mam pytania co do rozliczania systemu "system" :-D
może najpierw wytłumacze jak mi sie to widzi a potem mnie ustawcie czy dobrze myśle
jeżeli stawiam przykładowo 2 z 5 w cenie 20 zł - za każdą kolejke 2 zł
to rozumie, że system naliczania jest taki:
(ab) - 2 zł
(ac) - 2 zł
(ad) - 2 zł
(ae) - 2 zł
(bc) - 2 zł
(bd) - 2 zł
(be) - 2 zł
(cd) - 2 zł
(ce) - 2 zł
(de) - 2 zł
no i teraz rozliczamy
jeżeli przykładowo NIE trafiłem meczu oznaczonego literką A to rozliczenie powinno wyglądać tak:
(ab) - 2 zł
(ac) - 2 zł
(ad) - 2 zł
(ae) - 2 zł
(bc) - 2 zł
(bd) - 2 zł
(be) - 2 zł
(cd) - 2 zł
(ce) - 2 zł
(de) - 2 zł
jak widać za pierwsze cztery mecze nie dostane wygranej, ale jak wygląda rozliczenie pozostałej części ??
(b*c) :?: (b*d) :?: (b*e) :?: (c*d) :?: (c*e) :?: (d*e) = wygrana
co powinno być w miejscu znaków zapytania?? i czy w ogóle dobrze próbuje to podliczyć?? przeliczniki kursów meczy w nawiasach powinno sie mnożyć tak jak napisałem??
pytanie drugie:
wiadomo że za wszystkie mecze z literką A nie dostane wygranej bo kupon nie trafił. Czy w związku z tym nie otrzymam tylko wyłącznie wygranej z kursu (tej na plus), czy ta podstawowa kwota 2zł jaką musiałem zapłacić za kolejke zostanie mi też odjęta??
Jeżeli ta druga opcja to wychodziłoby na to, że przy niskim kursie i małej liczbie trafień pomimo wygranego kupony jest ryzyko że bede na minusie.
No chyba że ta podstawa ze względu na wygrany kupon zostanie mi zwrócona plus wygrana za to co mi sie udało trafić. to wtedy na plus.
pytanie trzecie:
jak rozlicza sie kupony przykładowo w systemie 2 z 10 jeżeli trafie 5 meczy??
czy wtedy zasada liczenia jest identyczna jak w przypadku z pierwszego pytania??
czy może z tych 5 trafionych dostane kurs tylko z 2 na jakie teoretycznie liczyłem?? i jeżeli tylko z 2 to z jakich??
aha no i co w przypadku jeżeli postawie kupon 2 z 10 a trafie 5 meczy?? Teoretycznie nie jest to ani 2 ani 10 ???? czy taka sytuacja - że za dużo trafie - może spowodować całkowitą przegraną?? czy chodzi o to że w tych 10 musi być MINIMUM 2 dobrze a każdy więcej będzie mi doliczany do rachunku??
to by było tyle na początek :-D
wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i instrukcje.
nie musze tłumaczyć że jestem świeżak bo to chyba widać hehehe
może najpierw wytłumacze jak mi sie to widzi a potem mnie ustawcie czy dobrze myśle
jeżeli stawiam przykładowo 2 z 5 w cenie 20 zł - za każdą kolejke 2 zł
to rozumie, że system naliczania jest taki:
(ab) - 2 zł
(ac) - 2 zł
(ad) - 2 zł
(ae) - 2 zł
(bc) - 2 zł
(bd) - 2 zł
(be) - 2 zł
(cd) - 2 zł
(ce) - 2 zł
(de) - 2 zł
no i teraz rozliczamy
jeżeli przykładowo NIE trafiłem meczu oznaczonego literką A to rozliczenie powinno wyglądać tak:
(ab) - 2 zł
(ac) - 2 zł
(ad) - 2 zł
(ae) - 2 zł
(bc) - 2 zł
(bd) - 2 zł
(be) - 2 zł
(cd) - 2 zł
(ce) - 2 zł
(de) - 2 zł
jak widać za pierwsze cztery mecze nie dostane wygranej, ale jak wygląda rozliczenie pozostałej części ??
(b*c) :?: (b*d) :?: (b*e) :?: (c*d) :?: (c*e) :?: (d*e) = wygrana
co powinno być w miejscu znaków zapytania?? i czy w ogóle dobrze próbuje to podliczyć?? przeliczniki kursów meczy w nawiasach powinno sie mnożyć tak jak napisałem??
pytanie drugie:
wiadomo że za wszystkie mecze z literką A nie dostane wygranej bo kupon nie trafił. Czy w związku z tym nie otrzymam tylko wyłącznie wygranej z kursu (tej na plus), czy ta podstawowa kwota 2zł jaką musiałem zapłacić za kolejke zostanie mi też odjęta??
Jeżeli ta druga opcja to wychodziłoby na to, że przy niskim kursie i małej liczbie trafień pomimo wygranego kupony jest ryzyko że bede na minusie.
No chyba że ta podstawa ze względu na wygrany kupon zostanie mi zwrócona plus wygrana za to co mi sie udało trafić. to wtedy na plus.
pytanie trzecie:
jak rozlicza sie kupony przykładowo w systemie 2 z 10 jeżeli trafie 5 meczy??
czy wtedy zasada liczenia jest identyczna jak w przypadku z pierwszego pytania??
czy może z tych 5 trafionych dostane kurs tylko z 2 na jakie teoretycznie liczyłem?? i jeżeli tylko z 2 to z jakich??
aha no i co w przypadku jeżeli postawie kupon 2 z 10 a trafie 5 meczy?? Teoretycznie nie jest to ani 2 ani 10 ???? czy taka sytuacja - że za dużo trafie - może spowodować całkowitą przegraną?? czy chodzi o to że w tych 10 musi być MINIMUM 2 dobrze a każdy więcej będzie mi doliczany do rachunku??
to by było tyle na początek :-D
wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i instrukcje.
nie musze tłumaczyć że jestem świeżak bo to chyba widać hehehe