Dyscyplina: Piłka nożna - Superpuchar Polski
Godzina: 20:10
Spotkanie: Raków Częstochowa vs Legia Warszawa
Typ: Powyżej 9.5 rzutów rożnych + powyżej 4.5 kartek (czerwona=2)
Kurs: 3.00 jeden rogal
Bukmacher: TOTALBET
Analiza:
Mistrz Polski miał okazję sprawdzenia się w meczu o stawkę.
Każdy, kto oglądał pierwsze spotkanie eliminacyjne Rakowa do fazy grupowej Ligi Mistrzów mógł stwierdzić, że pierwsza połowa była po prostu beznadziejna w wykonaniu popularnych Medalików. Sporo ożywienia wniosły zmiany zaproponowane przez nowego trenera Dawida Szwargę i szczególnie najświeższy nabytek
John Yeboah zrobił różnicę na boisku. To też dzięki byłemu piłkarzowi Śląska Wrocław padła jedyna bramka w starciu przeciwko Florze. Dzisiaj należy spodziewać się występu Niemca od pierwszych minut, ale Raków musi mieć też z tyłu głowy, że za kilka dni odbędzie się rewanż w stolicy Estonii.
Odpowiednie zarządzanie kadrą jest w tym momencie istotne. Czy gospodarze zrewanżują się Wojskowym za porażkę w Pucharze Polski?
Legia od dwóch sezonów nie cieszyła się z tytułu mistrzowskiego i wydaje się, że ta kampania jest po prostu momentem prawdy dla warszawskiego projektu. Wiele działo się na rynku transferowym i wydaje się, że brakujący element w postaci skutecznego napastnika został wypełniony.
Marc Gual to król strzelców Ekstraklasy w sezonie 2022/2023 z 16 trafieniami i Hiszpan daje nadzieję na powrót na tron Wojskowym. Nie zapominajmy jeszcze o kilku innych nabytkach, jak
Patryk Kun, Juergen Elitim, czy też Radovan Pankov i każdy z tych zawodników może dać coś ekstra kadrze prowadzonej przez Kosty Runjaica. Bardzo istotnym faktem jest zatrzymanie
Josue, który nie narzekał na brak ofert, ale kapitan Legii postanowił pozostać w polskiej lidze.
Stołeczni świetnie zaprezentowali się w sparingach, gdzie pokonali m.in. Salzburg, czy Qarabag w stosunku 2:0. Czy pewność siebie pozwoli na triumf w Superpucharze?
Zgadzam się z bukmacherami i uważam, że Legia jest faworytem w tym spotkaniu, ale nie należy lekceważyć Raków, szczególnie na własnym boisku.
Jestem zdania, że emocje po finale Pucharu Polski jeszcze nie opadły, dlatego też zdecydowałem się na kartki. Pobieram linię 4.5 upomnień. Arbitra nie trzeba przedstawiać, wszak
Szymon Marciniak od dłuższego czasu trzyma wysoki poziom i kara zawodników w odpowiednich sytuacjach.
Nasz eksportowy sędzia regularnie pokazywał w poprzedniej kampanii 4-5 kartoników, dlatego jestem zdania, że nasz próg zostanie dzisiaj pokryty. Zarówno dla Rakowa, jak i dla Legii to dobry sprawdzian na rozpoczęcie sezonu i zapewne dojdzie do kilka groźniejszych fauli, czy też prowokacji.
Mam nadzieję, że Pan Marciniak sięgnie przynajmniej 5 razy do kieszonki. Do tego dokładam kornery. Raków i Legia w poprzednich rozgrywkach były overowe w ten element gry i 10 rzutów rożnych to odpowiedni próg na to spotkanie.