Engelberg- kwalifikacje
Granerud- Ryoyu -1
Kurs: 1,75
Fortuna
Zaufam jeszcze raz Norwegowi mimo że dwa
konkursy mi ostatnio zawalił. Idę tym razem w kwalifikacje bo jak nie ma presji to jest większa szansa że Halvor osiągnie dobry wynik. W kwalifikacja w Tittise dwukrotnie lądował w pierwszej dziesiątce i dziś liczę na powtórkę bo lubi ta skoczne, w ostatnich 6 konkursach w Engelbergu notował miejsc 5, 7, 4, 6, 4, 11 zatem spora powtarzalność. Pozycje Japończyka w analogicznych konkursach 10, 2, 31, 1, 12, 10. Tutaj widzimy sporą przeplatankę, zawsze te pierwsze
konkursy Japończykowi wychodziły gorzej od tych niedzielnych gdzie dwukrotnie był na podium.
W ostatnim czasie panowie skaczą globalnie podobnie, ale większe rezerwy ma w mojej ocenie Halvor bo oddaje podczas dnia konkursowego 2 dobre skoki i jeden psuje, jak poprawi powtarzalność to jutro może być nawet w Top 6. Japończyk skacze może równiej ale słabiej od Norwega.
Lanisek- Wellinger - 1
Kurs: 1,85
Fortuna
Anze w mojej ocenie łapie formę, w obu kwalifikacjach w Niemczech był na pudle (2 i 3 lokata), przy 17 i 30 Wellingera który przecież skakał przed własną publicznością, w konkursach nieco brakło bo w sobotę był 10 a Andy 4, z kolei w niedzielę był tuż za podium bo na 4 miejscu a Niemiec zakończył zawody na miejscu 14.
Słoweniec bardzo dobrze się czuje w Engelberu, to już nieco lotna skocznia więc jak na Słoweńca przystało osiągał w ostatnich 3 sezonach następujące wyniki: 1, 8, 3, 7, 5, 9 przy wynikach Wellingera: 6, 43, 19, 18, 12, 5. Także widać powtarzalność Słoweńca który nie wypadł przez 3 sezony z Top 10. a Wellinger tylko dwukrotnie zagościł w czołowej dyszce.