Dyscyplina: Koszykówka - Extraliga Słowacja
Godzina: 18.00
Spotkanie: Handlova - Komarno
Typ: Komarno (włącznie z dogrywką)
Kurs: 2.60
Bukmacher: LVBet
Analiza:
Ostatnia kolejka rundy zasadniczej słowackiej Extraligi - ekipa gospodarzy siódma pozycja w tabeli i bilans 12-19, drużyna gości szóste miejsce z bilansem 13-18. To spotkanie zadecyduje o tym, kto wystartuje do play off z wyższego, szóstego miejsca, tym samym uniknięcie już na starcie bardzo silnej drużyny Levice. Bilans bezpośrednich spotkań pomiędzy tymi zespołami, to +8pkt na korzyść Komarno (dwie wygrane Komarno 89-72 i 88-83 po dogr. i jedna wygrana po stronie Handlova 82-68). Ta przewaga Komarno nie jest na tyle duża i wydaje się, że nie będą "kalkulowali", tylko powalczą tutaj o pełną pulę. Ekipa gospodarzy jest trzy dni po ostatniej ciężkiej grze (83-78 z BKM Lucenec), zwycięstwo wywalczone dużym nakładem sił, jednak z najsłabszą ekipą ligi i przy wąskiej kadrze (siedmiu graczy z realnym wpływem na wynik), więc może to też będzie odczuwalne, Komarno pauzowali w poprzedniej kolejce. Poza tym wszystkim, według mnie, Komarno jest drużyną silniejszą personalnie - duże doświadczenie w kadrze, praktycznie od początku sezonu stabilny skład, wzmocniony jeszcze o Brooksa, który już wyrósł na lidera drużyny (16,5pkt/9,8zb/6,8as). Wydaje mi się, że ten potencjał w drużynie powinien uzyskiwać zdecydowanie lepsze wyniki i to miejsce w tabeli, chyba nie oddaje rzeczywistych możliwości tej drużyny. Z drugiej strony Handlova, ekipa z wieloma zmianami kadrowymi w trakcie sezonu - z klubem pożegnali się m.in. Mikulic, Harris, Darley czy Goodwin, przyszli Harada czy Ross-Miller, trudniej chyba o większą stabilizację kadry przy tylu zmianach. W ich ostatniej grze, przez uraz nie mógł zagrać Cekovsky (12,8pkt/8,6zb), nie znalazłem informacji czy będzie mógł tutaj wystąpić, jeżeli nie wykuruje się jeszcze, to też spore osłabienie. Komarno w swojej ostatniej grze wypuścili z rąk wydawałoby się pewną już wygraną (100-109 po 2dogr. z Zilną), gdzie w regulaminowym jeszcze czasie koncertowo zmarnowali wielką szansę zwycięstwa, takie gry czasami potrafią mocniej zmobilizować, na takiej sportowej złości udowodnić, że potrafią jednak zagrać skuteczniej i przede wszystkim z większą koncentracją przez całe spotkanie. Może się po raz kolejny pomylę, ale dla mnie Komarno jest w tym zestawieniu silniejszą personalnie drużyną, mieli też trochę więcej czasu na spokojniejszy trening, rywale krótko po ciężkiej grze, co też może być odczuwalne. W dodatku Komarno po tej pechowej porażce (czy też na własne życzenie), to też powinno ich odpowiednio zmobilizować do zmazania obrazu z tamtej gry. No i przede wszystkim walka o wyższą pozycję przed play off, co też musi być odpowiednim bodźcem do zaprezentowania się tutaj z jak najlepszej strony.
100