Sporting Lizbona - Legia Warszawa
po raz kolejny podejmę większe ryzyko i zdecyduję się na zakład na rzuty rożne. chodzi o mecz, o którym zostało napisane tutaj już wszystko. podzielam entuzjazm tutaj panujący odnośnie szans warszawskiej legii na korzystny wynik i awans. zresztą mam również nadzieję, że tak właśnie będzie i z punktu widzenia kibica - życzę awansu zarówno legii, jak i wiśle.
legia w tej edycji ligi europejskiej zaprezentowała się jak najbardziej pozytywnie. grała piłkę (za wyjątkiem spotkań z psv) ofensywną i ciekawą. tak przedstawia się statystyka rzutów rożnych legii w tegorocznych rozgrywkach europejskich (nie brałem pod uwagę spotkań z gaziantepsporem):
-
eliminacje:
legia - spartak 4 (2:2)
spartak - legia 6 (2:3)
- faza grupowa:
psv - legia 3 (1:0)
legia - hapoel 7 (3:2)
rapid b. - legia 3 (0:1)
legia - rapid b. 8 (3:1)
legia - psv 7 (0:3)
hapoel - legia 12 (2:0)
- faza pucharowa:
legia - sporting l. 8 (2:2)
średnio u siebie 6,8 (w 5 meczach), natomiast na wyjeździe średnio 6 (w 4 meczach). chociaż tutaj statystykę w meczach wyjazdowych podnosi zdecydowanie aż 12 rzutów rożnych legionistów w tel awiwie. ogólna średnia legii w lidze europejskiej (bez meczów eliminacyjnych) to 6,86 i pod tym względem wyprzedzają legię tylko sporting braga i psv eindhoven. czy coś z tych statystyk wynika? niestety niewiele. mimo to statystyki nie wyglądają źle. legia powinna (i podobno będzie atakować), będzie chciała wykorzystać słabość sportingu, który w obecnej formie straszy bardziej prestiżem wielkiego klubu niż wielkimi piłkarzami. jeżeli tak to wydaję mi się, że będzie kilka rzutów rożnych po stronie legii. dlaczego legia ma generalnie dużo rzutów rożnych? głównie za sprawą skrzydłowych, przez których rozgrywana jest każda akcja.
moim skromnym zdaniem typ ma duże szanse powodzenia. nawet jeżeli legia dostanie szybkie dwie bramki analogicznie jak w moskwie to nauczona tamtym doświadczeniem nie powinna odpuścić i atakować dalej, próbując dopiąć swego. niezależnie od scenariusza wg którego potoczy się ten mecz to jestem pewien, że legia będzie egzekwować co najmniej 5 rzutów rożnych. czy będzie ich 7? tego już nie wiem. ale biorąc pod uwagę wszystkie czynniki warto moim zdaniem zaryzykować i zagrać bo kurs bardzo zachęcający.
Sporting Lizbona - Legia Warszawa
suma legia warszawa rzuty rożne
over 6 @ 5,00
WilliamHill
Athletic Bilbao - Lokomotiv Moskwa
dodatkowo bez zbędnej analizy polecam Athletic Bilbao na liczbę rzutów rożnych. to moja najpewniejsza drużyna do grania rzutów rożnych generalnie w europie. w lidze hiszpańskiej średnio 9 rzutów rożnych na mecz na san mames, w ostatnim meczu przeciwko maladze 11 rzutów rożnych. w lidze europejskiej trochę słabiej to wygląda bo średnio 5 rzutów rożnych w fazie grupowej, ale na jesień baskowie generalnie nie prezentowali się zachwycająco. na wyjeździe, w moskwie przy siermiężnych warunkach mieli 6 rzutów rożnych. dzisiaj biorąc pod uwagę fakt, że muszą zaatakować od początku myślę, że 7 będą mieli spokojnie. co do drugiego typu to nie jestem już taki pewny, ale sądze że baskowie będą mieli 9-10 rzutów rożnych w tym meczu, a rosjan na 3-4 rzuty rożne w tym meczu stać, więc również można spróbować (lokomotiw w lidze europejskiej średnio 6 rzutów rożnych).
suma athletic rzuty rożne
over 6 @ 2,25
WilliamHill
i trochę odważniej
suma rzutów rożnych w meczu
over 12 @ 5,00
WilliamHill