Dyscyplina:
Piłka Nożna - Europa,
Liga Mistrzów
Godzina: 20:15
Spotkanie: AS Trencin - NK Olimpija Ljubljana
Typ: obie strzelą i pow. 3,5 gola
Kurs: 3.35
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich. Na dzisiaj wybrałem inne spotkanie z eliminacji do upragnionej fazy grupowej Ligi Mistrzów. Mierzą się zespoły, które marzą o awansie i co najważniejsze, są to wyjątkowo ofensywnie grające ekipy. Zapraszam do analizy! Po pierwsze, na początku trzeba napisać, że pierwsze spotkanie odbyło się na Słowenii i zakończyło wynikiem 4-3 dla drużyny słowackiej, która grała na wyjeździe. Jest to rezultat o tyle zaskakujący, że goście prowadzili już 4-0. Jednak gospodarze pokazali charakter i strzelili aż 3 gole. To pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych, a obydwa zespoły potrafią stwarzać sytuacje podbramkowe i co najbardziej istotne, umieją je wykorzystywać. Zatem gole z obu stron są dzisiaj bardzo prawdopodobne. Po drugie, obie ekipy zdobyły mistrzostwo w swoich krajach bardzo pewnie, całkowicie dystansując pozostałe drużyny. Zespół AS Trencin zdobył aż 81 punktów w 33 meczach, a nad wiceliderem (Slovan Bratyslawa) miał aż 12 punktów przewagi. Na własnym obiekcie rozegrał 17 spotkań z czego aż 13 wygrał, 1 raz zremisował i 3 razy przegrał. To fenomenalne statystyki. Bilans bramkowy to 42 strzelone gole i 21 straconych. W związku z tym można zauważyć, że drużyna ta zazwyczaj dużo strzela, ale też sporo traci. Z kolei zespół NK Olimpija Ljubljana zdobył 74 punkty w 36 meczach. Nad drugą drużyną (Maribor) miał 6 punktów przewagi. Co ciekawe skuteczniej grał na wyjazdach niż u siebie. Świadczą o tym następujące dane: 18 meczów, 13 zwycięstw, 4 remisy i tylko 1 porażka. Bilans bramkowy to: 34 gole strzelone i 10 straconych. Zatem można stwierdzić, że w dzisiejszym meczu słoweńska ekipa na pewno zaatakuje i pewnie coś strzeli. Jednak czy to wystarczy do awansu (potrzebuje co najmniej 2 goli do awansu) to trudno przewidzieć. Po trzecie, chciałbym zwrócić uwagę na rezultaty ostatnich 6 meczów domowych rozegranych przez ekipę AS Trencin. Pozwolę sobie wypisać te wyniki (mecze ligowe): 5-1, 3-1, 1-0, 1-3, 5-2, 2-1. Jak widzimy, tylko raz zdarzyło się by padły mniej jak 3 bramki. Co więcej, w 5 z 6 podanych przeze mnie wyników bramki padały po obydwu stronach. To potwierdza moje wcześniejsze słowa, że słowacka drużyna dużo strzela, ale też sporo traci. Po czwarte, warto podać kilka nazwisk piłkarzy, którzy odpowiadają za strzelanie goli w obydwu zespołach. Przede wszystkim pomocnik Matus Bero w ekipie słowackiej to osoba, która w poprzednim sezonie w 30 występach strzeliła aż 15 goli i zaliczyła 8 asyst. To imponujący wynik szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że to pomocnik. Interesującym zawodnikiem jest także napastnik Rangelo Janga ściągnięty przed obecnym sezonem z holenderskiego Dordrecht, w którym w 34 meczach strzelił aż 21 goli. Taki wynik robi wrażenie! Z kolei w drużynie słoweńskiej jest także kilka ciekawych nazwisk. Gwiazdą jest Andraz Kirm, czyli były zawodnik Wisły Kraków, Groningen i Omonii Nikozja. Został wytransferowany przed tym sezonem, a już gra w pierwszym składzie. Nie można zapominać, że to etatowy reprezentant kraju. Innym piłkarzem, który potrafi zrobić różnicę na boisku z pewnością jest napastnik Etien Velikonja, który w poprzednim sezonie bronił barw Lierse gdzie w 22 meczach strzelił aż 24 bramki. Na Słowenii też strzela i w pierwszym meczu ze Słowakami ukąsił raz. Jak widzimy w obydwu drużynach nie ma jakichś wielkich zawodników, ale obie mają w swoich kadrach piłkarzy bramkostrzelnych. Jednak najważniejsze jest to, że obydwie ekipy są dobrze ze sobą zgrane, stanowią monolit. Z tego też powodu udaje się stwarzać wiele sytuacji strzeleckich. Podsumowując, warto ten typ wziąć pod uwagę jeśli moje argumenty do Was przemawiają. Mam także inną propozycję. Na pewno typ na pow. 2,5 gola w całym meczu wydaje się być całkiem dobry (kurs na betano wynosi aktualnie @1.70). Na dzisiaj to tyle. Życzę powodzenia!
235