Typ 17.04.2012
Spotkanie: ZAKSA. Kędzierzyn Koźle - Jastrzębski Węgiel
Typ: Jastrzębski Węgiel
Kurs: 2,40
Stawja: 30 zł
W pierwszym spotkaniu meczu o brązowy medal Plus Ligi Mężczyzn Zaksa Kędzierzyn podejmie we własnej hali ekipę Jastrzębskiego Węgla.
Kedzierzynianie wyeliminowali w ćwierćfinałowej fazie play off 3:0 Farta Kielce a w półfinale po arcy ciekawych pojedynkach ulegli Asseco Resovii Rzeszów 1:3.
Jastrzębianie natomiast w ćwierćfinałach wygrali 3:1 z Delectą Bydgoszcz i polegli w półfinałowej rywalizacji ze Skrą 0:3.
Dotychczasowe występy w playy offach przekonują mnie do tego iż to Jastrzębie jest drużyną w wyższej formie. Ze Skrą drużyna Lorenzo Bernardiego miałą 2 tie-breaki i naprawdę napsuła dużo krwi mistrzą polski. Zaksa jak zawsze po udanym sezonie ligowym w play-offach poniżej oczekiwań.
W drużynie Krzysztofa Stelmacha brak regularności - atakujący Rouzier jest ostatnimi czasy bardzo chmieryczny. Samica też wchodzi z ławki co osłabia ten zespół , Kapelus nieźle wprowadził się do szóstki ale to nie to samo co Francuz.
Porównując na poszczególnych pozycjach to w ataku duża przewaga po stronie Jastrzębia - Łasko zdecydowanie lepiej gra od Rouziera.
Na pozycji rozgrywającego przewaga po stronie Zaksy gdyż Paweł Zagumny jest o niebo lepszy od Vinhedo. Środkowi obu ekip raczej wyrównani. Uważam że przyjęcie zdecyduje o pomyślności zwycięskiej drużyny. Ruciak ,Kapelus - Bartman,Kubiak - tu daje lekki + dla Jastrzębia. Może i porównania na poszczególnych pozycjach nie do końca mogą odzwierciedlać stan faktyczny gdyż
siatkówka to sport zespołowy, lecz Jastrzębie na tą chwile wydaje się silniejsze. JW ma trenera który żyje z drużyną - Bernardi choć ma przewrażliwienia na punkcie challangów to jest trenerem szanowanym i widać że ma pomysł na drużynę,czasem swą impulsywnością pobudza chłopaków do gry.U Stelamacha mi tego brakuje - często na czasach ogranicza się do uwag w sferze psychiki zapominając o taktyce.
Jastrzębianie lubią grać z Zaksą - ostatnia wizyta w Kędzierzynie zakończyłą się ich zwycięstwem 2:3. W tym meczu zagrywka i regularne przyjęcie powinny zdecydować.
Szanse zwycięstwa gości są naprawdę duże i myślę,że warto spróbować.