Czas zdarzenia: godz. 8:30
Dyscyplina: snooker, Szanghaj
Masters, runda 1
Zdarzenie: Luca Brecel - Zhou Yuelong
Typ: under 0,5 centuries
Bukmacher: e-toto
Kurs: 2,30
Analiza: mecz odbędzie się w formacie do 6 wygranych frejmów. Brecel to 12. zawodnik rankingu ze 316.125 pkt. na koncie, Zhou Yuelong jest 32., ma 157.400 pkt. 23-letni Belg jest profesjonalistą od 2011 r. Zarobił w karierze 615.418 funtów. Charakteryzuje się ponadprzeciętną umiejętnością budowania wysokich brejków (82 setki w karierze, średnio 1 na 29 frejmów), ale jego gra jest jest jednostronnie ofensywna i natychmiast ma problemy, gdy wbijanie bil sprawia mu trudność. Przy tym mentalnie jest jednym z najsłabszych graczy wśród zawodowców, moim zdaniem. Z kolei 20-letni Chińczyk jest profesjonalistą od 2014 r. Zarobił dotąd 267.658 funtów. Wysokie brejki budował częściej niż Brecel, w karierze ma 62 "setki" (1 na 22 partie).
H2H: zagrali 1 mecz w 2016 r. , wygrał Belg Brecel 4:1, w tym 3 brejki 50+, wszystkie Brecela.
Sezon 2018/2019:
Brecel zagrał 9 meczy 6-3, 58 frejmów 34:24. Skonstruował 22 brejki 50+, w tym 2 "setki". Zarobił 12.500 funtów. Nie grał z żadnym zawodnikiem z pierwszej czterdziestki. Przegrał z zawodnikami z miejsc 42, 45, 50. Pokonal dwóch amatorów i 4 graczy z miejsc54 do 81. Ostatnio dotarł w Tajlandii do półfinału w 6 Red World
Championship, przegrał z Ding Junhui 6:7, notując 2 wysokie brejki (57 i 71 pkt. przy 75 możliwych). Nie mam szczegółowych danych z wcześniejszych meczy tego turnieju. Ze względu na specyfikę tej modyfikacji snookera (6 zamiast 15 czerwonych bil) statystyki, które podaję wyżej, nie uwzględniają meczy rozegranych w tym turnieju
Yuelong zagrał 7 meczy 3:4 razem 43 frejmy 17:26. Skonstruował 13 brejków 50+, w tym 2 setki. Zarobił 8.500 funtów. Zanotował wysokie porażki z dwoma bardzo nisko notowanymi zawodowcami, amatorem i zawodnikiem z 40. rankingiem. Ostatnio złamał serię 3 wysokich porażek zwycięstwem z 56. w rankingu Duffy'm. W turnieju 6 Red W.Ch. odpadł w 1 rundzie fazy play-off, z Wattaną, 5:6, wychodząc wcześniej z rozgrywek grupowych.
Podsumowanie i wnioski: przedstawione dane wskazują, że jak dotąd obaj gracze prezentują się słabo w tym sezonie. Przegrywają mecze z wyraźnie niżej notowanymi rywalami, a Chińczyk nawet z amatorami, notują przy tym gorsze niż w karierze statystyki budowania brejków, a ta umiejętność to ważna składowa ich gry. W Tajlandii zaprezentowali się przyzwoicie, a Brecel dotarł w turnieju wysoko, do półfinału. Trudno jednak powiedzieć, czy udana rywalizacja w nietypowej konkurencji jest wyraźną przesłanką przełamania. Gdyby przyjąć te wyniki za miarodajne, to można by widzieć wartość w typie na Belga, którego zwycięstwo można kupić po kursie 1,73 w efortunie.pl. Mam jednak wątpliwości: 1) Brecel to gracz, któremu nie ufam, ten wytatuowany młody mężczyzna między piątkiem a poniedziałkiem, między Bangkokiem a Szanghajem robił nie wiadomo co, być może nadmiernie bawił się, zwłaszcza, że zarobił kasę. Oczywiście nie wiem co robił, przedstawiam tylko moje obawy. Generalnie postrzegam go jako mającego sieczkę w głowie i z reguły nie stawiam na niego. 2) Yuelong też nie daje w tym sezonie rękojmi sukcesu ze względu na kiepskie wyniki. 3) Zauważyłem już dawniej, że turnieje zaproszeniowe, jakim jest ten turniej, są trudniejsze do typowania niż zwykłe zawody dostępne dla wszystkich zawodowców. Potwierdzają to przeświadczenie statystyki portalu cuetracker.net, który jeśli notuje poniżej 50% trafności swoich prognoz, to właśnie w takich zawodach. A zwykle ich prognozy sprawdzają się dla 60-70% typów.
Mimo wszystko uważam, że w tym meczu jest sensowny bet, przy tym nieźle płatny, choć w pierwszym momencie może się wydać dziwny w odniesieniu do rywalizacji dwóch ofensywnych graczy z potencjałem do budowania brejków. Postanowiłem mianowicie zagrać na mniej niż 0,5 brejka 100+ pkt. w meczu. Powodami są: kiepska forma obu przed wyjazdem do Azji i gorsze niż wcześniej punktowanie też obu. Obaj w 16 tegorocznych meczach (9 Brecela i7 Yuelonga) łącznie wbili tylko 4 setki, czyli średnio 1/4 setki na mecz. Przy kursie na poziomie 2,30 daje to oczywistą wartość, pomimo, że zwykle obaj dobrze punktują. Taki właśnie typ rekomenduję dzisiaj, ale z zastrzeżeniem ostrożnego operowania stawką.
Przy okazji, mam nadzieję, że pokazałem, do jak nieoczekiwanych wniosków może doprowadzić analiza. Stawka umiarkowana - 4/10
100