>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Skoki narciarskie 2012/2013 - Soczi

Status
Zamknięty.
omerta 968

omerta

Użytkownik
Sobota, 8.12.2012
11:45 - Seria próbna pań
13:00 - Pierwsza seria konkursowa pań
14:45 - Seria próbna mężczyzn
16:00 - Pierwsza seria konkursowa mężczyzn
Niedziela, 9.12.2012
08:00 - Seria próbna pań
09:00 - Pierwsza seria konkursowa pań
11:00 - Seria próbna mężczyzn
12:00 - Pierwsza seria konkursowa mężczyzn

omerta 968

omerta

Użytkownik
Lukas Hlava - Tom Hilde
| Hlava @ 1.47 (sts)

Jeśli w sobotę nie wydarzy się nic zaskakującego, to w bezpośredniej potyczce Lukas Hlava pokona Toma Hilde. Czech w tym sezonie skacze poniżej oczekiwań. W trzech turniejach punktował tylko raz (w Lillehammer podczas inauguracji był 14). W pozostałych konkursach nie potrafił przebić się do drugiej serii. Jednak w Soczi skacze dobrze i to do niego w tym momencie należy rekord nowej skoczni (108 m w kwalifikacjach). Na treningach było też dobrze (100,5 i 96,5 m). Hilde do wyników Hlavy nie potrafił się zbliżyć (przypomnę, że punkt K na Russkije Gorki, to 95 m). Norweg podczas pierwszych zawodów podobnie jak Hlava skakał nierówno. W Kuusamo był 12, ale mnie na obecną chwilę interesuje forma w Soczi. Tutaj Hilde wyraźnie przegra z Hlavą (w kwalifikacjach była piąta lokata, ale biorąc pod uwagę trzy oddane próby - norweski skoczek stracił do Czecha aż 15 metrów, a to na małej skoczni naprawdę dużo. Uważam, że Hlava podtrzyma dobrą dyspozycję i ostatecznie uplasuje się na wysokiej pozycji, a w bezpośredniej rywalizacji z Hilde po prostu okaże się lepszy.
Severin Freund - Richard Freitag
| Freund @ 1.42 (sts)

Znakomicie spisujący się w tym sezonie Severin Freund ma całkiem spore szanse, by ponownie pokazać się z dobrej strony. Nie mówię o wygranej, bo w Soczi nie błyszczy, tym bardziej, że na tej skoczni mogą być niespodzianki, ale o dyspozycję Niemca jestem spokojny. Lider klasyfikacji Pucharu Świata - dwukrotny zwycięzcza tegorocznych konkursów na rosyjskim obiekcie spisywał się solidnie, ale bez fajerwerków. Te powinny mieć miejsce w dzisiejszych zawodach. Po przeciętnych próbach w treningach, w kwalifikacjach lądował na 101 m. Dla porównania - Richard Freitag do tej długości nie potrafił się zbliżyć. Jego najlepszy skok, to 98,5 m. Warto dodać, że wbrew pozorom znacząco nie odbiegał od Freunda (stracił łącznie dwa metry), ale przewiduję, że w konkursie będzie inaczej.
Andreas Kofler - Wolfgang Loitzl
| Kofler @ 1.40 (sts)

Myślę, że niespodzianki w tej parze nie będzie. Andreas Kofler po słabszych startach w Lillehammer (włącznie z turniejem mieszanym), wypadł z drużyny narodowej na Kuusamo. Indywidualnie jednak był lepszy od Wolfganga Loitzla (nieznacznie, bo o niespełna 2,5 pkt). W Soczi spisuje się jak do tej pory rewelacyjnie. Na treningach bardzo wysoko, w kwalifikacjach był trzeci. To dobry prognostyk przed sobotnimi zawodami. Zwłaszcza, że porównując występy Loitzla w Rosji, to młodszy Austriak wypada zdecydowanie lepiej (oddał próby o 8 m dłuższe niż Loitzl). Mnie to przekonuje, bo Kofler ma coś do udowodnienia i z pewnością walczy o miejsce w reprezentacji. Wolfgang, to solidność i stabilność (dwukrotnie 11. i raz 9. w tym sezonie), ale w Soczi przegrywa z Koflerem. I wydaję mi się, że w konkursie będzie tak samo, tym bardziej, że dyspozycja Koflera wyraźnie idzie w górę.

rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Thomas Morgenstern vs. Anders Bardal (Kursy: 1.60 - 2.50)
Zdecydowanym faworytem bukmacherów w tym pojedynku jest Thomas Morgenstern, czego tak naprawdę do końca nie rozumiem.
Popularny &#39;Morgi&#39; w tym sezonie zajmował 2, 3 ale również 33 lokatę. Jest mocny, co udowodnił już w Lillehammer - ale czy aż tak?
Jeśli spojrzeć na skoki jednego i drugiego, to są one podobne, w treningu Thomas: 95, 98.5 zaś Anders Bardal 97.5 i 94.5
W kwalifikacjach zawodnik reprezentujący SV Villach był zdecydowanie lepszy, jednak wpływ na to miał również warunki.
Spojrzałem również na skoki na małej skoczni podczas inauguracje. Tam Bardal skakał wyśmienicie, zarówno w drużynie jak i indywidualnie. W konkursie indywidualnym zajął 3 miejsce, przegrywając z drugim &#39;Morgim&#39; zaledwie o 0.2 pkt, czyli tak naprawdę o 10 cm. Jeśli chodzi o noty sędziowskie, to tu również zarówno jeden jak i drugi punktują wyśmienicie.
Reasumując uważam że kursy powinny być bardziej zbliżone, osobiście lekko zaryzykuje w tej parze na Bardala.
Mój Typ: Anders Bardal [Kurs: 2.50 @ Pinnacle].
Wolfgang Loitzl vs. Tom Hilde (Kursy: 1.65 - 2.35)
Po nie udanym poprzednim sezonie i odległym 30 miejscu w klasyfikacji Pucharu Świata do dobrego skakania wraca Wolfgang Loitzl. Już w lecie podczas Pucharu Kontynentalnego udowadniał swoja wysoką dyspozycje, teraz przekłada to podczas zimy.
Wróciła dawna idealna sylwetka w locie, dobre skoki, jak również powtarzalność. Co ważne, Loitzl nie psuje skoków.
Ciągle od początku sezonu skacze na miarę swoich umiejętności czyli na miarę 10-15 miejsca w Pucharze Świata.
Tego samego nie można powiedzieć o zawodniku z Norwegi, jego forma w tym sezonie to sinusoida.
W treningach dwukrotnie lepszy Loitzl, w kwalifikacjach lepszy Hilde (również dzięki lepszym warunkom).
Co ważne - Wolfgang nawet przy wietrze z tyłu nie zepsuje skoku, zaś Tom może sobie nie poradzić.
Jedyne co martwi mnie, to czas między skokiem jednego Pana, a drugiego - stąd również jeśli chodzi o stawkę nie szaleje.
Mój Typ: Wolfgang Loitzl [Kurs: 1.65 @ Pinnacle].
Andreas Kofler vs. Lukas Hlava (Kursy: 1.50 - 2.42)
Chyba jak dotąd najlepszy typ - Kofler, po falstarcie na początku sezonu wraca do dobrego skakania.
Miejsca 15, 23, 8 oraz dyskwalifikacja podczas konkursu drużynowego (mix) - za pewne wywołały sportową złość u Andiego.
Skacze on tutaj wyśmienicie, pomimo lekkiego wiatru w plecy (lub ciszy na skoczni) skakał daleko: 100.5; 98.5; 101 metrów.
Co ważne - wszystko przy doskonałym lądowaniu, oraz locie. Gwarantuje mu to wysokie oceny od sędziów.
Hlava po raz kolejny zaskoczył w kwalifikacjach - jednak uważam że w konkursie już tak nie będzie.
Podobnie było w Lillehammer gdzie wygrał kwalifikacje, zaś w konkursie zajął 14 miejsce - przy korzystnych warunkach.
Jest to typowy zawodnik który przy wietrze pod narty potrafi odlecieć, jednakże gdy pojawia się wiatr w plecy, robi się problem.
Jeśli komuś warto zaufać w tej parze, to tylko utytułowanemu zawodnikowi z Innsbrucku.
Kofler to inna półka jeśli chodzi o światowe skoki narciarskie. Dzisiaj może powalczyć nawet o zwycięstwo.
Pewnie stawiam na Andiego, który widać wszystko złe, ma już chyba za sobą. A może w Soczi czas na pierwsze podium?
Mój Typ: Andreas Kofler [Kurs: 1.50 @ Expekt].
Jeśli w sobotę nie wydarzy się nic zaskakującego, to w bezpośredniej potyczce Lukas Hlava pokona Toma Hilde. Czech w tym sezonie skacze poniżej oczekiwań. W trzech turniejach punktował tylko raz (w Lillehammer podczas inauguracji był 14). W pozostałych konkursach nie potrafił przebić się do drugiej serii.
Więc jakie były wobec niego oczekiwania? Lukas Hlava, zawodnik 28 letni, z jednym przyzwoitym sezonem na koncie.
Poniżej oczekiwań skacze Jakub Janda i to zdecydowanie, nie zaś Hlava.
Jednak w Soczi skacze dobrze i to do niego w tym momencie należy rekord nowej skoczni (108 m w kwalifikacjach). Na treningach było też dobrze (100,5 i 96,5 m).
W poprzednich konkursach również skakał dobrze w treningach, czy to kwalifikacjach, zaś w zawodach co najwyżej przeciętnie. Każdy z jego skoków był w warunkach korzystnych, wystarczy lekki podmuch i Hlava spada. Nie ufałbym tym treningom. ;)

Otrzymane punkty reputacji: +5
omerta 968

omerta

Użytkownik
Michael Neumayer - Sebastian Colloredo
| Neumayer @ 1.40
(betsafe)

Pojedynko niemiecko-włoski. Dla mnie zdecydowanym faworytem jest Michael Neumayer. W sobotę zajął 8. lokatę, tuż przed Sebastianem Colloredo, ale niewiele to zmienia. Dla Niemca były to udane zawody i potwierdził przy okazji, że forma rośnie. We wcześniejszych turniejach balansował między drugą a trzecią dziesiątką. W Soczi czuje się znakomicie. Na treningach spisywał się fenomenalnie (był 2. oraz 1.), kwalifikacje też na plus, podobnie jak konkurs główny. Z kolei obecność Colloredo w 10-stce, to spore zaskoczenie. Tym bardziej, że nic nie wskazywało na to, że może zaprezentować się z dobrej strony (próbne skoki słabe, ledwo zdołał się zakwalifikować). Ja uważam, że tak nagła zwyżka dyspozycji miała miejsce w sobotę i nie powtórzy się w niedzielę i Niemiec będzie lepszy.
Peter Prevc - Jaka Hvala
| Hvala @ 1.65
(betsafe)

Słoweński bój - pojedynek dwóch młodych zawodników. W sobotę lepiej wypadł Jaka Hvala, na którego liczę również w drugim konkursie. Reprezentacja Słowenii ma ciekawy zespół - młodzież plus doświadczony Robert Kranjec. W Kuusamo byli na podium, ale teraz muszą walczyć o punkty indywidualnie. Obaj raczej przeciętnie, by nie powiedzieć, że słabo prezentowali się na treningach. Kwalifikacje zdecydowanie dla Hvali - konkurs także (blisko 7 pkt przewagi nad swoim rodakiem). Na dzień dzisiejszy Prevc, to stabilność i równe skakanie - Hvala, to swego rodzaju niewiadoma, ale i moim zdaniem większy potencjał. Tydzień temu w Finlandii wygrał serię próbną, a w I serii turnieju znokautował rywali (141 metrów - 6,5 więcej od drugiego Freunda). Drugi skok zepsuty, zupełnie nieudany. Jednak widać w nim ogromne możliwości. Dziś przewiduję powtórkę z wczorajszego dnia.
Taku Takeuchi - Wolfgang Loitzl
| Takeuchi @ 1.75
(bwin)

Najlepszy z Japończyków kontra 4. siła Austrii. Para wyrównana - moim zdaniem ze wskazaniem na przedstawiciela kraju kwitnącej wiśni. Loitzl fajnie zaprezentował się w Lillehammer i Kuusamo - to nie ulega wątpliwości. W sobotę grałem przeciwko Wolfgangowi, albo inaczej - stawiałem z przekonaniem na jego rywala - Koflera i nie pomyliłem się. Teraz uważam, że doświadczony Austriak przegra także w parze z Taku, który z dobrej strony pokazał się w Letnim Grand Prix. W Soczi rewelacji nie ma - być może nie czuje najlepiej tej nowej skoczni, bo odległości nie są oszałamiające. Biorąc pod uwagę jego wszystko próby, to średnio &quot;wykręcił&quot; niespełna 97 metrów - mało. Jednak Loitzl wcale nie jest lepszy, co więcej - w sobotę nie dostał się do finałowej 30. Podkreślam, że Japończyk również nie zachwycił (po I serii był 28. - w II poprawił się, ale bez rewelacji). Bwin na ogół wystawia trudne pary do typowania, ale triumf Takeuchiego nad Loitzlem ma duże szanse na pomyślne zakończenie. Jeden i drugi nie notują dobrych rezultatów w Soczi, ale za Taku przemawia wczorajszy występ.
Andreas Kofler - Richard Freitag
| Kofler @ 1.50
(tobet)

Super, naprawdę super wczoraj pokazał się Austriak. Liczyłem na niego i się nie zawiodłem. Od samego początku skoki Koflera wyglądały w Soczi bardzo pewnie. Wysokie miejsce w treningach, wysoko w kwalifikacjach i równie wysoko w konkursie sobotnim. Zdobył swoje pierwsze podium w tym sezonie - zajął 3. lokatę (po I serii był drugi - przegrał nieznacznie z Freundem). Niemiecki zawodnik spisał się nieco słabiej - do Austriaka stracił dziewięć punktów, a to już sporo. Nie licząc serii próbnej przed zawodami (tu był lepszy zaledwie o pół metra!), za każdym razem był słabszy od Andreasa. To daje do myślenia. Jak wspomniałem wczoraj, Kofler chce się pokazać, nie ma tak pewnej pozycji w kadrze jak Freitag w reprezentacji Niemiec (aktualnie numer 3.) i musi mieć się na baczności. W Soczi udowodnił, że stać go na dobre skoki i moim zdaniem w niedzielę to potwierdzi.
Jeśli ktoś grał typy proponowane przeze mnie w betsafe, to proszę o informację co firma ta zrobiła z sytuacją, w której dany zawodnik nie zdołał przebrnąć kwalifikacji. Albo plus, albo zwrot, więc zaznaczyłem na zielono - najwyżej później poprawi się.

Otrzymane punkty reputacji: +7
enrico 1,4K

enrico

Użytkownik
Andreas Stjernen - Vladimir Zografski 2 @ 1,60 Betsafe ✅ 31-29
Zografski nieźle zaprezentował się w sobotę (15 miejsce), wyżej od Stjernena o 10 pozycji. W sobotniej serii próbnej Bułgar był w 10, Norweg w trzeciej dziesiątce. Stjernen jest w Soczi stosunkowo regularny i cały czas zajmuje pozycje w okolicach 21-30, ale wyżej nie jest w stanie się wspiąć. Zografskiemu zdarzały się próby na trzecią/czwartą dziesiątkę, ale od soboty ustabilizował swoją dyspozycję i każda próba jest na pierwszą dwudziestkę.
Denis Kornilov - Noriaki Kasai 1 @ 1,74 Betsafe ✅ 19-30
O dziwo Rosjanie we własnym kraju nie zachwycają, a na rodzimym podwórku wydawałoby się, że powinno być lepiej. Ale Soczi to nowa skocznia, może gdyby w Niżnym Nowogrodzie skakano, to byłby handicap dla gospodarzy. Wobec słabszej postawy Vassiliewa honoru stara się bronić Kornilov. W sobotę zajął 14 miejsce, podczas gdy Kasai był 20. W serii próbnej przed konkursem głównym 4 miejsce, generalnie z Japończykiem Kornilov przegrywał tylko w piątkowych treningach. Kasai traci trochę na normalnych skoczniach, bo jest stylistą i technikiem, dlatego też wyniki w okolicach 20 miejsca, przy pierwszych dziesiątkach na dużych obiektach. Kornilov ma mocniejsze odbicie i tu ma to spore znaczenie. Rosjanin z każdym startem poprawia się o kilka miejsc, w niedzielę może wyżej niż 14?
W tobet jest jeszcze para Kornilov-Stjernen, którą też polecam.

blaise 2,8K

blaise

Użytkownik
Reruhi Shimizu - Lukas Hlava @ 1,75 Unibet✅

Po raz kolejny przeciwko Czechowi. Lukas w piątek skakał tu ładnie, w kwalach dostał super warunki i skoczył rekord, ale już wczoraj nie było tak pięknie i zakończył rywalizację w 3 dziesiątce, oddając dwa identyczne skoki. Za rywala ma Japończyka, który prezentuje tu naprawdę imponująco równą formę - każdy skok na pierwszą dziesiątkę i na takim też miejscu zakończył wczoraj konkurs. W piątek też nie odstawał od Hlavy, a nawet równiej skakał. Kwale zakończył tuż za jego plecami.
Myślę, że solidny Japoniec znowu powalczy o top10, a Hlava może zamelduje się pod koniec 2 dziesiątki.

Gregor Schlierenzauer top3 @ 1,60 Betsson⛔ no i wiaterek pokręcił trochę - Freund 10, Morgi 17, Gregor 26 :O

Kandydatów do podium mamy 5 wg mnie - Gregora, Severina, Andersa, Andreasa i Thomasa. Gregor po tym jednak co wczoraj pokazał wydaje mi się pewniakiem do top3. Wczoraj zdecydowanie najlepszy - w obydwu seriach najdalsze skoki i spora różnica nad 3 i 4 zawodnikiem. Nie widzę za bardzo możliwości, aby od wczoraj coś w jego skokach popsuło się na tyle, żeby wypadł poza &quot;pudło&quot;. O zwycięstwo powalczy pewnie znowu z Freundem.

Michael Neumayer - Sebastian Colloredo @ 1,40 Betsson ZWROT heh, unieważnione, bo Włoch się nie zakwalifikował? To po kiego zamykają typy przed kwalami? Nie rozumiem.

Znakomity typ do dubelka. Niemiec skacze tu świetnie od piątku, nie schodzi poniżej dobrego poziomu. Jedynym minusem jest to lądowanie, na którym traci sporo pkt. Włoch wczoraj wystrzelił, oddał dwa dobre skoki i uplasował się tuż za Michaelem, ale nie wierzę, aby drugi konkurs z rzędu tak dobrze się spisał. On nie jest równy i nie zdziwię się jakby nie awansował w ogóle do trzydziestki, bo w piątek np. ledwo ledwo załapał się w ogóle do wczorajszego, znakomitego dla niego, konkursu!

Otrzymane punkty reputacji: +10
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Soczi HS106 - niedziela 13:00
Wellinger - Ammann

Typ : Wellinger @ 1,74 Expekt✅3-8
Młodzian z Niemiec skacze swoje, nie ma presji, wchodzi na belke i mu wychodzi po prostu. Spory talent. Simonowi ta skocznia chyba nie leży.Od początku skacze na niej nijak. 21,31 i 22 na treningach. Wczoraj w konkursie 17. Szału nie ma, a nawet można powiedzieć, że kiepsko jak na Szwajcara. Wellinger może i na treningach też nie zachwycał,ale w konkursie skoki około stumetrowe i wyskakał tym dobre 11msc. Obecnie jest w lepszej dyspozycji jak dla mnie. Odnosząc się jeszcze do konkursu w Lillehamer na małej skoczni to Wellinger 5msc, a Ammann 13.

Soczi HS106 - niedziela 13:00
Morgenstern - Bardal

Typ: Bardal @ 2,56 Expekt ✅15-4
Nie ma między oboma zawodnikami az tak dużej przewagi by wystawiać taki kurs na Bardala. Wczoraj Morgi 3 a Bardal 4. Dłuższe skoki oddał Bardal. Wygrał tez serie próbna, jest w formie. Morgi również. Tobet daje kurs 2,03 i to jest bliższe prawdy. Nie wiem skąd takie dysproporcje w kursach na Expekcie. W Lillehamer na skoczni małej obu zawodników dzieliło 0,2pkt. Po takim kursie warto spróbować bo szansę 50/50.

Otrzymane punkty reputacji: +15
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom