>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Problemy z Windows XP

mooserix 0

mooserix

Użytkownik
Witam wszystkich w tym temacie. No więc sprawa wygląda tak że byłem zmuszony zrobić formatke dysku. No więc po formacie chciałem zainstalować XP, ale pojawił się problem natury technicznej, a mianowicie system nie mógł zlokalizować dysku. Więc usunąłem partycje NTFS i założyłem jedną FAT. No i XP dalej nie chciał ruszyć więc instalnołem Win 98 SE z zamiarem aktualizacji do XP. No więc wszystko przebiegało ładnie dotąd dopóki nie potrzebny był restart. Wtedy wyświetlił mi się piękny ???? niebieski ekran z napisem

Pojawił się problem (...) Informacje techniczne: *** STOP: 0x0000007b (0xf9e7d524, 0xc0000034, 0x00000000, 0x00000000)

I teraz moje pytanie czy wie ktoś jak to rozwiązać? Wydaje mi się że jest to problem z dyskiem ale nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Norton AntiVirus 2006 nie znalazł na tym dysku żadnego wirusa, więc nie tędy droga.

mooserix 0

mooserix

Użytkownik
Normalnie mając dyskietke startową usunąłem przez fdisk partycje NTFS i stworzyłem partycje FAT, którą sformatowałem.

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Chcesz mieć dwa systemy? Xp i 98?

Jeżeli tylko Xp to sprawa jest banalna
1)musisz mieć bootowalną płytę windows Xp
2) Musisz mieć w biosie włączone bootowanie płyty z Cd-Romu

Jeżeli tak masz, to przy włączaniu kompa wkładasz CD-R. Później Ci wyskoczy że masz nacisnąć jakiś klawisz. Czekasz jakieś 1-2 minut. Później wg. instrukcji. Najlepiej usuń wszystkie partycje, sformatuj je w systemie NTFS i później zacznie Ci się instalacja

Jeżeli chcesz mieć dwa systemy wtedy trochę trudniej jest, ale jak chcesz to Ci napisze jak masz robić ;)

mooserix 0

mooserix

Użytkownik
Nie no chce mieć tylko system Windows XP tylko że teraz pisze z komputera mamy więc nie ma tutaj żadnego gg ani tlenu więc prosze o instrukcje w tym temacie.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Admin Ci dobrze mówi tak musisz zrobić, chyba ze amsz program Partition Magic i umiesz sie nim obslugiwac jak nie masz plomby to podepnij dysk do 2 kompa po problemie

m4ciek 0

m4ciek

Użytkownik
na jakim złączu jest dysk ? EIDE czy SATA ? do SATA sa potrzebne czesto sterowniki do kontrolera; a tak generalnie to proponue podlaczenie dysku do innego komputera i usuniecie wszystkich partycji jakie sa i na takim golym zobaczyc - jak nie wykryje to do serwisu/gwarancje

mooserix 0

mooserix

Użytkownik
Dysk na złączu ATA. Komputer jest już troche po gwarancji. A tak apropo już chyba wiem gdzie leży problem. XP prawdopodobnie nie wykrywa sterowników złącza RAID. Nie wie ktoś które pliki na płytce od płyty głównej odpowiadają za to złącze?

m4ciek 0

m4ciek

Użytkownik
jesteś pewien że mając jeden dysk typu ATA są Ci potrzebne sterowniki RAID juz w momencie instalacji systemu ? RAID nieuzywany nie ma prawa blokowac niczego, no chyba ze masz dysk pod niego podpiety (nieslusznie); obstawiam ze Twoja plyta ma 2 zlacza EIDE i ten RAID. pod EIDE podlaczysz 4 urzadzenia, pod RAID 1 sata + 1 ata (wtedy w RAID 0/1) lub 1 ata lub 1 sata (bez RAID)

mooserix 0

mooserix

Użytkownik
W każdym razie system zainstalował się dopiero po podrzuceniu mu sterowników. A jeżeli chodzi o złącza to ma 2 złącza EIDE i 2 złącza RAID

Do góry Bottom