Dyscyplina: Tenis - Challenger mężczyźni, singiel: Cali (
Kolumbia), ziemna
Godzina: 17:30
Spotkanie: Luis Valero - Federico Coria
Typ: handicap 1 (+1.5)
Kurs: 3,34
Bukmacher: 1xbet
Analiza:
Spotkanie tenisowe 1 rundy na turnieju challengerowym w Cali. Zdecydowanym faworytem tutaj jest Argentyńczyk Coria, który pod każdym względem przewyższa swego dzisiejszego rywala, tak pod względem rankingu
ATP jak i umiejętności i doświadczenia na korcie. Ja jednak widzę tutaj to spotkanie nieco inaczej. Nie twierdzę, że Coria nie wygra tego pojedynku ale myślę, że pomęczy się bardziej niż wskazywałyby na to kursy. Luis Valero to zawodnik gospodarzy, któremu na ten turniej przyznano dziką kartę i zna te korty jak własną kieszeń, bo na co dzień mieszka tutaj oraz trenuje właśnie w Cali. Jest to młody 21-letni zawodnik i z pewnością takich umiejętności i doświadczenia na korcie jak jego rywal nie ma ale jednak gra przed własną publicznością wyzwala coś takiego, że chce się pokazać z jak najlepszej strony i bez wątpienia Valero będzie dziś walczył o każdą piłkę aby zaprezentować się jak najlepiej i napsuć jak najwięcej krwi faworytowi tego spotkania. O to, żeby Luis wygrał całe spotkanie będzie trudno ale myślę, że jest w stanie jak najbardziej urwać seta rywalowi, tym bardziej, że jest to spotkanie 1 rundy i Coria może nieco zlekceważyć rywala sądząc, że mecz wygra się łatwo i bez większego wysiłku. To może być zgubne dla niego i jeśli tak do tego spotkania podejdzie to typ jak najbardziej w zasięgu. Coria grał tutaj w tamtym roku i doszedł do półfinału. W swoim pierwszym spotkaniu pokonał Meksykanina Gomeza 2-1 (3-6 , 7-5 , 7-5), potem w 2 rundzie wygrał z Ekwadorczykiem Gomezem 2-1 (1-6 , 6-3 , 7-6), w ćwierćfinale ograł Chilijczyka Barriosa 2-0 (6-3 , 6-3) i w półfinale doznał porażki z Dominikańczykiem Estrellą 0-2 ( 3-6 , 2-6). Zaliczył tutaj jeszcze jeden udział w turnieju w roku 2013 ale szybko odpadł w 1 rundzie przegrywając z Brazylijczykiem Kirche 1-2 (7-6 , 4-6 , 3-6). W tym spotkaniu Valero ciężko będzie miał ograć Federico ale myślę, że urwać seta jest w stanie tym bardziej, że patrząc na udział w tym turnieju Cori w tamtym roku, to zawodnik ten długo wchodził w mecz przegrywając w pierwszych dwóch rundach pierwszego seta i dopiero potem wygrywając całe spotkanie. Valero gra u siebie, korty zna doskonale i z pewnością powalczy dzisiaj z całych sił i wierzę, że tego jednego seta wygra.