>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Speedway EURO - Turniej (3) - Gorican 14.09

Status
Zamknięty.
J 3,9K

jacques

Forum VIP
Po czterotygodniowej przerwie wracamy do ścigania o tytuł mistrza Europy. Turniej SEC odbędzie się tym razem w chorwackim Gorican, gdzie jeszcze do niedawna ścigali się najlepsi żużlowcy świata. Teraz obiekt Zvonko Pavlica opanuje toruńska firma One Sport i najszybsi zawodnicy starego kontynentu. Na liście startowej doszło do wielu zmian spowodowanych kontuzjami oraz niedyspozycją poszczególnych zawodników. Pomimo tego, zawody zapowiadają się wyśmienicie, a po raz kolejny transmisję na żywo zapowiedziała stacja Eurosport. Zawody rozpoczną się o godzinie 19.00
W Gorican na pewno nie wystartuje Kjastas Puodżuks oraz Roman Powazhny. Obu z zawodów eliminują poważne kontuzje. Łotysz w trakcie drugiej rundy SEC w Togliatti złamał nadgarstek. Zawodnik Lokomotive Daugavpils zakończył już sezon i miał być zastępowany przez pierwszego rezerwowego cyklu, Leona Madsena. Duńczyk w ostatniej chwili wysłał jednak zwolnienie lekarskie, gdyż dopadła go choroba. W takim wypadku za Puodżuksa pojedzie kolejny reprezentant biało - czerwonych, Grzegorz Zengota.
Roman Powazhny zanotował bardzo groźny upadek w lidze rosyjskiej, skutkiem czego było bardzo mocne wstrząśnienie mózgu. Lekarze zalecili Rosjaninowi co najmniej dwumiesięczny odpoczynek od ścigania. Pierwotnie miał go zastępować drugi rezerwowy, Robert Miśkowiak. . Polak odmówił startu tłumacząc się meczem ligowym i dystansem około 2 tysięcy kilometrów, jaki musiałby pokonać, aby dostać się z Gorican do Daugavpils. W związku z tym został zawieszony przez UEM-TRC. Jak się okazało, zawieszenie to skutkuje niemożliwością wystartowania zarówno w Gorican, jak i dzień przed i po zawodach, które znajdują się pod patronatem One Sport Marketing.
Oznacza to tyle, że odmowa startu w mistrzostwach Europy skutkowałaby absencją Miśkowiaka w najbliższym meczu ligowym. Ostatecznie Polak wystartuje w Gorican zastępując nie Povazhnego, ale kontuzjowanego drugiego Rosjanina, Emila Sajfutdinowa: „Było sporo zamieszania, ale najważniejsze, że mogę wystartować. Na drugi dzień czeka mnie ciężka podróż ale tak czasem w żużlu bywa. Cieszę się bardzo na te zawody, choć zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo. Liczę jednak, że pokażę się z dobrej strony.” - powiedział Robert Miśkowiak. Ostatecznie Povazhnego zastąpi Nicolas Covatti, który wykurował się już po kontuzji odniesionej w trakcie zawodów Grand Prix w Terenzano.

