Dyscyplina: Greyhounds - wyścigi psów
Godzina: 20:37 CET
Spotkanie: Monmore, 268m flat, OR
Typ: 6. Lucky Oscar wygra
Kurs: 6.00
Bukmacher: Bet365
Analiza:
Wczorajszy dzień wpisuje się w bilans dodatni po raz trzeci z rzędu zakończony zwycięstwem Klockwork Kannon po kursie 5.00. Pozwolę sobie odpisać w tym poście na pytanie jednego z użytkowników, który wysłał mi taka oto wiadomość: dlaczego buk rozliczyl mi zakład jako wygrany skoro pies przegrał? Dobre pytanie. Tez wczoraj oglądałem transmisję na B365. O podanej godzinie na torze w Swindon było opóźnienie z powodów technicznych i w momencie oglądania biegu o 20:32, oglądałeś przebieg biegu z Yarmouth, który odbywał się o 20:37 tego samego dnia. Błędy organizatorów, tez się dałem na to nabrać choć ewidentnie razily mnie reklamy stadionu Yarmouth na torze... W Swindon? W każdym bądź razie pies wygrał, a to najważniejsze lecz tak jak Ty ten bieg "przegapiłem".
OK, czas na analizę...
Na dziś miałem grać faworyta, który będzie biegł nieco wcześniej na torze w Monmore, ale kursy spadły do 1.80 wiec stwierdziłem, że gra nie warta świeczki. Więc pozostajemy na Monmore lecz już w nieco innym biegu czeka nas prawdziwie sprinterski pojedynek, gdzie świeża krew jak i debiutanci będą faworytami w tym pojedynku.
Na torze 2 będzie rozstawiony bukmacherski faworyt tego spotkania Damson Jam z kursem 3.00, który to jest debiutantem na torze w Monmore. Pies ten, jak wczoraj wspomniany Taranis Bolt, również biegał dość długi czas na Towcester, który jest torem w konstrukcji australijskim, mający 8 klatek i inna retoryke toru. Niestety spóźnial starty, nie potrafił się wczuć w rytm biegu i nie zaliczył chociażby jednego zwycięstwa w zawodach sprinterskich, pomimo, że zaliczal bardzo dobre występy z ostatnimi czasami 15.46 i 15.63. Trener Hayton podjął świetną decyzję przenosząc psa na angielskie standardy w Sheffield, gdzie dwa razy z rzędu wygrał sprint i następnie w Henlow na 428m po raz kolejny poszedł na całość kończąc zwycięstwem. Statystyki mogą wydawać się niepokojące, lecz pies ten nigdy nie jest liderem na pierwszym odcinku, a na torze 3 jest Ballymac Zara, która ma niemalże identyczna taktykę biegu jak Damson Jam, schodzi do wewnętrznej, lecz nie przy samej bandzie zostawiając sobie miejsce w razie blokowania by wygrać challenge. Wyniki nieco gorsze, lecz starty psy te mają bardzo podobne, a po cichu liczę, że Gortkelly Nigde, pomimo, że nie jest sprinterem może tutaj nieźle zamieszać na starcie ze względu na swą wagę i nieporadnosc.
OK, przejdźmy do mego faworyta po krotce opisując pozycje outsidowe w tym biegu zarazem. Na torze 5 pobiegnie Swift Hasting, który zaliczył udany debiut solowy na torze z czasem 15.52 i 2 tygodnie później 15.70, co jest raczej słabym wynikiem patrząc na przebieg, pies gdzieś chce ruszyć, ale nie wie gdzie i wydaje mi się, że sprinty nie są jego mocną stronę gdyż zwykle kończy maksymalnie na 4 miejscu ze słabymi startami i na całe szczęście biegnie obok mego faworyta prawdopodobnie dając mu sporo miejsca na starcie. I w końcu... Lucky Oscar! Bardzo młody i niedoświadczony, ale pełen wigoru i determinacji pies zaliczył najlepszy solowy czas spośród jego dzisiejszych rywali z wynikiem 15.47, dla porównania 15.52 kończył Swift Hasting i 15.67 Ballymac Zara (czas w zawodach, nie solowy). Jest świetnie przygotowany i żądzy biegu. Z ostatnich 5 biegów aż 4 zwycięstwa, lecz nie na torze w Monmore, lecz również jak Damson Jam w Towcester, gdzie długo nie umiał się przełamać, lecz odblokowal się zajmując kilka razy czołowa lokatę w przeciwieństwie do swego rywala, choć czasowo biegał nieco lepiej wydaje mi się, że tor Towcester nie będzie miał odzwierciedlenia w dzisiejszym wyścigu biorąc pod uwagę wszystkie wymienione wyżej aspekty.
Podsumowując junior Lucky Oscar ma około 30-35% szans w tym spotkaniu i pomimo, że nie jest zbyt doświadczony to przy swej determinacji i umiejętności utrzymania pierwszego miejsca w pozycji outside wg mnie będzie dziś kluczową domeną tego psa. Jak najbardziej jest godny polecenia po kursie 6.00 w dniu dzisiejszym.
100