Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Islandia, Pepsideild
Godzina: 21:15
Spotkanie: Throttur Reykjavik - Stjarnan Gardabae
Typ: 2 i pow. 2,5 gola
Kurs: 1.93
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Na początku chciałbym podziękować za punkty reputacji, które otrzymałem za analizy z wcześniejszych dni. Jest mi bardzo miło, gdyż wiem, że moja
praca została doceniona. W każdym razie na dzisiaj wybrałem typ z niższym kursem jak mam w zwyczaju i obiecuję, że analiza do niego będzie krótsza jak wczoraj. Zapraszam!
Po pierwsze, jest to jedno ze starć 14 kolejki islandzkiej
ekstraklasy, a
bierze w nim udział ekipa zajmująca aktualnie ostatnie miejsce w tabeli z dorobkiem zdobytych zaledwie 7 punktów co jest wynikiem zatrważająco niskim (2 zwycięstwa, 1 remis, 10 porażek). Po drugiej stronie stanie zespół zajmujący obecnie 3 miejsce w tabeli ze stratą tylko 2 punktów do lidera. W 13 meczach piłkarze dzisiejszych gości zdobyli 26 punktów (8 zwycięstw, 2 remisy, 3 porażki). Można zatem na tej podstawie stwierdzić, że obydwa zespoły są zupełnie na innym poziomie z całkowicie odmiennymi celami na bieżący sezon. Gospodarze po linii prostej zmierzają do drugiej ligi. Natomiast goście walczą nie tylko o puchary europejskie, ale przede wszystkim o mistrzostwo, które zagwarantuje
eliminacje do elitarnych rozgrywek Ligi Mistrzów. Łatwo na pewno nie będzie, gdyż rywale nie odpuszczają, więc tym bardziej trzeba dzisiaj wygrać i nie można pozwolić sobie na stratę punktów z rywalem pogrążonym w dużym kryzysie.
Po drugie, skoro podałem już ogólne informacje chciałbym wyszczególnić dane jeśli chodzi o mecze domowe zespołu Throttur Reykjavik oraz o spotkania wyjazdowe drużyny Stjarnan. Dzisiejsi gospodarze dotychczas rozegrali 6 spotkań na własnym obiekcie i zaliczyli 1 zwycięstwo, 1 remis oraz 4 porażki. Bilans bramkowy to: tylko 5 goli strzelonych i aż 15 straconych. Z kolei dzisiejsi goście w meczach wyjazdowych radzą sobie naprawdę nieźle i do tej pory na 6 spotkań wygrali 3 razy, 1 raz zremisowali i 2 razy przegrali. Bilans bramkowy prezentuje się następująco: 10 goli strzelonych i 11 straconych. Na podstawie tych danych można stwierdzić, że zespół gospodarzy gra tak jakby już się poddał i odpuścił rozgrywki. Z kolei goście za każdym razem walczą o wygraną i choć nie zawsze się to udaje to jednak widać w Ich grze ambicję i wolę walki. Dodatkowo
rzadko się zdarza by piłkarze Stjarnan nie strzelili choć jednej bramki, ale równie często także przynajmniej jedną tracą. Uważam, że to pozytywna informacja w związku z typem proponowanym przeze mnie.
Po trzecie, warto napisać kilka zdań o aktualnej dyspozycji obydwu zespołów. Otóż
zawodnicy Throttur Reykjavik mają serię 5 porażek z rzędu bez podziału na mecze domowe i wyjazdowe. Rezultaty tych spotkań przedstawiają się następująco: 3-2, 1-4, 2-0, 2-0, 2-1. Jak widzimy, aż 4 z nich to wyniki meczów wyjazdowych, a tylko 1 dotyczy spotkania domowego, zresztą przegranego wysoko 1-4. Zatem forma w jakiej się znajdują gracze tego zespołu wcale nie napawa optymizmem kibiców przed dzisiejszym spotkaniem. Z kolei
ekipa Stjarnan wygrała 4 razy z rzędu, a wyniki tych spotkań to: 2-1, 2-3, 1-2, 3-0. Jak łatwo dostrzec, w każdym pojedynku padały chociaż 3 gole i za każdym razem 3 punkty zgarniali piłkarze Stjarnan. Jeśli podtrzymają dzisiaj swoją formę to odniosą kolejną wygraną, jednocześnie strzelając pewnie kilka goli.
Po czwarte, ostatni raz oba kluby zagrały na stadionie dzisiejszych gospodarzy w 2013 roku, więc nie warto nawet brać tego pod uwagę.
Ważny jednak
wydaje się być ostatni bezpośredni mecz, który odbył się na początku bieżących rozgrywek na obiekcie Stjarnan (12 maja 2016 roku). Starcie te zakończyło się rezultatem 6-0 co pokazuje potencjał tej drużyny przed meczem dzisiejszym. Nie wydaje mi się by piłkarze gospodarzy byli w stanie nie przegrać meczu z tak dobrze dysponowanym rywalem, z którym całkiem niedawno polegli różnicą sześciu bramek. Jednak ze względu na to, że to pół-amatorska liga gole z obydwu stron są jak najbardziej możliwe co według mnie jest dobre dla typu przeze mnie proponowanego.
Po piąte, bardzo ciekawie wyglądają kursy. Pozwoliłem sobie porównać kurs na zwycięstwo Stjarnan oferowany dzisiaj przez betano z kursem ze spotkania bezpośredniego z 12 maja. Otóż choć piłkarze Stjarnan wtedy wysoko wygrali u siebie to kurs ten wynosił: @1.33. Teraz natomiast mimo tego, że grają na wyjeździe to kurs na Ich wygraną jest niemal taki sam: @1.36. To pokazuje, że nawet dla bukmachera nie ma różnicy czy mecz odbywa się u siebie czy na wyjeździe, gdyż zwycięstwo Stjarnan jest bardzo możliwe bez względu na miejsce rozgrywania spotkania. Z drugiej strony można odnieść wrażenie, że bukmacher bierze również pod uwagę aktualną dyspozycję drużyn. W maju sezon dopiero się rozpoczynał, więc szanse były bardziej wyrównane, a teraz mamy już sierpień i każdy wie na co stać dwie ekipy. W związku z niniejszym zwycięstwo dzisiejszych gości jest bardzo prawdopodobne i każdy inny wynik powinien być traktowany jako sensacja.
Podsumowując, z jakiego powodu warto umieścić mój typ na kuponie? Odpowiem krótko (opisy znajdują się powyżej):
- wysoka forma zespołu Stjarnan (4 zwycięstwa z rzędu);
- katastrofalna dyspozycja drużyny Throttur Reykjavik (5 porażek z rzędu);
- chęć piłkarzy Stjarnan jeśli chodzi o wyprzedzenie wicelidera tabeli (Fjolnir), który rozegrał już swój mecz w tej kolejce i poległ.
Z innych wariantów warto pomyśleć nad typem, że Stjarnan strzeli chociaż 3 gole (@2.20). Innym interesującym rozwiązaniem jest typ, że w całym meczu padną chociaż 3 gole (@1.60).
Życzę wszystkim powodzenia! Do następnego!
100