Faworytów do zwycięstwa w Gorican jest z pewnością kilku. Wobec absencji lidera cyklu, Emila Sajfutdinowa największe szanse na triumf daje się trójce Woffinden, Pedersen, Łaguta. Z pewnością łatwo skóry nie odda Tomasz Gollob, jednak po ostatnim groźnym upadku w Polsce jego forma jest niewiadomą. Szalejący i najefektowniej jeżdżący zawodnik w SEC, Grigorij Łaguta po raz kolejny będzie bawił publikę niesamowitymi akcjami i jazdą na krawędzi.
Mający praktycznie w garści tytuł czempiona globu, Tai Woffinden będzie chciał z całą pewnością &quot;ustrzelić&quot; dublet i zgarnąć również tytuł mistrza Europy. Nie będzie chciał do tego dopuścić Nicki Pedersen, który także ma chrapkę na wygraną w Gorican. - Gorican jest dla mnie małą niewiadomą, zwłaszcza po zmianie geometrii, co sprawia, że jazda będzie tam nieco inna. Liczę na udany występ i zdobycie dużej liczby cennych punktów. - powiedział Duńczyk. Jeśli w Chorwacji Pedersen nie poniesie nieoczekiwanych strat, ostatnia runda w Rzeszowie może być jedynie formalnością. Nicki Pedersen startował bowiem w bieżącym sezonie w polskiej lidze właśnie w barwach PGE Marmy Rzeszów, przez co zna doskonale wszystkie ścieżki na rzeszowskim owalu.
Kibice głosujący w ankiecie na oficjalnej stronie SEC, największe szanse na zwycięstwo w cyklu dają Brytyjczykowi, Taiowi Woffindenowi. Lider mistrzostw świata otrzymał od fanów 38,6% głosów. Drugi jest Nicki Pedersen z 20,5% poparciem. Pomimo kontuzji, wciąż wysoko stoją akcje Rosjanina, Emila Sajfutdinowa, w którego ostateczny sukces wierzy prawie 13% głosujących.
Jak widać, zawody w Gorican będą niesamowicie ciekawe, ponieważ różnice pomiędzy żużlowcami są bardzo małe. O kolejnych miejscach w klasyfikacji decydują dosłownie pojedyncze punkty, dlatego każdy wyścig ma znaczenie. Przypominamy także, że zawodnicy oprócz medali walczą także o pozostanie w cyklu na przyszły sezon. Bezpośrednio z bieżącej kampanii awansuje jedynie czołowa trójka na koniec turnieju.
Lista startowa turnieju w Gorican:
1. (20) Robert Miśkowiak (Polska)
2. (16) Krzysztof Kasprzak (Polska)
3. (1) Ales Dryml (Czechy)
4. (2) Tomasz Gollob (Polska)
5. (12) Hans Andersen (Dania)
6. (21) Nicolas Covatti (Włochy)
7. (15) Tai Woffinden (Wielka Brytania)
8. (11) Maciej Janowski (Polska)
9. (4) Nicki Pedersen (Dania)
10. (22) Grzegorz Zengota (Poland)
11. (9) Martin Vaculik (Słowacja)
12. (8) Grigorij Łaguta (Rosja)
13. (13) Sebastian Ułamek (Polska)
14. (6) Jurica Pavlic (Chorwacja)
15. (10) Andriej Karpow (Ukraina)
16. (3) Fredrik Lindgren (Szwecja)
17. (17) Łukasz Sówka (Polska)
18. (18) Renato Cvetko (Chorwacja)

Rozpiska biegów:
1. Miskowiak, Kasprzak, Dryml, Gollob
2. Andersen, Woffinden, Covatti, Janowski
3. Zengota, Vaculik, Pedersen, Łaguta
4. Karpow, Pavlic, Lindgren, Ułamek
5.. Ułamek, Miskowiak, Andersen, Pedersen
6. Pavlic, Zengota, Kasprzak, Covatti
7. Vaculik, Karpow, Woffinden, Dryml
8. Gollob, Janowski, Łaguta, Lindgren
9. Covatti, Lindgren, Miskowiak, Vaculik
10. Łaguta, Andersen, Karpow, Kasprzak
11. Janowski, Pedersen, Dryml, Pavlic
12. Ułamek, Gollob, Zengota, Woffinden
13. Woffinden, Łaguta, Pavlic, Miskowiak
14. Kasprzak, Ułamek, Janowski, Vaculik
15. Lindgren, Dryml, Zengota, Andersen
16. Pedersen, Covatti, Gollob, Karpow
17. Miskowiak, Janowski, Karpow, Zengota
18. Pedersen, Kasprzak, Woffinden, Lindgren
19. Dryml, Łaguta, Ułamek, Covatti
20. Andersen, Pavlic, Vaculik, Gollob​
Kursy z bet365:
A wy jak typujecie ten turniej? Zapraszam do dyskusji i podawania typów.

T 1,5K

torretoo

Użytkownik
Ja w roli faworyta widzę jutro Nickiego, dlaczego? Chyba najlepszy układ pól jeśli chodzi o czołówkę do tego widać w wypowiedziach, że zwietrzył szansę na złoto. Do tego Nicki jechał na tym torze podczas GP trzykrotnie dwa razy to był słabe występy ale... to było jeszcze wtedy Nicki bezbarwny w zeszłym sezonie gdy znalazł to co miał kiedyś wygrał w Gorican! Jutro oczywiście widzę walkę o zwycięstwo pomiędzy nim a Nickim. Tomek po upadku pewnie super zawodów nie pojedzie chociaż szansa na medal się pojawiła to jednak ma pole D. Nie wiadomo jak ono będzie funkcjonować ale w zeszłym roku podczas GP chyba ono i C było najkorzystniejsze. Jeśli chodzi o całkowite zwycięstwo w cyklu chyba warto postawić na Nickiego tym bardziej po tym jakie argumenty przemawiają za nim jutro oraz to, że ostatni turniej jest w Rzeszowie.. ;) Czekamy na kursy.

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Grisza Laguta over 9 @1,72 Bet365⛔nie dość że bandyta to jeszcze...;)

Linia jak najbardziej w zasięgu Bandyty.Z mocniejszych rywali ma dziś na dobrą sprawę Taia i Dzikiego,reszta to powinna być formalność dla Griszy(włącznie z poobijanym Gollobem który nie będzie się pocił zbytnio przed jutrzejszym finałem ligi).Zawody SEC to nie GP i tu możemy liczyć na fajnie przygotowany tor i dobre wyprzedzanie jak na nowe tłumiki.Rosjanin nie miał chyba okazji ostatnio śmigać na tym torze więc może być lekki problem z dopasowaniem,ale nawet zero w pierwszym starcie nie przekreśla tego overka.

Otrzymane punkty reputacji: +21
radula 5,4K

radula

Użytkownik
Nicki Pedersen over 10 1,66 bet365 [10]⛔
Dzisiaj Nicki ma bardzo dużą szanse na objęcie pierwszego miejsca w klasyfikacji IME.Patrząc na rozpiske biegów Nickiego to uważam,że dość spokojnie powinien zdobyć over10. Na początku zawodów może i nie ma korzystnych pól jednak też nie ma tam największych rywali duńczyka.
Bieg 2 z pola C jedzie i uważam,że 2pkt jest w stanie spokojnie zdobyć.
Big 5 i pole D jednak tu też Ułamek i Miśkowiak oraz Hansio jak najbardziej do objechania a więc zakładam że 2pkt na spokojnie dowozi.
Bieg 11 pole B i tu uważam,że 3pkt jak najbardziej zdobędzie bo z pola A jedzie Macius i jeśli nie wystartuje jak&quot;czołgista&quot; to przegra z Nickim.
Bieg 16 uważam za formalność i 3pkt Pedersena
Na koniec 18bieg bardzo dobrze obsadzony jednak pole A to bardzo dużo handicap dla startowca Nickiego i tutaj 2-3pkt też zdobędzie.
Zastanawiam się też nad pograniem pary:
G.Łaguta - T.Gollob 1 1,75 bet365
Niby Tomek po tym upadku.Jednak gdyby nie czuł się na siłach to by nie jechał do Chorwacji.Gollob dobrze wylosował bo nie ma złych pól startowych w startach z najlepszymi.W biegu 8 jedzie z pola A a dalej jada Janowski,Łaguta i Lindgren.W 12biegu jedzie z pola B natomiast Tajski z pola D. Narazie się wstrzymuje z graniem tej pary.
Grisza uważa,że dzisiaj powinien znaleźć się na podium no chyba że będzie już myśłał o jutrzejszym meczu...

T 1,5K

torretoo

Użytkownik
Nicki Pedersen - Grigorij Laguta 1 1,70 Betsafe ✅
O Nickim już pisałem trochę wyżej. Dzisiaj dobry układ pól. Wygrał tutaj przed rokiem, na pewno zwietrzył swoją okazję poprzez brak Emila na złoto w IME więc zrobi wiele by to osiągnąć tym bardziej, że w GP raczej się to nie uda. Laguta sam nie wiem czego się dzisiaj po nim spodziewać, ostatnio w Częstochowie bardzo słabo więc nie wiadomo jak to dzisiaj będzie. Układ pól mimo, że zaczyna z zewnętrznego jednak nie najgorszy ale ja stawiam dzisiaj na Nickiego.

Otrzymane punkty reputacji: +6
C 407

cekaem

Użytkownik
Grzegorz Zengota - Robert Miśkowiak 2 2.70 Betsafe ✅
Obaj jadą w zastępstwie w tych zawodach. Obaj pojadą zapewne na luzie bez większego ciśnienia. Wydaje mi się para z takich fifty/fifty, jednak za Miśkiem przemawia minimalnie korzystniejszy układ pól startowych w zawodach, ( 1,2,3,4,1 a Zengi 1,2,3,3,4) a przynajmniej według mojego uznania. Do tego w bezpośrednim pojedynku w biegu 17 Misiek pojedzie od krawężnika, a Zengi z pod płotu. Rywale w tym biegu nie najwyższych lotów bo Magic i Karpov. Wydaje mi się , że może to być decydujący bieg dla losów tego pojedynku. Podsumowując korzystniejszy układ pól w zawodach oraz w bezpośrednim biegu przemawia za Miśkiem , do tego kursy uważam , że zdecydowanie zawyżone , w związku z czym zdecydowałem się pograć w stronę Roberta.

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Grzegorz Zengota - Robert Miśkowiak 2 2.70 Betsafe

Obaj jadą w zastępstwie w tych zawodach. Obaj pojadą zapewne na luzie bez większego ciśnienia. Wydaje mi się para z takich fifty/fifty, jednak za Miśkiem przemawia minimalnie korzystniejszy układ pól startowych w zawodach, ( 1,2,3,4,1 a Zengi 1,2,3,3,4) a przynajmniej według mojego uznania. Do tego w bezpośrednim pojedynku w biegu 17 Misiek pojedzie od krawężnika, a Zengi z pod płotu. Rywale w tym biegu nie najwyższych lotów bo Magic i Karpov. Wydaje mi się , że może to być decydujący bieg dla losów tego pojedynku. Podsumowując korzystniejszy układ pól w zawodach oraz w bezpośrednim biegu przemawia za Miśkiem , do tego kursy uważam , że zdecydowanie zawyżone , w związku z czym zdecydowałem się pograć w stronę Roberta.
Typu nie neguję,sam się nad nim zastanawiałem.Ale weź po uwagę to co mówił Miśkowiak-w niedzielę jadą na Łotwie mecz,a więc musiał rozdzielić sprzęt i wysłać część do Chorwacji a część na Łotwę-nie jest w stanie jechać dziś i jutro na tym samym sprzęcie.Także gdzieś pojedzie na podstawowych silnikach,a gdzieś na rezerwowych.Myślę,że liga jest dla niego ważniejsza bo tam leży więcej kasiorki na torze..

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Typu nie neguję,sam się nad nim zastanawiałem.Ale weź po uwagę to co mówił Miśkowiak-w niedzielę jadą na Łotwie mecz,a więc musiał rozdzielić sprzęt i wysłać część do Chorwacji a część na Łotwę-nie jest w stanie jechać dziś i jutro na tym samym sprzęcie.Także gdzieś pojedzie na podstawowych silnikach,a gdzieś na rezerwowych.Myślę,że liga jest dla niego ważniejsza bo tam leży więcej kasiorki na torze..
Dokładnie się z tym zgadzam. Też na początku chciałem pograć Miskowiaka bo jesli by jechał na 100% na swoich maszynach to uważam,że kurs zdecydowanie przesadzony.Jednak Misiek nie chciał tu przyjeżdżać ale niestety dla niego musiał. Sprzęt nie sądzę aby miał na dzisiaj jakiś super dlatego odpuszczam ta pare.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom