>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Skoki narciarskie 2013/2014 - Klingenthal 22-24.11.2013

Status
Zamknięty.
pestka7 7K

pestka7

Forum VIP

Już za niespełna dwa tygodnie startujemy z kolejnym sezonem Pucharu Świata w skokach narciarskich. Sezon zapowiada się mega interesująco, a to głównie za sprawą Igrzysk Olimpijskich, które tym razem zostaną rozegrane w rosyjskim Soczi. Jak zapewne każdy wie, medal olimpijski to najcenniejsze trofeum dla sportowca, dlatego też głównym celem każdego skoczka będzie przygotowanie szczytu formy właśnie na tę imprezę.

Sam sezon zaczniemy dość nietypowo, bo od konkursu w niemieckim Klingethal, a nie jak już nas przyzwyczajono w fińskim Kussamo. Zmiana wydaje się być jak najbardziej pozytywna, bowiem Kussamo ma to do siebie,że zawsze mocno wieje przez co konkurs jest mocno loteryjny i bardzo często przerywany. Polska reprezentacja w pierwszym periodzie zimy może wystawić siedmiu skoczków. Łukasz Kruczek ogłosił już sześciu reprezentantów, którzy na pewno pojawią się w Klingenthal. Będą to Kamil Stoch, Maciej Kot, Dawid Kubacki, Piotr Żyła, Jan Ziobro i Krzysztof Biegun. Nazwisko siódmego wybrańca nie zostało jeszcze wyłonione.

Program zawodów

Piątek, 22.11.2013

15:30 oficjalny trening - 2 serie
18:00 kwalifikacje

Sobota, 23.11.2013

14:30 seria próbna
16:00 pierwsza seria konkursowa (drużynówka)

Niedziela, 24.11.2013

12:00 seria próbna
13:30 pierwsza seria konkursowa​

Transmisje telewizyjne tak jak w poprzednich latach przeprowadzą stacje TVP 1 oraz Eurosport.

Linki pomocnicze:

http://www.skijumping.pl - polski portal dotyczący skoków narciarskich
http://www.skokinarciarskie.pl - polski portal dotyczący skoków narciarskich

Taka mała notka administracyjna. Na każde zawody będzie zakładany odrębny temat, który będę zakładał ja, bądź pod moją nieobecność inny moderator. Proszę o dostosowanie się do tego postulatu. ????

Zapraszam do dyskusji.​

Otrzymane punkty reputacji: +25
pestka7 7K

pestka7

Forum VIP
Kadry skoczków na pierwsze zawody:
AUSTRIA:
- Manuel Fettner
- Andreas Kofler
- Stefan Kraft
- Wolfgang Loitzl
- Thomas Morgenstern
- Gregor Schlierenzauer

BUŁGARIA:

- Vladimir Zografski
CZECHY:
- Jan Matura
- Cestmir Kozisek
- Martin Cikl
- Jakub Janda
- Antonin Hajek
- Lukas Hlava
ESTONIA:
- Kaarel Nurmsalu
FINLANDIA:
- Janne Ahonen
- Janne Happonen
- Olli Muotka
- Lauri Asikainen
FRANCJA:
- Vincent Decombes Sevoie
- Ronan Lamy Chappuis
- David Viry
- Alexandre Mabboux
GRECJA:
- Nico Polychronidis
JAPONIA:
- Daiki Ito
- Noriaki Kasai
- Reruhi Shimizu
- Taku Takeuchi
- Yuta Watase
KAZACHSTAN:
- Aleksej Korolew
- Alexey Pchelinstev
- Marat Zhaparov
- Radik Zhaparov
KOREA:
- Heung-Chul Choi
- Seou Choi
- Chil-Ku Kang
- Hyun-Ki Kim

NIEMCY:

- Severin Freund
- Marinus Kraus
- Karl Geiger
- Maximilian Mechler
- Michael Neumayer
- Andreas Wank
- Andreas Wellinger
NORWEGIA:
- Anders Bardal
- Anders Fannemel
- Tom Hilde
- Ole Marius Ingvaldsen
- Andreas Stjernen
- Rune Velta
POLSKA:
- Krzysztof Biegun
- Maciej Kot
- Dawid Kubacki
- Stefan Hula
- Kamil Stoch
- Jan Ziobro
- Piotr Żyła
ROSJA:
- Ilmir Hazetdinov
- Denis Kornilov
- Aleksiej Romashov
- Dmitri Vassiliev
SŁOWACJA:
- Tomas Zmoray
SŁOWENIA:
- Jernej Damjan
- Jaka Hvala
- Robert Kranjec
- Tomas Naglic
- Peter Prevc
- Matias Pungertar
- Jurij Tepes
SZWAJCARIA:
- Simon Ammann
- Gregor Deschwanden
- Marco Grigoli
- Pascal Kaelin
UKRAINA:
- Volodymyr Veredyuk
WŁOCHY:
- Davide Bresadola
- Sebastian Colloredo
- Diego Dellasega
- Roberto Dellasega
- Andreas Morassi
Warunki jakie mają panować w ten weekend w Klingenthal:
W piątek, podczas kwalifikacji będzie pochmurno, a temperatura ma wynieść 4 stopnie, a wiatr wiać maksymalnie z prędkością 4 m/s z północnego wschodu.
W sobotę pogoda ma być podobna, jedynie wiatr zmieni się na północny, a temperatura spadnie do 2 stopni.
W niedzielę ma być chłodniej, wiatr również 4 m/s, może też poprószyć śnieg.

P 32

piotrek1992

Użytkownik
Klingenthal, konkurs drużynowy (sobota 23.11)

Pierwszy konkurs w sezonie, więc typowanie jest troszkę utrudnione. Analizując ostatnie konkursy LGP i nieliczne informacje dotyczące przygotowań do sezonu, wydaje się, że o zwycięstwo powalczą Polska, Niemcy i chyyba Austria (tutaj w ogóle mamy znak zapytania, w LGP startowali tylko w kilku konkursach). Jednak Austria z góry odpada (po kursie 1.85 nie warto). Postawię na Niemców, ich atutem jest własna skocznia, poza tym nieźle się zaprezentowali podczas finału LGP, który odbył się właśnie w Klingenthal. Polska mam nadzieję powalczy o 2 lokatę.
Niemcy wygrają drużynówkę @3.75 Bwin

timao 178

timao

Użytkownik
Niemcy - Polska 1 @2.56 betsson ✅

Może mało patriotycznie, ale widzę value po stronie Niemców. Wczoraj bardzo chwaliłem Bieguna, ale dzisiaj to o niego mam największe obawy. Treningi i kwalifikacje to troszkę inna bajka. Dzisiaj już konkurs, początek sezonu, Niemcy na swoim. W trzeciej grupie zawodników Kubacki vs Wellinger. W kwalifikacjach co prawda lepszy Dawid, ale na treningach skakał bardzo przeciętnie i gorzej od Niemca. Zobaczymy jak będzie, oczywiście kibicuje naszym, kursy po treningach i kwalifikacjach jasno pokazują, że Polska faworytem, ale jeśli komuś z tej czołówki dzisiaj ma nie wyjść skok, to w naszej drużynie upatruję dwóch kandydatów o których wcześniej wspomniałem.

Słowenia - Japonia 2 @2.13 betsson ⛔

Trzeba przyznać, że bardzo ciężka para 50/50 więc biorę lepszy kurs. Nie pewny jestem przede wszystkim Jaki Hvaly, tutaj moim zdanie Kasai wygra wyraźnie. Prevc, Krancjec czyli nie wiem czego się po nich spodziewać. Prevc wczoraj słabo w treningach potem wypalił w kwalach, ale miał bardzo mocny wiatr pod narty. Zapewne nie jest to ten sam Prevc z początku poprzedniego sezonu. No zobaczymy jak to będzie, biorę doga za parę dukatów. ;)

blaise 2,8K

blaise

Użytkownik
zamierzam zaraz się przyjrzeć dokładnie ofercie, ale już na wstępie powiem, żeby raczej omijać bety &quot;za&quot; Polską.
Teoretycznie jesteśmy tu najsilniejsi i powinniśmy chyba ten konkurs wygrać w cuglach, ale jednak my nie jesteśmy jeszcze przyzwyczajeni do wygrywania i po prostu te kursy są raczej nieopłacalne. Nie wyobrażam sobie żebyśmy się na podium nie znaleźli, ale nie zdziwię się, jeżeli każdy włącznie z Żyłą, może prócz Stocha, skoczy trochę słabiej niż wczoraj i to już wystarczy, żeby przegrać z Austriakami bądź Niemcami..
a propo Niemców właśnie to mają naprawdę mega równy skład. Mogą to wygrać.
i dlatego chyba zdecyduję się grać Niemców w parze z Austriakami. Jak przeanalizowałem wczorajsze wyniki, to właśnie Niemcy z Polakami powinni walczyć.
Austriacy skaczą nierówno, nawet Schliriemu zdarzył się słaby skok. Morgenstern i Kofler bez błysku, a Loitzl po prostu przeciętnie. U gospodarzy lider Freund, który może wygrać z Gregorem, a jutro powalczyć o pudło indywidualnie, a reszta to mocna paka, gdzie każdy kręci się przy top10.
Niemiecka solidność powinna tutaj być zdecydowanie górą przed własną publicznością.
Austria - Niemcy @ 1,92 Betsafe✅
e: i popieram bardzo dobry typ Pawackiego na Finów!✅ Patrząc na wczorajsze wyniki powinno być izi!

Otrzymane punkty reputacji: +7
pawacki 2,1K

pawacki

Użytkownik
Finlandia-Rosja typ 1 ( kurs 1,56) betsafe ✅
Ekipa rosyjska w bardzo eksperymentalnym składzie na początku sezonu.
Dwóch mało doświadczonych czyli Hazetdinov i Maksimochk do tego Kornilov oraz Vasilliev.
Rywalizaować będą z Finlandią gdzie w składzie moim zdaniem są 3 bardzo poprawne punkty czyli Ahonen,Asikainen,Happonen i słabiutki Muotka, który mam nadzieje coś pokaże.
Patrząć na wynik treningów oraz kwalifikacji Ten typ wygląda bardzo dobrze.

Słowenia-Japonia typ 1 ( kurs 1,65) betsafe ✅ ????
Jeśli chodzi o drużynówke to Słowenia zawsze tworzyła kolektyw,bardzo dobra paczka, która potrafi sprawić niespodziankę.
Niemcy top 3 ( kurs 1,30) Fortuna,Unibet ✅
Typ wyłącznie na podbitkę do jakiegoś ako,nie wyobrażam sobie żeby nie staneli na podium,prezentują bardzo dobrą formę u siebie na skoczni po cichu liczę na wygrania tutaj konkursu.

Otrzymane punkty reputacji: +27
adhemar 374

adhemar

Użytkownik
A ja myślę,że Austria i Niemcy ze szczytem formy czekają na conajmniej 4HT no i IO,wtedy będzie mega moc,a pierwszy konkurs może paść łupem Polski,pompując u Nas balonik oczekiwań i nadzieji.
Żyła nadspodziewanie dobry,Biegun moim zdaniem ma bardzo duże szanse,żeby w całym sezonie być no conajmniej TOP25.
Win Polski po 1,9 to troszke jednak mało,ja jednak zagram to lub nic z tej kategorii,bo jak mógłbym to oglądać obstawiwszy Niemaszków?
Warto zwrócić uwagę na H2H - pary takie jak Słowenia - Szwajcaria,Polska - Japonia,Niemcy - Japonia czy nawet Finlandia - Rosja (a takie są w STS)powinny być formalnością.
Mam nadzieję,że będzie czas coś dopisać.
E:Austria,Niemcy lub Słowenia na prowadzeniu -&gt; nie ma po co rozgrywac drugiej rundy,Polska bankowo wyprzedziłaby Japonie,a kto wie czy i nie Niemców,obie ekipy maiły dużo korzystniejsze przeliczniki wiatrowe w pierwszej rundzie niż Polska.

djoko_ 210

djoko_

Użytkownik
TOP 3 drugiego treningu z notami:
Niemcy 245
Polska 239,8
Austria 227,2
Myślę że taka sama kolejność byłaby po kwalifikacjach gdyby uwzględniano noty. Stoch mimo skoku na 145 m. miał odjęte 15 punktów za wiatr, a Freud skacyc 136,5m. odjęte miał 3,8 za wiatr, a to daje Stochowi minimalną przewagę. Austriacy w treningach nie zachwycili a w kwalifikacjach zajeli 4 i 16 miejsce, Loitzl 19 miejsce w drugim treningu i zaledwie 127,5 w Kwalifikacjach. Przy równych skokach Niemców to Loiztl może zadecydować o wyniku między Niemcami, a Austrią. CO do Polaków to wszystko zalezy od tego czy Kubacki i Biegun zniosą presję, wczoraj pokazali że skakac potrafią, więc może być dobrze. Pogranie na zwycięstwo Polski i Niemców przy odpowiednio dobranych stawkach wydaje się być dobrą inwestycją na dzisiejszy konkurs.
Austria - Niemcy 2 2,08 3/10 marathon
Polska - Słowenia 1 1,22 10/10 Unibet
Austria - Słowenia 1 1,4 7/10 marathon
win Polska 1,9 10/10 marathon
win Niemcy 4,25 4/10 marathon

pestka7 7K

pestka7

Forum VIP
Wczoraj treningi oraz kwalifikacje bardzo udane dla Polaków, ale pamiętajmy, że nasza drużyna bardzo cześto dobrze prezentowała się tylko w zmaganiach przed konkursowych. Wiadomo nowy sezon, nowe wymagania szczególnie po bardzo dobrych startach w LGP. Dziś nasza kadra wystąpi w składzie Żyła,Biegun,Kubacki, Stoch. Zaskoczeni Biegunem? Chłopak utrzymuje bardzo dobrą i równą formę z LGP gdzie był głównym objawienim, a wczoraj latał wyśmienicie. Może i w drużynówce wolałbym Kota poprzez jego większe doświadczenie ,ale kiedyś trzeba te eksperymenty w końcu zrobić. Jedno jest pewne - dziś będziemy jednymi z faworytów.
Słowenia - Szwajcaria
Typ: Słowenia 1,15

Tu zaskoczenia nie będzie. Dla tych co grają tasiemkę w STSach typ bardzo polecam bo to 100% peffunia. Kurs mały, ale zawsze na podatek idealny. Słoweńcy dziś nie tylko będą walczyć o pierwszą piątkę, ale i o pierwszą trójkę. Drużyna niezwykle mocna, która pod każdym względem (no może nie licząc Ammana) jest lepsza od Szwajcarów, którzy będą mogli mieć problem z wejściem do pierwszej ósemki.
Para H2H Żyła-Wank ( 1 seria )
Typ: Żyła 1,25
Różnica taka, ża Wankowi powiało. W drugiej Piotrek odpalił 145 ,ale co z tego..
Fajeczka skaczę jako pierwszy w naszej drużynie, z kolei Niemcy wystawiają Wanka. Piotrk wczorajszymi świetnymi skokami pokazał, że jest w gazie i dziś będzie pewnym punktem naszej reprezentacji. Co skok to lepszy rezultat, nokautując pozostałych rywali. Zresztą wygrane treningi i kwalifikacje tylko utwierdzają mnie w przekonaniu,że od Wanka jest o wiele lepszy ,więc można śmiało pobierać.
.
(Para H2H 1 seria )Biegun - Deschwanden
Typ: Biegun 1,40

Jeżeli Krzysiu skoczy swoje to niespodzianki być nie powinno. Szwajcar należy do tej grupy co przechodzi jedynie kwalifikacje a potem jedno wielkie NIC. Ja tu liczę, że Polak spokojnie to 130m osiągnie a to w obecnej dyspozycji dla Szwajcara za wysokie progi. Obaj skaczą w drugiej turze, a więc warunki będą mieli bardzo do siebie zbliżone.
Norwegia - Finlandia
Typ: Norwegia 1,15

