, oraz koncentracja, nie popełnia głupich błędów, za to sam wykorzystuje momenty nieuwagi rywala. Mimo wszystko, nie można nie doceniać jego umiejętności.

Machida w półciężkiej miał za rywali przeciwników większych od siebie, z którymi miał spore problemy. W średniej wygląda na zdecydowanie silniejszego, co ważniejsze, średnia jest jego stałą wagą w tym momencie, nie ścina specjalnie pod walkę. O doświadczeniu Weidmana ciężko się wypowiadać. Niby 2 wygrane z wielkim Andersonem Silvą, ale wielu uważa je za przypadek. Z pewnością po stronie Machidy jest doświadczenie, Weidman nigdy nie walczył w rundach mistrzowskich, a z wcześniejszych walk widać że im dłużej trwa walka, tym jego sprowadzenia są gorsze, a ciosy rzadziej dochodzą celu (wyjątkiem KO na Andersonie). Machida potrafi w równym tempie przewalczyć 5 rund co pokazał z Mousasim, ale po 1 knockdownie ewidentnie się gubi, co pokazał z Jonesem i Shogunem.
Trudność oceny Weidmana polega na tym, że w 1 walce z Andersonem Silvą, popełnił niemalże wszystkie błędy jakie tylko mógł, a mimo to wygrał. To co te 2 walki nauczyły, to praktycznie to co wszyscy wiedzieli wcześniej, wielką siłą Weidmana są zapasy, minusem stójka.

To co cechuje od zawsze Machide, to brak walk w parterze w jego walkach. Nawet jeśli już da się sprowadzić, szybko potrafi powrócić do stójki. Biorąc pod uwagę jego styl, Weidman powinien mieć olbrzymie problemy. Po pierwsze, ze sprowadzeniem rywala do parteru, po drugie z akcentowaniem swojej przewagi bo takowym sprowadzeniu. Machida tak jak w dwóch poprzednich walkach, będzie czekał na odpowiedni moment i spokojnie punktował w stójce. Biorąc pod uwagę, jak dziurawa jest defensywa Weidmana, nie zdziwię się jeśli to będzie coś więcej niż nabijanie punktów.

Spodziewam się bardzo wyrównanej walki. Weidman zapunktuje sprowadzeniami, Machida stójką. Z biegiem czasu, przewaga Machidy może rosnąć, a profity z dużej przewagi w szybkości będą kluczowe. Pytanie co bardziej będą cenić sędziowie, sprowadzenia do parteru, czy dominacje w stójce? Moim zdaniem Machida ma większą szansę na zaakcentowanie swojej przewagi w stójce, niż Weidman na zdominowanie rywala zapasami.
Dziwi mnie to co mówi Ray Longo. W jednym z wywiadów, stwierdził że oczekują słabej kondycji Machidy, spowodowaniem jego zmianą wagi, dlatego Weidman nie będzie forsował tempa od początku walki. Jeśli nie jest to mydlenie oczu, jest to najgorsza taktyka jaką Chris mógłby obrać. Główną szansą dla Weidmana jest szybka pacyfikacja i jakieś rozcięcie Machidy.
Reasumując, kursy rzędu 2.50-2.70, jaki obecnie dają bukmacherzy na Machide, skłania do zagrania na niego. Walka zapowiada się jednak na niesamowicie wyrównaną i każde rozwiązanie jest możliwe. O wyniku zapewne zdecydują sędziowie, więc można również pobawić się w typu na rundy, z overem. Co ciekawe, nie tak dawno, Machida walczył z zawodnikiem pokroju Weidmana, z Philem Davisem. Co prawda wynik ten był niesamowicie kontrowersyjny, to warto podkreślić że Mr. Wonderful jest zdecydowanie szybszym zawodnikiem niż Weidman. To właśnie kwestia szybkości moim zdaniem będzie miała kluczowe znaczenie w tym starciu.

Lyoto MACHIDA 2.55

salonowiec 616

salonowiec

Użytkownik
Sytuacja w wadze średniej jest ekscytujaca.
Weidman, Machida, Belfort, Jacare.
Chciałbym zobaczyć każde zestawienie,wszyscy sa w swoim prime time i jak dla mnie wszyscy zasługują na mistrza.
185 lbs: Chris Weidman (11-0) vs. Lyoto Machida (21-4)
Napoleoni ładnie opisał walkę wieczoru.
Co tu mogę dodać od siebie?
Uważam Dragona za takiego samego, jeśli nie lepszego fajtera od Weidmana.
Są dwa duże ALE.
Jak walka dojdzie do decyzji , uważam, że Chris bedzie faworyzowany.
Machida walczy w sposób w jaki sędziowie nie lubią. Cofa sie, stosunkowo rzadko uderza - bo z kontry a to wizualnie żle u sędziów wygląda.
Weidman jest mistrzem. Niby nie obowiązuje zasada , że mistrza trzeba pokonać wyraźnie ale rożnie z tym bywa.
Widzę rozkład szans 50/50 , biorę tam gdzie jest znacznie wyższa wypłata
Dragon 2.7

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
Bardzo fajny filmik z przygotowań obu zawodników do walki. Po obejrzeniu go, daje jeszcze większe szanse dla Lyoto. Trenuje u Rafaela Cordeiro, wybranego na najlepszego trenera MMA na świecie w 2012 roku, wybitnego specjalisty od Muay-Thai, sporo czasu poświęca pod zapasy. Robi to co powinien, widać postępy. Chris jest promowany zbyt przesadnie. W wiele mogę uwierzyć, ale nie w to że dokładnie zaplanował i przewidział scenariusz obu walk z Andersonem, bo współczynnik przypadku w obu był potężny. A tekst że w każdej płaszczyźnie jest lepszy od Machidy, to już nie autopromocja, to głupota.
https://www.youtube.com/watch?v=kEPWoXrJeE

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
Weidman-Machida

Przy takich kursach, aż się prosi o postawienie na Moczopijce. Dwóch wyrównanych zawodników, albo zadecydują zapasy Weidmana, albo stójka i obijanie Machidy. Weidmana szansą powinno być zdecydowane sprowadzanie walki do parteru. Problem w tym że wielu z Machidą próbowało, niewielu to się udawało. Mimo wszystko wątpię w decyzje dla Weidmana. Albo Machida będzie obijać go na przestrzeni 5 rund, albo mistrz wykorzysta szanse i sprowadzając do parteru ubije jakimś ground &amp; pound Machide.
Machida 2.50 ⛔
Will The Fight Go The Distance? Tak 2.00 ✅

Ronda-Alexis ✅

Walki Rondy nigdy nie trwają długo, w tym wypadku nawet nikt nie zastanawia się czy rywalka ma jakiekolwiek szanse. Nawet Ronda zdaje się lekceważyć rywalkę, to już nie jest tak niemiły Pyza co kiedyś, uśmiechnięta, zrelaksowana, ale nadal profesjonalistka. Na podbicie taśmy jak najbardziej. Zabawne kursy na wygraną, tylko 1.10 na zwycięstwo Rondy, a na wygraną po 1 i 2 rundzie odpowiednio 2.75 i 3.75. A przecież wszyscy wiemy że jeśli Ronda to wygra (a wygra), to w 2 pierwszych rundach.
Ronda Rousey 1.10 ✅
Ronda Rousey Round 1 2.25 ✅

Uriah Hall-Thiago Santos ✅
Frankie Edgar-BJ Penn (07-07-2014)​

Piszę tutaj, a nie w temacie TUFa, bo chce połączyć oba wydarzenia na jednym kuponie. W skrócie, Frankie pare lat temu odstawał poziomem od starzejącego się BJa. Upłynęło sporo czasu, a mamy kolejną ich walkę. Co tutaj kombinować, Frankie wydaje się jeszcze lepszy, a BJ jeszcze starszy, wielką sensacją będzie co innego jak zdecydowana wygrana Edgara.
Uriah miał iść po pas po TUFie w którym demolował rywali, wyszło na to że w finale przegrał z Gastelumem, potem kolejne porażki. Ostatnio wygrana z Lebenem, i wielu wskazuje to na przełomowy moment w jego karierze. Potencjał ma przeogromny, problem z psychiką. Walka z Santosem rozegra się w stójce, wątpię żeby rywal szukał parteru w tej walce bo jest typowym stójkowiczem, a tam Hall potrafi namieszać.
Hall+Edgar 1.45

Struve-Mitrione-odwołane

Tak jak nie lubie Stefana, tak dziwią mnie głosy że przerżnie tą walkę. Mitrione jest przykładem jak słaba jest waga ciężka w UFC, jest po prostu totalnym przeciętniakiem. Struve uchodził za wielki talent, głównie ze względu na znakomite warunki fizyczne (213 cm wzrostu!!!). Niestety, najpierw Mark Hunt zdemolował jego szczęke, potem problemy zdrowotne, dopiero teraz Struve wraca w pełni sił. W jakiej będzie dyspozycji? Tego nie wie nikt, ale nadal uważam, że mimo iż jest po prostu głupi, to potencjał ma klasę większy niż rywal. Kluczem na pokonanie Struve są szybkie akcje, mocne ciosy. Czy Mitrione potrafi szybko atakować? Cóż, zobaczymy, ale szczerze wątpię.
Struve 1.57

I na koniec żeby nie pozostać z jedną niespodzianką na ten weekend, dorzucam kolejną która kusi mnie od ogłoszenia tej walki. Walka z finału TUFa.
Robert Drysdale-Keith Berish (07-07-2014)​

Drysdale ma namieszać w UFC. Znakomity, mega utalentowany zawodnik BJJ, z kozackim parterem, fantastyczny, och, ach, cudo. Jest jeden problem. Zawodnicy opierający się tylko na BJJ w ostatnich latach totalnie ssą. Rywal? Prospekt, ale nic więcej o nim nie wiadomo. Ma zapasy, całkiem niezłe zapasy i przyzwoitą stójkę. Oczywiście scenariusz prosty, Drysdale sprowadza, poddaje, koniec walki. Masówka na niego niesamowita, na tapology 96% stawia jego wygraną, kursy na niego rzędu 1.10. Ale mimo to zaryzykuje na rywala. Z prostego powodu. W UFC nie ma miejsca na jednopłaszczyznowych zawodników. Elitarnego parterowca, ktoś z przyzwoitymi defensywnymi zapasami zje w całości. Czy Berish będzie takim zawodnikiem? Być może nie, ale takie kursy, po tym jak tylu zawodników z BJJ totalnie zawodziło w ostatnich latach, to przesada.
Keith Berish 6.00

b3a 1,3K

b3a

Użytkownik
Nie wiem czy to zgodne z zasadami, ale pozwolę sobie odnieść się do typów z posta powyżej. Struve-Mitrione to walka bez faworyta, obstawienia Struva to gra w ciemno, nie walczył od ponad roku, zmagał się z kontuzjami, które powodowały nawet możliwość zakończenia kariery, a nawet teraz są głosy, że powinien rozważyć zakończenie kariery po tym jak łatwo &quot;gaśnie mu światło&quot;. Struve jak przegrywa to przez KO/TKO (80%) a Mitrione jak wygrywa to właśnie przez KO/TKO. Tu zdecyduje pierwsza runda. Mitrione bije w miarę mocno z obydwu rąk i jak trafi to będzie po walce. Struve jest wszechstronniejszy i jak walka zejdzie w parter to może ją zakończyć przez submission, ale nie wierzę, że w stójce czegoś wcześniej nie wyłapie i nie będzie podłączony. Dlatego jak ktoś koniecznie musi tą walkę obstawić to lepiej już na Mitrione 2,40 bet365.
Co do reszty mam takie same typy, prócz Rondy (2 runda) i walki wieczoru gdzie obstawiam na Weidmana, który z każdą walką jest lepszy, to będzie Jon Jones MW.
Pzdr

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
Co do Struve zgadzam się, trochę to typowanie w ciemno, bo zawodnik jednak długo nie walczył, a przy kursie można postawić na Mitrione, ale mimo to uważam że wszechstronność Struve przeważy. Co do jego szklanej szczęki, przecież Hunt go tam długo obijał zanim padło brutalne KO, mało który zawodnik by to wytrzymał. Mimo wszystko, napisze swoje ulubione &quot;to jest waga ciężka tutaj każdy (poza Cainem i JDS) może każdego pokonać&quot;.

PS. Panowie, pierwsza od dawna tak ciekawie obsadzona gala a nie ma nawet jednej pełnej strony typów :/

kojocik89 425

kojocik89

Użytkownik
Panowie można gdzieś obejrzeć walkę Guilherme Vasconcelos vs. Luke Zachrich? Ewentualnie jak już będzie po walce to dajcie znać kto wygrał ;)

marekr 35

marekr

Użytkownik
@kojocik89 wydaje mi się, że nie a wynik na pewno będzie w tym temacie

Faktycznie bardzo ciekawa gala się szykuje. Dwie walki o pas. Walkę wieczoru obejrzę bez obstawiania, osobiście faworyzuje Weidmana.
Moje typy na gale Camozzi 1.40 + Hall 1.22
Do tego mozna dodac zwycięstwo Fabera i Rondy po 1.10.
Mi to jednak nie wystarczy. Na zwycięstwo Urijaha Fabera w 1 i 2 rundzie są kursy odpowiednio 2.5 i 5.00. Dla mnie bardzo dobra propozycja. Na unibecie pojawiły się również takie zakłady: Walka zakończy się w ciągu 00:00-00:59 1. rundy Tak 12.00
W walkach Fabera i Rondy spróbowałbym delikatnie tego typu.
Wszystkie kursy z unibet.

napoleoni 1,3K

napoleoni

Użytkownik
dobrze że nie obstawiałem undercardu, dziwne te wyniki, chyba pierwszy raz miałem tyle nietrafionych w undercardzie ;)
Ronda, runda wygranej Rondy, Hall i dystans main eventu trafione, nietrafiony Machida, ale źle nie jest. Szkoda że Lyoto dopiero w 4 rundzie zaczął walczyć, a widać było że potrafi zdominować Chrisa i kondycja Weidmana nie jest jego atutem. Mimo wszystko, zwycięzców się nie sądzi, chociaż walka była słaba, Weidman pokazał że Jonesem średniej z taką kondycją nigdy nie będzie, Machida pokazał że zmiana wagi nie zmieniła starych nawyków. Przeciętna walka, ale emocje od 4 rundy były.

E 285

embotron

Użytkownik
Ah ta Ronda ????
@edit
cala gala mi sie podobala, fajne walki, chyba nie bylo takiej, ktora by mnie znudzila do spania. Tak jak Napoleoni napisal - szkoda, ze Machida w 4 rundzie dopiero zaczal atakowac, bo mial zdecydowanie szanse nawet na KO, a ta koncowa akcje kolanami i lokciami to poezja ????
W sumie ciezko wybrac kogos, kto moglby pokonac Weidmana na te chwile, moze Rockhold albo Musasi?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom