Czas zdarzenia: godz. 12:00
Dyscyplina:
snooker,
Championship League, mecz w grupie 7.
Zdarzenie:
John Higgins - Tom Ford
Typ: wygra Higgins (-1,5)
Bukmacher: LVbet
Kurs: 1,91
Analiza:
Ten specyficzny, rozciągnięty w czasie, wieloetapowy turniej dobiega powoli końca. Trwają rozgrywki grupy 7. Po wyłonieniu we wtorek zwycięzcy w tej grupie, w środę i w czwartek zostaną rozegrane mecze grupy finałowej. z udziałem zwycięzców grup.
W grupie 7., po rozegraniu 12 z 21 meczy prowadzi Saengkham z kompletem 4 zwycięstw, który de facto już awansował do półfinału.
Na drugim miejscu jest Higgins z kompletem 3 zwycięstw, potrzebuje jeszcze 1 zwycięstwa, żeby zagwarantować sobie udział w półfinale.
Ford po pierwszym dniu jest 6., przegrał 3 kolejne mecze. Musi wygrać wszystkie pozostałe swoje spotkania, by zachować szanse na awans do półfinału.
H2H: w latach 2005 - 2017
grali ze sobą 8 razy, 7-1, w tym 54 frejmy, 33:21. Ostatni ich mecz był 2017 r, wygrał Ford 5:2. Nie grali jeszcze ze sobą tak krótkiego meczu. Rozgrywali mecze na dystansie do 4 lub 5 wygranych partii, połowę z nich wygrał Higgins z przewagą co najmniej 2 frejmów.
Historia w Champioship League:
Higgins: zwycięzca całego cyklu w 2018 i 2017 r., brał udział w 9 edycjach.
Ford: brał udział w 5 edycjach, ani razu nie był zwycięzcą grupy
Sezon 2018/2019:
Higgins zagrał 42 mecze 28-14, w tym 309 frejmów 178:131.
Skonstruował 98 brejków 50+, w tym 15 setek. Raz był w finale, raz w półfinale, 2 razy w ćwiercfinale turnieju.
Ford rozegrał 40 meczy, 22-18, w tym 286 frejmów 145:141.
Zbudował 72 brejki 50+, w tym 12 setek. Raz był w półfinale turnieju.
Forma:
Higgins po przerwie zimowej zagrał przed tym turniejem 19 meczy, przegral 6. Pokonsli go: Day, Saengkham, Sijun, O'Connor, Selt, R. O'Sullivan. Wczoraj jeszcze myślałem, że grając co tydzień począwszy od połowy stycznia może być zmęczony, ale to nieprawda. Oglądałem jego 2 z wczorajszych meczy, gra naprawdę bardzo dobrze i jest zainteresowany grą. Zbudował najwięcej brejków w tym turnieju, już 8, w tym 2 setki.
Ford: po przerwie zimowej zagrał przed tym turniejem 9 meczy, z których przegrał 5. Wygrał z Perrym, ale przegrał z Trumpem i czterema innymi, średniakami lub nisko notowanymi graczami. W tym turnieju męczy się ze swoją grą. Ten gracz z ofensywnym stylem gry z trudnością buduje brejki. W swoich 3 dotychczasowych meczach udało mu się to tylko raz, choć była to akurat setka. Wszyscy pozostali rywale zbudowali od 2 do 8 brejków.
Podsumowanie i wnioski: Higgins, gracz większego formatu od Forda, gra w tym turnieju bardzo solidnego i zaangażowanego snookera. Ford męczy się ze swoją grą, choć wydaje mi się, że próbuje się przełamać, na pewno walczy. Pierwszy jutrzejszy mecz wypada tym dwóm ze sobą. Dla Higginsa, w mojej opinii, to najłatwiejszy jutrzejszy rywal. Jestem przekonany, że Higgins będzie chciał szybko zagwarantować sobie półfinał odnosząc nad Fordem pewne zwycięstwo. Ma do tego dość narzędzi. Ford, zwykle groźny dla rywali, tu jest bez formy, do tego stanie naprzeciw rywala, z którym prawie nigdy nie wygrywał. Do tego jeszcze jest pod presją wygrania dwóch innych, kolejnych spotkań. Higgins dobrze czuje się w turniejach o takim, specyficznym, krótkim formacie. Z kolei Ford, jak wskazuje jego historia, przeciwnie.
Granie z handikapem ujemnym na tak krótkim dystansie to jest ryzyko, ale myślę, ze usprawiedliwione faktami, które przedstawiłem wyżej.
Stawka umiarkowana - 3/10 jednostek..
91