Ja bym się tu Finami nie jarał. Może i ekipe jaką taką skręcili, ale napewno nie na tyle by zagrozić Norwegom. Obecnie to podopieczni Stocklea są drużyną dwa razy lepszą i dziś to udowodnią. Finowie powinni się zakręcić w okolicach miejsc 7-8 co i tak powinno być dla nich dobrym rozpoczęciem sezonu. Norwegowie w każdej turze mają zawodnika lepszego i ten pojedynek wygrają.
Jakby ktoś grał to tasiemką u ziemniaka to AKO = 2,31. Myślę,że można przyłożyć grubiej bo nawet orzy zmiennych warunkach sensacji bym się tu nie dopatrywał.

blaise 2,8K

blaise

Użytkownik
Ja bym się tu Finami nie jarał. Może i ekipe jaką taką skręcili, ale napewno nie na tyle by zagrozić Norwegom. Obecnie to podopieczni Stocklea są drużyną dwa razy lepszą i dziś to udowodnią. Finowie powinni się zakręcić w okolicach miejsc 7-8 co i tak powinno być dla nich dobrym rozpoczęciem sezonu. Norwegowie w każdej turze mają zawodnika lepszego i ten pojedynek wygrają.
a kto się jara Finami? ???? Po prostu w rywalizacji z Rosjanami są zdecydowanymi faworytami i warto ich sypnąć po kursie ponad 1,50..
Ja bym w życiu nie grał takiego typu na Norwegię. Ahonen z każdym skokiem coraz lepiej, może tu skakać na poziomie top10. Asikainen też pokazał, że może wystrzelić i przy dobrych &quot;wiatrach&quot; też może oddać dwa dobre skoki.
Norwegowie nie zachwycają, pewnie wygrają, ale kurs nie warty gry.

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
Większość ma dylemat czy Polacy dadzą radę i najważniejsze - jak spiszę się ten młodziak Biegun? Jak widać polskie skoki w przeciągu ostatnich trzech lat bardzo się rozwinęły. Era Małysza się skończyła ale efekty tak naprawdę widzimy dziś.
Cieszy fakt, że Kruczek nie stawia na żelazny skład tylko daje młodym walczyć o zwycięstwo drużynowe. Przecież Kot miał lepsze wyniki w treningach, jedynie kwalifikacje poszły mu gorzej. Dodatkowo ma z pewnością więcej doświadczenia, a mimo to nie wystartuje dziś.
Ja osobiście nie pamiętam takiego konkursu gdzie nowy młodziak zwerbowany do składu spalił się i zawalił konkurs. Swego czasu czy to Kot, który dołączył do zespołu, czy Kubacki radzili sobie przyzwoicie.
Moim zdaniem dziś Polacy wygrają konkurs. Zastanawiałem się już nad tym wczoraj gdzie kurs na Polaków wynosił 7. Cały tydzień Kruczek mnie przekonywał z sporcie po wiadomościach, że jest forma lecz nie chciałem mu za bardzo wierzyć bo zawsze tak mówią. Jednak wczorajszy dzień pokazał, że się nie myli. Kurs 2.15 w Fortunie nie zachwyca w porównaniu do wczorajszego ale moim zdaniem warty gry. Jeśli warunki na skoczni będą wyrównane dla wszystkich to liczę na dużą przewagę naszego zespołu.
Polska win 2,15 Fortuna ⛔

pestka7 7K

pestka7

Forum VIP
a kto się jara Finami?
Ogólnie nie chodzi o wpisy w temacie, ale o to, jak wiele osób kolejny już raz przeżywa powrót Maski, któremu zamarzyło się złoto olimpijskie, którego i tak nie zdobędzie. Zawodnik najlepsze lata ma już za sobą, teraz max pierwsza 15. Norwegowie, jak to Norwegowie. Oni się będą rozkręcać, ale obecna forma na Finów starczy więc ja kurs pobiorę na pokrycie głupiego podatku. ????
Po prostu w rywalizacji z Rosjanami są zdecydowanymi faworytami i warto ich sypnąć po kursie ponad 1,50..
Tu się z Tobą zgodzę. Owszem Rosjanie szukają najlepszego rozwiązania przed IO i będą dużo mieszać ze składami. Finowie mocniejsi przynajmniej dziś więc typ i kurs wart uwagi.

L 40

lukasz-ogl

Użytkownik
Witam. AKO 2.9 WLOCHY-FRANCJA-1 1.5⛔ FINLANDIA-ROSJA-1 1.4 KOREA-KAZACHSTAN-1 1.2 SLOWENIA-SZWAJCARIA 1.15 ...Francja i Rosja nie maja lidera ktory by choc troche odstawal od reszty druzyny i nadrabial pkt. Finlandia ma Ahonena u Wlochow jest Bresedola Delasega Coloredo ktorzy nie powinni miec problemow z Francja u ktorych najlepiej skacze zawodnik kombinacji norweskiej...dwie pozostale pary to formalnosc...STS za 500 i mamy ladna dniowke.

berciq89 473

berciq89

Użytkownik
Ogólnie nie chodzi o wpisy w temacie, ale o to, jak wiele osób kolejny już raz przeżywa powrót Maski, któremu zamarzyło się złoto olimpijskie, którego i tak nie zdobędzie. Zawodnik najlepsze lata ma już za sobą, teraz max pierwsza 15.
A ja myślę że nie zamarzyło mu się zloto tylko $$$ za Turniej 4 Skoczni:razz:Saldo pewnie drastycznie spada to poszuka formy na początek sezonu i a nuż jakieś diengi wpadną bo na medal to on ma marne szanse.
Ja polecam sts i takie AKO:
Polska - Japonia 1
Niemcy - Japonia 1
Słowenia - Szwajcaria 1
Finlandia - Rosja 1
po odjęciu podatku 1,80
tylko w sts można tworzyć takie kombincje więc po co szukać na siłę typów między 3 faworytow

pestka7 7K

pestka7

Forum VIP
.Francja i Rosja nie maja lidera ktory by choc troche odstawal od reszty druzyny i nadrabial pkt.
Że co proszę? Jak to Rosja nie ma lidera? A Vassiliew i Kornilov za takowych nie uchodzą? Przecież Denis i Dimitrij to zawodnicy,którzy zawsze ciągneli tą kadrę. Może nie jest to pierwsza 10 ,ale już druga na pewno. Ich skoki przeważnie pozwalały kadrze Rosyjskiej wchodzić do drugiej serii drużynówki.
Z Finami dziś zapewne przegrają ,ale nie pisz bzdur o braku lidera.
To samo tyczy się Francji, która poziomem nigdy nie zachwycała. Kiedyś był Chedal, który to ciągnął, teraz pozostał Vincent Descombes Sevoie, który jest liderem swojej reprezentacji i pojedyńcze dalekie skoki też mu wychodzą.
Co do typu to fakt - Włochy mają mocniejszą kadrę i będą faworytem w tym pojedynku.

blaise 2,8K

blaise

Użytkownik
Ty mówisz o doświadczeniu, pozycji w drużynie, osiągnięciach wcześniejszych, a kolega raczej mówi o obecnej formie, wywnioskowanej na podstawie wczorajszych skoków. I tu trzeba mu przyznać rację.
Kwale trochę lepsze (Kornilov i Vasiliev ok. 30 miejsca), ale treningi tragiczne. Kornilov dwa skoki poza top60 !! Raczej aż tak słaby nie jest, ale na dziś wygląda, że dla nich sukcesem będzie jutro wejście do 2 serii. Żaden z nich więc nie robi kompletnie żadnej różnicy in plus, nie będzie nadrabiał za młodszych kolegów, a może jeszcze będą tracić.. O to chodziło Lukaszowi i z tym pełna zgoda.
Dima Vasiliev jak złapie formę to jest to naprawdę dobry zawodnik, mogący walczyć o podium w PŚ, ale jak nie ma formy to jest to prawdziwa kula u nogi. Ciężka, spadająca na bulę kula. Dosłownie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom